رئیس شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، گفت: الگوی حکمرانی در ملت، متناسب با اهداف الهی است و در این حکمرانی عقل، محوریت دارد.
عقل محور الگوی حکمرانی در ملت است
به گزارش آستاننیوز، حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا، رئیس شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، در نشست علمی «حکمرانی و الگوی آن در امت و ملت»، که به همت نمایندگی سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در قم برگزار شد، گفت: بین امت و ملت در تعابیر قرآنی، تفاوت وجود دارد.
وی ادامه داد: امت در لغت به معنای مقصدداشتن است و بر انسجام اجتماعی دلالت دارد که مقصد واحدی را دنبال میکنند و هویت معینی دارند.
در قیامت برای هر امتی شاهدی وجود دارد و پیامبر(ص) شاهد بر همه امتهاست.
حجت الاسلام پارسانیا با بیان اینکه اجتماع بشری، توده نیست، افزود: اجتماع زمانی که هماهنگ باشد و اهداف معینی را دنبال کند جامعه و امت است و اگر اینطور نباشد آسیب دیده است، جامعه باید آموزش و زبان و خانواده و توجه به نسل و زمان و مکان و آموزش علمی و قوانینی داشته باشد که، مورد اجرا قرار گیرد.
رئیس شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه، حاکمیت گسسته از دیگر نهادها و مجموعهها نیست و بدون تعهدات و قانون و خانواده و ... ثمری ندارد، تصریح کرد: سطحی از نیاز اجتماعی به عنوان حکمرانی برای اداره این نهادها وجود دارد و هر امتی برای اداره خود نیاز به حاکمیت دارد، از همین رو علوم و دانشها هم باید متناسب با مقاصد حاکمیت و جامعه، تدوین و تنظیم شود.
هر امتی نیازمند یک امام است
وی اضافه کرد: انسان نسبت به حکمرانی که در جامعه او ایجاد میشود مسئولیت دارد و باید سیستمی را انتخاب کند که با فطرت و اهداف عالیه او منطبق باشد.
امتها همگی هویت و اقتضا و نظام تشریع متناسب با خود را دارند و هر امتی، نیازمند یک امام است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار کرد: ملت مبتنی بر عقل، برنامههای خود را منظم میکند و البته عقل فقط حکمیابنده است نه حکمکننده، عقل وقتی جهان را شناخت گوش میکند و وقتی قواعد زیست خود را بخواهد متناسب با هدف آفرینش تنظیم کند، آن را از منابع مختلف، از جمله وحی، میگیرد.
ملت الهی تسلیم حق است
حجتالاسلام پارسانیا، تاکید کرد: امت میتواند ملت باشد یا ملت نباشد، ملت شیوهای از انسجام اجتماعی است که بر مدار املای الهی شکل گرفته است؛ زیرا آفرینش در راستای اراده الهی پیش میرود و او که خالق همه چیز است میداند، غرض و هدف و آسایش و آرامش و سعادت چیست.
رئیس شورای تخصصی حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مقصد الهی، دنیای دیگر است ولی در همین دنیا ساخته میشود، بنابراین ملتی با چنین مقصدی به دنبال تحقق اراده الهی در جامعه خواهد رفت، اضافه کرد: به همین دلیل گفته شده «اول الدین معرفت الله» یعنی شناخت اراده خداوند اول دین و ملت است.
اگر کسی فقط مادیگرا باشد میتواند امت تشکیل دهد ولی نخواهد توانست ملت تشکیل دهد و ملت با یک نظام معرفتی خاص، شکل میگیرد.
سنتگذار قدسی در کانون ملت
استاد دانشگاه باقرالعلوم(ع)، با تاکید بر اینکه ملت برای تداومش نیازمند تداوم مردم است، تصریح کرد:مولدبودن نسل که مورد تاکید است برای تحقق همین اغراض و اهداف است تا شکاف نسلی بین ملت ایجاد نشود و مقررات مربوط به اجتماع و ازدواج و طلاق و فرزندآوری و ... هم در همین راستا معنا دارد لذا هر امتی برای تداوم خود و قدرتگرفتن، باید متناظر وضع موجود خود ادامه دهد و مقررات متناسب با شرایط خود را داشته باشد.
وی، خاطر نشان کرد: بنابراین نتیجه اینکه الگوی حکمرانی در ملت، متناسب با اهداف الهی است و در اینجا عقل، اعم از عقل تجربی، تجریدی و استنباطی برای تعامل با وحی و دریافت وحی محوریت دارد و وقتی امام الهی حضور مستقیمی ندارد، ملت نیازمند حضور مجتهدینی است که احکام الهی را بیابند تا ملت مفهوم بیابد و بتواند خودش را، اداره کند.
تولیت آستان قدس رضوی
