در حرم مطهر امام رضا(ع) فضاهای ديدني بسیاری وجود دارد كه مي توانيد براي ساعت هاي خالي بعد زيارت به همراه خانواده، برنامه ریزی داشته باشید. مدفن علما و بزرگانی که در حرم مطهر جای گرفته اند، از همین مکان های دیدنی به شمار می رود؛ بسیاری از افرادی که به پابوس امام رضا(ع) می آیند، به جز زیارت با بزرگانی که در حریم ملکوتی ثامنالحجج(ع) به خاک سپرده شدهاند، آشنا می شوند.
این گزارشی فرصتی است تا به شیخ طبرسی و بست شیخ طبرسی به عنوان یکی از ورودی های اصلی حرم مطهر رضوی بپردازیم.
دانشمندی سترگ
علاّمه امینالاسلام، ابوعلی فضل بن حسن طبرسی از جمله اندیشمندان نادری است که اگرچه در دانش های رایج عصر خود خبره بوده، اما منزلت او در تفسیر، تمام ابعاد و جوانب علمی اش را تحت شعاع قرار داده و همین امر او را به عنوان مفسری سترگ در دنیای دانش معرفی کرده است.
طبرسی از علمای مشهور شیعه و صاحب تفسیر مجمع البیان و جوامع الجامع می باشد که در سال ۴۶۸ هجری قمری (یا ۴۶۹ ق.) متولد شد و پس از حدود 80 سال زندگی با برکت و سراسر خدمت به اسلام و مردم، در 548 قمری در شب عید قربان در شهر سبزوار به دیدار حق شتافت.
البته برخی از نویسندگان اسلامی، شیخ طبرسی را به عنوان «شهید» یاد کرده و گفته اند که به احتمال فراوان، طبرسی هم مانند بسیاری از عالمان شیعه و سنی، در شورش غُزّان در منطقه بیهق، به درجه رفیع شهادت رسیده باشد.
در مقابل، گروهی هم با توجه به همزمان بودن رحلت شیخ بافتنه طائفه وغز، به شهر ایشان به شهادت شیخ طبرسی به دست این گروه شورشی اشاره کردهاند.
بازسازی مقبره شیخ طبرسی
پیکر شیخ طبرسی پس از وفات، از سبزوار به مشهد مقدس انتقال یافت و در نزدیکی حرم مطهر امام رضا(ع) در قبرستان قتلگاه به خاک سپرده شد؛ آرامگاه او که در ابتدای خیابان طبرسی واقع شده بود، از آغاز، محل زیارت مردم بوده است. مقبره شیخ طبرسی در سال 1370 یا 1371 هجری شمسی درجریان طرح توسعه حرم مطهر رضوی به محل کنونی یعنی شمال صحن انقلاب و شرق باغ رضوان یا به عبارتی دیگر در ضلع غربی سردرهای ورودی طبرسی به مجموعه حرم انتقال یافت؛ بدین ترتیب که به دلیل عملیات توسعه خیابان و اجرای طرح عظیم فلکه حضرت، با تزریق بتون به اطراف قبر، مکعبی سیمانی حاوی جسد مطهر آن عالم فرزانه ساخته شد و قبر ایشان، در وسط «باغ رضوان» جای گرفت.
بست شیخ طبرسی
حرم مطهر رضوی دارای چندین ورودی است و یکی از ورودی های اصلی تشرف به حرم امام هشتم(ع)، بست شیخ طبرسی بوده که در قسمت شمالی صحن انقلاب قرار دارد و به خیابان طبرسی متصل می شود. بعد از پیروزی انقلاب این بست، به عنوان ورودی برای اهالی خیابان طبرسی گشوده شد.
در ضلع شرقی این صحن دانشگاه علوم اسلامی رضوی و در ضلع غربی آن ساختمان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی واقع شده است. این بست دارای 86/5 متر طول و 23/7 متر عرض دارد.
سردر طبرسی دارای 51 غرفه است که سردر میانی آن حدود 25 متر با طول دهانه حدود 13 متر است و این سازه بتنی و فلزی بوده و با سنگ و کاشی های معرق تزئین شده است.
سالهاست جمعی از شهدای دوران دفاع مقدس و انقلاب اسلامی در جوار مضجع شریف امام رضا(ع) آرمیدهاند؛ از بسیجی و پاسدار تا روحانی و سرباز وظیفه. شهدایی که بیشترشان در روزگار جوانی جانشان را کف دستشان…
معاون خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی، اقدامات اشتغالزایی دو سال اخیر این معاونت در مناطق سیلزده استان گلستان را به منظور حمایت و توانمندسازی اقشار بیبضاعت منطقه تشریح کرد.
پروژه احداث جاده ترانزیت یا همان کریدور ترانزیتی سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی که از آن به عنوان طرح اولویت دار آستان قدس رضوی در منطقه ویژه اقتصادی یاد می شود، در آستانه بهره برداری است.
بنیاد کرامت رضوی یکی از مهمترین مجموعههای آستان قدس رضوی است که مسئولیت ارائه خدمات اجتماعی را بر…
به نشر(انتشارات آستان قدس رضوی)، از سال 97 تاکنون 147 عنوان مصحف شریف شامل قرآن، مفاتیح الجنان، نهج…
چهارشنبهها اگرچه روزی است مثل روزهای دیگر هفته اما برای ما ایرانیان که خورشید هشتم روشنیبخش وطن،…
آستان قدس رضوی در افق 1410، باید پوياترين، کارآمدترین، همافزاترين و اثرگذارترین نهاد اسلامي در…