در چهار گوشه صحن و سرای رضوی، خیمههای سفیدی برپاست که در آنها تب و تاب عاشقانه خادمان سبزپوش با عطر خوش چای، صدای برهم خوردن استکانها و قُل قُل سماورها در هم آمیخته است. از سویی دیگر، زائرین بارگاه امام خوبان صف کشیدهاند به شوق چشیدن طعم ناب چای تا خستگی راه و سفر را از تن به در کنند. شما هم اهل هر شهر و دیاری که باشید، وقتی به بارگاه امام خوبان مشرف شوید، بدون دعوت میهمانید به صرف چای متبرک در چایخانههای حضرت رضا(ع).
طعم شیرین چای در بارگاه امام خوبان/ میزبانی 4 چایخانه حضرت رضا(ع) از زائرین
به گزارش آستان نیوز، در حال حاضر چهار چایخانه دائمی در صحنهای کوثر، غدیر، امام حسن مجتبی(ع) و باغ رضوان زیر نظر معاونت خدمات زائرین حرم مطهر رضوی فعالیت دارد و زائرین و مجاورین از هر ورودی به این بارگاه ملکوتی مشرف شوند، چایخانهای در نزدیکی مسیر تشرفشان قرار دارد. در این گزارش شما را با ارائه خدمات این چایخانهها به ارادتمندان شمس الشموس(ع) بیش از پیش آشنا میکنیم.
چگونگی خدمت در چایخانهها
سال 1398 بود که اولین چایخانه دائمی حضرت رضا(ع) به همت تشکلهای مردمی و بانیان خیر در صحن کوثر حرم مطهر رضوی افتتاح شد. استقبال محبان غریبالغربا(ع) از این اقدام ارزشمند در حرم مطهر موجب شد تا شاهد راهاندازی 3 چایخانه دیگر نیز به تدریج تا سال 1401 باشیم. در واقع این چهار چایخانه با هدف میزبانی شایسته از زائرین و مجاورین و ایجاد فضایی معنوی برای رفع خستگی آنان در اماکن متبرکه رضوی راهاندازی شده است. تمامی وسایل و امکانات داخل آنها نیز با مشارکت ناذرین و خیرین حرم مطهر تهیه شده است.
در این میان، محمدرضا درخشانفر مشاور معاون خدمات زائرین حرم مطهر رضوی که بر فعالیت مجموعه چایخانههای حضرت رضا(ع) نظارت مستقیم دارد، میگوید: این چایخانهها به طور معمول در طول سال، 24 ساعته پذیرای زائرین و مجاورین بوده و تنها در زمان تعویض شیفتهای خدمتی، تنظیف و اقامه نماز و همچنین تعمیرات تعطیل هستند.
او میافزاید: در حال حاضر خدمات در هر چایخانه در شیفت بعدازظهر به طور میانگین با حضور نزدیک به 150 نیروی خادمیار مشهدی در هر کشیک انجام میشود. در دو شیفت صبح و بامداد نیز از ظرفیت مواکب خدمترسان از شهرهای مختلف کشور استفاده میشود. یک مسئول نیز از سوی این معاونت در هر چایخانه به طور ثابت مستقر است و بر چگونگی خدماترسانی در آن چایخانه نظارت میکند.
درخشانفر تصریح میکند: این مواکب با اعلام درخواست خدمت در چایخانهها به حرم مطهر رضوی و انجام مراحل اداری مربوطه، یکی از چایخانهها را در شیفتهای هماهنگ شده تحویل گرفته و تمامی هزینههای آن از جمله تهیه اقلامی مثل چای، شکر، استکان و... را برعهده میگیرند.
توزیع اقلام متبرک
چایخانههای حضرت رضا(ع) در واقع خیمههای سفید هشت ضلعی و کتیبهنگاری شدهای است که ابیات دلنشینی مثل «رسیدم تا حرم، گویی کسی میگفت در گوشم بیا ای خسته از دنیا که من باز است آغوشم» بر روی آنها به چشم میخورد. وجود عکس 42 شهید والامقام در بخش درونی چایخانهها نیز بر حال و هوای معنوی آنها افزوده است.
