هر ساله رویدادها و جشنوارههای متعدد هنری با هدف تولید آثار هنری جدید، ایجاد رقابت سالم و تعامل اثرگذار میان هنرمندان در رشتههای مختلف؛ از عکاسی و خوشنویسی تا نمایش و فیلم در کشور برگزار میشود. در این بین، مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی نیز همیشه متولی برگزاری جشنوارههای متنوع هنری بوده که تولید مجموعه آثار فاخر مذهبی به ویژه رضوی، مهمترین دستاوردهای آنها تا به امروز بوده است.
از جشنواره بینالمللی عکس «مزارات» تا جشنواره هنری «گنجینه مهر»
به گزارش آستان نیوز، اگرچه در کارنامه فعالیت این مؤسسه نام جشنوارههایی همچون جشنواره ملی عکس «خانه دوست» و دوسالانه «تذهیبهای قرآنی» و... همواره میدرخشد، اما در سالهای اخیر نیز شاهد برگزاری جشنوارههای فاخر جدیدی با محوریت مکتب هنر رضوی بودیم که در بین هنرمندان دور و نزدیک اثرگذار بوده است.
2 دوره جشنواره بینالمللی عکس «مزارات»
در تمامی فرهنگهای دینی بهویژه فرهنگ اسلامی، همواره نیایش و حضور در مقابر و بقاع متبرک پیشوایان، بزرگان و شخصیتهای دینی و اظهار ارادت به صاحبان بقاع و در نتیجه آن، کسب فیوض معنوی، اهمیتی ویژه داشته است. حضوری که زمینهساز اتصال به منبع رحمت واسعه الهی و تهذیب روح و جان آدمی است. امروزه باشکوهترین آثار معماری جهان اسلام متعلق به بقاع پیشوایان و شخصیتهای برجسته اسلامی است که خود نشان از اهمیت مسئله زیارت دارد. در این راستا مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با همکاری معاونت امور بینالملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، اقدام به اعلام فراخوان نخستین جشنواره بینالمللی عکس «مزارات» در دو موضوع «نیایش» و «معماری مزارهای اسلامی» در بهمن ماه سال 1399 کرد. در مجموع 8 هزار و 127 اثر از 34 کشور از جمله ایران تا دهم اسفند همان سال به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که براساس نظر هیئت داوران، در مجموع 198 اثر منتخب از 147 عکاس داخلی و خارجی از بین آثار رسیده به هر دو بخش به عنوان آثار منتخب انتخاب و در کتاب جشنواره به چاپ رسید. اختتامیه این جشنواره نیز با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی دوران مقابله با بیماری کرونا و حضور تعداد اندک میهمان، در تابستان 1400 در مشهد برپا شد و برگزیدگان معرفی و تقدیر شدند. در ادامه فراخوان دومین جشنواره بینالمللی عکس مزارات در موضوعات «مزارات، مزارهای اسلامی» و «نیایش در ادیان آسمانی» در اردیبهشت ماه 1402 در مشهد اعلام شد. در مجموع نیز 7 هزار و 643 اثر از 53 کشور از جمله ایران به دبیرخانه جشنواره رسید که پس از انجام داوری آثار در خردادماه سال جاری، در مجموع 115 اثر منتخب از 95 عکاس از داخل و خارج کشور به دومین دوره این جشنواره راه یافت. آیین پایانی این جشنواره نیز دی ماه در تالار نور مشهد برگزار و برگزیدگان معرفی و تجلیل شدند.
برپایی نمایشگاه آثار منتخب جشنواره مزارات در نگارخانه رضوان مشهد و چاپ و رونمایی از کتاب آثار منتخب، در هر دو دوره جشنواره نیز انجام شد.
