به گزارش آستان نیوز، مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی مجموعهای افزون بر یکصدهزار نسخه خطی نفیس در موضوعات گوناگون در اختیار دارد که بخشی از این نُسخ به موضوع عید فطر اختصاص دارد.
نسخهای از «مختصر مصباح» یا «مصباح صغیر» از مهمترین این نُسَخ است که در قرن پنجم قمری توسط محمدبن حسن طوسی تألیف و در قرن هفتم هجری قمری کتابت شده است. این اثر به موضوعاتی چون نماز عید فطر، ادعیۀ ماه رمضان، زکات، فطریه، شبهای قدر، ادعیۀ سحر و مسائلی از این دست پرداخته است و به خط نسخ 17 سطری بر کاغذ حنایی کتابت شده است. این نسخه دارای حاشیه و نسخۀ تصحیح و مقابلهشده است و ضمیمۀ آن، هشت برگ ادعیه شامل ادعیۀ سحر همچون دعای ابوحمزۀ ثمالی است.
«صومیه» دیگر اثر این مجموعه به زبان فارسی است که در موضوع نیت روزه، عید فطر و شب قدر، در قرن دهم به دست حیدر طبسی تألیف شده و در سال 963 قمری به خط نستعلیق 19 سطری بر کاغذ نخودی، در یزد کتابت شده است.
همچنین «لوامع المتقین» که نام دیگر آن، «لوامع صاحبقرانی» یا «لوامع قدسیه» است از علامه محمدتقی مجلسی یکی دیگر از نفایس این مجموعه به زبان فارسی است که در فضیلت ماه رمضان، ثواب افطار، قضای روزه، تکبیر شب عید فطر، اعتکاف و... در قرن 11 قمری تألیف شده و وقفی نادرشاه افشار در سال 1145 قمری است.
«جعفریه» یا «واجبات الصلوه»، تألیف محقق کرکی در سال 917 قمری و کتابت سال 918 قمری شامل مقدمه و خاتمه و چهار باب در واجبات و مستحبات نماز از جمله نماز عید فطر و نیز آثاری همچون «خطب فطر و اضحی» به زبان عربی به تاریخ تألیف و کتابت قرن سیزدهم قمری، «خطبۀ عید فطر» به زبان فارسی به کتابت قرن 13 قمری و «خطبۀ عید فطر» به زبان عربی به کتابت قرن 14 بر اوراق طوماری، بخشی از دیگر نفایس خطی گنجینه رضوی در این موضوع است.
همچنین در مجموعه نسخ چاپسنگی، «عمدهالکلام فی بیان الحلال و الحرام» به ضمیمۀ «خیرالکلام فی مسائلالصیام» در موضوع روزه، عید فطر و فطریه، به زبان اردو و عربی چاپ سال 1266 ه.ق و نیز رسالۀ عملیه «تحفه المصلین» به ضمیمۀ «نزهه الناظرین الماهرین» در موضوع روزه، رمضان، عید فطر و نماز عید فطر به زبان فارسی و اردو چاپ سال 1271 ه.ق در کانپور که هردو نسخه اهدایی مقام معظم رهبری است، از نفایس نسخ چاپ سنگی در موضوع عید فطر به شمار میرود.
گنجینه نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بیش از یکصدهزار نسخه خطی نفیس و تاریخی در موضوعات گوناگون در اختیار دارد که همه آنها مراحل دیجیتالسازی را پشت سر گذاشتهاند. بخشی از این آثار در سایت کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی به آدرس digital.aqr.ir در دسترس است و علاقهمندان میتوانند با مراجعه به این درگاه اینترنتی از این نُسخ بهرهمند شوند.
راهآهن قزوین – رشت – انزلی – آستارا یکی از اصلیترین محورهای ریلی کشور و در واقع از حلقههای گمشده ریلی ایران به شمار میرود چرا که این محور جنوب کشور را به شمال و کشورهای آسیای میانه متصل میکند.
باز حرم رنگ فاطمیه گرفت. چهره صحن و رواق حرم و جامه مهمانانش سیاهپوش است. از هر گوشه نوای یا زهرا(س) به گوش میرسد، اما در این دهه، چایخانه حرم به حرمت بانوی آب و آیینه، عطش از دل سوخته زائران…
شاعران جمع شده اند. با دل های اندوهگین. خالقان واژه های ناب، حالا سیاهپوش دردانه ریحانهی باغ پیامبرند.
«جنگ که شروع شد، علی ۱۴ سال داشت و دانش آموز بود. از من و پدرش اجازه گرفت تا سن شناسنامه اش را به ۱۸ سال تغییر دهد. علی عقیده داشت آدم یک روز به این دنیا می آید و یک روز هم باید از دنیا برود.»
به مناسبت فرارسیدن سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) و به منظور بررسی چرایی شهادت دخت نبی اسلام(ص) به…
به مناسبت فرا رسیدن ایام شهادت حضرت زهرای مرضیه سلامالله علیها و به منظور بررسی برخی از ابعاد…
سند «سیاستهای کلان آستان قدس» یک نقشه راه استراتژیک برای مدیران این مجموعه است و برای انجام…
اگرچه روزهای هفته و ظرفیتهایشان در سایه روزمرگیها و دغدغههای زندگی فراموش شدهاند و یکی پس از…