در ادامه از مشاور معاون خدمات زائرین حرم مطهر رضوی در خصوص اقلام پذیرایی در این چایخانهها میپرسم و او پاسخ میدهد: چای شیرین و سپس دمنوش، عمدهترین اقلام متبرکی است که در چایخانههای حضرت رضا(ع) توزیع میشود. بدین منظور در ایام معمول به طور میانگین در هر شبانهروز حدود 1200 کیلوگرم شکر و 80 کیلوگرم چای در چایخانههای حضرت مصرف میشود. این میزان در ایام مناسبتی و پیک سال در هر شبانهروز به 2500 کیلوگرم شکر و 200 کیلوگرم چای میرسد. همچنین در ایام معمول سال روزانه نزدیک به 10 تا 15 کیلوگرم انواع دمنوش در چایخانهها مصرف میشود که این آمار نیز در ایام پیک روزانه تا 30 کیلوگرم افزایش مییابد.
او میافزاید: با توجه به مناسبتها و فصول سرد و گرم سال علاوه بر چای و انواع دمنوش، اقلام متبرک دیگری همچون شربت، کیک، شکلات، خرما، بستنی، میوه و حتی عدسی، حلیم و... نیز در این چایخانهها با رعایت کامل موازین بهداشتی توزیع میشود. در این بین، مواکب خدمترسان به طور معمول با سوغاتیهای شهر خود از زائرین پذیرایی میکنند.
از تلاش خادمان تا شور زائرین
چایخانههای حضرت رضا(ع) در این روزهای سرد زمستان مشهد، مأمن گرم و آرامشبخشی برای ارادتمندان آستان جانان است. در یکی از این روزهای ابری به چایخانه صحن غدیر میروم تا دلدادگی خادمان انیس النفوس(ع) و شور معنوی زائرین را از نزدیک حس کنم. نظم و ترتیبی مثالزدنی در این چایخانه مثل بقیه چایخانهها حکمفرما است. پشت سر چند بانوی زائر در صف میایستم و با آرامش تا جلوی سکوی چایخانه میروم. خادم سبزپوش میانسالی در این قسمت که به ارائه خدمات به بانوان اختصاص دارد، با متانت خاصی استکانهای چای را در نعلبکی میگذارد، کنار هر استکان هم یک شکلات میوهای. خادم جوانی نیز در استکانها چای میریزد. یکی از استکانها را که لبریز از چای خوشرنگ شده است، برمیدارم و در صندلیهای کنار چایخانه مینشینم و به دیگر بانوان حاضر نگاه میکنم. دختر جوانی در حال گرفتن عکس یادگاری با استکان چای است. کمی آنطرفتر، دو بانو با لهجه اصفهانی در حال گفتوگو هستند. با یکی از آنها سر صحبت را باز میکنم. او میگوید: امروز صبح به مشهد مشرف شدیم. خیلی هم اتفاقی این چایخانه را در حرم مطهر دیدیم و بسیار خوشحال شدیم که میتوانیم با نوشیدن چای حضرت، خستگی راه را از جان به در کنیم. امیدوارم غذای متبرک حضرت هم قسمتمان شود.
همچنین از بانوی زائر دیگری که اهل بیرجند است، در خصوص اهمیت وجود چایخانهها در حرم مطهر میپرسم و او پاسخ میدهد: خدا به بانیان این امر، اجر دنیا و آخرت دهد. حس خیلی خوبی دارد که زیارت بروی و بعد هم یک استکان چای حضرت بنوشی. من هم نیت کردم اگر نذرم برآورده شود، هدیه کوچکی برای این چایخانهها به حرم آقا تقدیم کنم.
خبرنگار: آرزو مستأجر حقیقی