نخستین جشنواره هنری «گنجینه مِهر»
همچنین مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با همکاری دانشگاه هنر، نخستین جشنواره هنری «گنجینه مِهر» را با موضوع «هویتبخشی به اسباب زندگی با الهام از نمادهای رضوی» در سال جاری کلید زد. در واقع این جشنواره در راستای کشف استعدادها، محصولات و ایدهها با توجه به گنجینه عظیم هنری در آستان قدس رضوی با حضور هنرمندان، دانشگاهیان، پژوهشگران، مراكز و مؤسسات هنری در حال برگزاری است که فراخوان آن ششم آذرماه با حضور اصحاب رسانه در تهران اعلام شد. به عبارتی جشنواره هنری گنجینه مهر، رویدادی کاربردی برای آشنایی بیشتر هنرمندان با نقوش، نگارهها و نمادهای موجود در تزئینات حرم مطهر رضوی و استفاده از آنها در هویتبخشی به اسباب و محصولات کاربردی زندگی است. این جشنواره با هدف شناسایی ظرفیت جامعه طراحان و معرفی آن به مدیران، سیاستگذاران، تولیدکنندگان، بازاریان و عموم مردم، از دریچه اقتصاد هنر با تبیین موضوعی مشخص (هنر رضوی) و ابزارهای تعریفشده، به دنبال ایجاد تجربهای ارزشمند و حرفهای برای جامعه هنری و افزایش سواد بصری و ایجاد حس نیاز در جامعه تولیدی و مخاطب است. علاقهمندان برای شرکت در جشنواره گنجینه مهر در چهار بخش «نقشی برای زندگی»، «در جستوجوی هویت»، «محصولات هنری» و «طرح و ایده» تا 30 بهمن 1402 فرصت دارند آثارشان را به دبیرخانه جشنواره از طریق مراجعه به سایت آن به نشانی «https://mehrfestivart.ir» ارسال کنند. طبق جدول زمانبندی این جشنواره، مراحل داوری آثار، برپایی نمایشگاه و اختتامیه آن در زمستان امسال انجام خواهد شد.
اهدای نشان زرین در جشنوارهها
همچنین این مؤسسه در کنار تعریف مجموعهای از رویدادهای هنری و ادبی برای تحقق اهداف خود به طور مستقل و مجزا همچون برگزاری جشنوارهها، بر آن شد تا در رویدادها و جشنوارههایی که در کشور نیز برگزار میشود بتواند به شکل ملی و گاهی بینالمللی جهتبخشی و اثرگذاری کند. بدین ترتیب مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی تصمیم گرفت تا ضمن شناسایی این رویدادهای مهم ملی و بینالمللی، با متولیان برگزاری آنها ارتباط برقرار کرده و اقدامی در جهت تمایل مخاطبان و شرکتکنندگان این جشنوارهها به سمت تولید آثار رضوی انجام دهد. بدین منظور، نشان زرین «مکتب هنر رضوی» در مؤسسه طراحی شد. این نشان در واقع یک جایزه اختصاصی است که در جشنوارههای مختلف به برترین اثر که به ترویج فرهنگ و معارف رضوی با زبان هنر در آن جشنواره پرداخته باشد، اعطا میشود. البته این جایزه شامل نشان زرین مکتب هنر رضوی، لوح تقدیر و جایزه نقدی است. این مؤسسه امیدوار است در مدت نزدیک به سه سال از اهدای جایزه و نشان زرین مکتب هنر رضوی، این نشان بتواند به شرکتکنندگان این جشنوارهها انگیزه بیشتری برای تولید آثار رضوی در دورههای بعدی جشنواره ببخشد و در نتیجه هنرمندان در این جشنوارهها آثار رضوی ارائه کنند.
مشارکت در برگزاری سایر جشنوارهها
نخستین جشنواره ملی «صنایع خلاق فرهنگی عالم آل محمد(ص)» نیز به همت سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) و مشارکت نهادهای فرهنگی و علمی از جمله مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی برگزار شده که اختتامیه آن در آینده نزدیک برپا میشود. توسعه و ترویج فرهنگ و اندیشه رضوی، سبک زندگی رضوی، احیای تراث رضوی، خدمت رضوی در آستان قدس رضوی با هدف تأمین نیازهای حرم در حوزه خدمات فرهنگی دانش بنیان، ادب حضور در سطح حرکتهای خودجوش مردمی، توسعه وقف و نذر و سوغات فرهنگی زائر، از محورهای این جشنواره ملی است. ارزیابی و داوری شتاب دهندههای فعال، برگزاری نمایشگاه دستاوردها و محصولات، برگزاری کارگاههای آموزشی و صدای رضوی نیز از جمله برنامههای اجرایی این جشنواره به شمار میآید.
شایان ذکر است، مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در برگزاری جشنوارههای ملی و استانی مختلف از جمله شعر و داستان بسیج «افقهای روشن»، فرهنگی «غنچههای امید»، تئاتر استانی «فجر»، فرهنگی هنری «امام رضا(ع)»، تئاتر استان خراسان رضوی، «کتاب سال سلام» و بخش عکس و گرافیک جشنواره بینالمللی رسانهای امام رضا(ع) نیز مشارکت کرده است.