مركز تحقيقات معماري و شهرسازي دانشگاه بينالمللي امام رضا(ع)، با همكاري انجمن علمي معماري و شهرسازي و هسته فناور شهر هوشمند، نشست «كاربردهاي هوش مصنوعي در طراحي و معماري» را برگزار كرد.
موفقیت آستان قدس رضوی در استفاده از هوش مصنوعی برای سازه های حرم مطهر رضوی
به گزارش آستان نیوز، در این نشست دكتر ابراهيم دانشيفر، عضو هيات علمي دانشگاه بينالمللي امام رضا(ع) و مدير مركز فناوري اطلاعات آستان قدس رضوي و دكتر رضا ميرزايي، عضو هيات علمي گروه معماري دانشگاه آزاداسلامي مشهد، در جمع دانشجويان و دانش آموختگان رشته معماري و شهرسازي، به تببين نقش كليدي هوش مصنوعي در بهينه سازي طراحي هاي شهري و ارتباط آن با معماري سنتي و مدرن پرداختند.
اهمیت هوش مصنوعی در جهان امروز
دكتر دانشيفر با بيان اينكه هوش مصنوعي (AI) شاخه گسترده اي از علوم رايانه است كه مربوط به ساخت ماشين هاي هوشمند با توانايي انجام وظايفي است، بيان كرد: اساس هوش مصنوعي آن است كه هوش انسان و طريق كار آن بهگونهاي تعريف شود كه يك ماشين بتواند آن را بهراحتي اجرا كند و وظايفي كه بر آن محول ميشود را به درستي اجرایی و عملیاتی كند.
وي با بيان اين كه هدف هوش مصنوعي بر پايه يادگيري، استدلال و درك استوار است، خاطرنشان كرد: اين علم ميان رشته اي داراي چندين رويكرد است، اما پيشرفت در يادگيري ماشين و يادگيري عميق باعث ايجاد تغيير الگوي تقريباً در هر بخش از صنعت فناوري ميشود.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اهميت روزافزون هوش مصنوعي در مديريت دادهها و طراحيهاي معماري، گفت: تحليل كلان دادهها، از جمله دادههاي رفتاري افراد در محيط هاي شهري، ميتواند تأثيرات عميقي در بهينهسازي طراحيها و ساختوسازها داشته باشد.
عضو هيات علمي دانشگاه بين المللي امام رضا (ع) به مثالهايي نظير تأثير زاويه تابش خورشيد و جريانهاي هوايي در انتخاب مسيرهاي پيادهروي توسط شهروندان اشاره كرد و افزود: هوش مصنوعي ميتواند اين دادهها را به اطلاعات قابل استفاده براي معماران و شهرسازان تبديل كند.
ادغام معماري سنتي و مدرن با فناوري هوش مصنوعي
دكتر دانشيفر در ادامه سخنان خود به موضوع ادغام معماري سنتي با سبك هاي مدرن پرداخت و گفت: قرار نيست هوش مصنوعي تنها در خدمت طراحي هاي مدرن باشد، بلكه اين فناوري ميتواند به بهينه سازي ساختارهاي معماري كمك كند تا همچنان به ريشههاي فرهنگي و تاريخي وفادار بمانند.
وي تأكيد كرد: استفاده از هوش مصنوعي ميتواند معماريهاي آينده را بهگونهاي متحول كند كه هم سازگار با محيط و هم هماهنگ با سنتهاي محلي باشند.
مدير فناوري اطلاعات آستان قدس رضوي، با اشاره به موفقيتهاي آستان قدس رضوي در استفاده از هوش مصنوعي در سازه هاي حرم مطهر رضوي و فناوري اطلاعات در حوزه سلامت تشخيص بيماريها و بهبود فرآيندهاي پزشكي، بيان كرد: هوش مصنوعي در حوزه سلامت كاربردهاي فراواني داشته و از اين فناوري براي پردازش بهتر سيگنالهاي زيستي و تشخيص بيماريهاي خطرناك استفاده مي شود.
کاربرد هوش مصنوعي در معماري
عضو هیات علمی دانشگاه امام رضا(ع) سپس به بيان نقش كليدي هوش مصنوعي در طراحي سازههاي پايدار پرداخت و گفت: يكي از زمينههايي كه هوش مصنوعي به شدت در آن تأثيرگذار بوده، استفاده از الگوريتمهاي هوش مصنوعي براي ايجاد طرحهاي سازههاي پايدار و محيط زيست دوست است. اين فناوري به ما امكان ميدهد تا از منابع طبيعي به صورت بهينه استفاده كنيم و طراحيهايي ايجاد كنيم كه مصرف انرژي و آب را به حداقل برساند.
مدير مركز فناوري اطلاعات آستان قدس رضوي در ادامه با اشاره به پروژههاي موفق در اين زمينه اظهار كرد: در پروژههاي مختلف، استفاده از هوش مصنوعي منجر به كاهش مصرف انرژي ساختمانها تا ۳۰ درصد شده است و در آينده معماري بدون هوش مصنوعي قابل تصور نيست و اين فناوري به يكي از ابزارهاي اساسي در طراحي و ساخت تبديل مي شود.
وي به آينده روشن هوش مصنوعي اشاره كرد و گفت: هوش مصنوعي به عنوان يك فناوري افقي، نهتنها معماري و شهرسازي، بلكه بسياري از حوزههاي زندگي انسانها، از سلامت تا ارتباطات و كسبوكارها، را تحت تأثير قرار خواهد داد.
لزوم خصوصی سازی هوش مصنوعی
در ادامه نشست، دكتر رضا ميرزايي، عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي مشهد، با تاکید بر اهميت خصوصيسازي هوش مصنوعي در رشتههاي مختلف گفت: در پي بيانات مكرر رهبر معظم انقلاب اسلامي، يكي از مسائلي كه موردتوجه و تعميق واقع مي شود، مسئله هوش مصنوعي باید باشد كه در اداره آينده دنيا نقش خواهد داشت و بايد كاري كنيم كه حداقل به ده كشور اول دنيا در اين مسئله برسيم.
دكتر ميرزايي با اشاره به ارزشهاي نهفته در ساختار معماري ايراني، خاطرنشان كرد: اين ارزشها به دليل عدم وجود نقدهاي مناسب، پنهان مانده اند.
وي گفت: كاربرد هوش مصنوعي در آينده نزديك تمامي رشتهها، از جمله معماري، شهرسازي، برنامهريزي و جغرافيا را تحت تأثير قرار خواهد داد و اهميت تعهد و آموزش آن برتمامي اساتيد و دانشجويان واجب است.
عضوهيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي مشهد تصريح كرد: خراسان رضوي، به عنوان مهد معماري قديمي، نيازمند توجه ويژهاي به معماري ارزشمند خود است، گروههاي مختلف بايد تجهيز شوند تا از طريق هوش مصنوعي، نكات سازنده را بيشتر بشناسند.
وي خاطرنشان كرد: باید نيازسنجي زائر در فضاي كالبدي و عملكردي حرم حضرت رضا (ع)، مورد توجه قرار گيرد و اميدواريم كه با محاسبات و هوش تكاملي، الگوي مناسبي ارائه شود و اين نشستها نويدبخش آيندهاي روشن براي تعامل بين علم و هنر در معماري و به ويژه در زمينه هوش مصنوعي است.