دبیر چهاردهمین جشنواره کتاب سال رضوی، از برگزاری چهاردهمین جشنواره کتاب سال رضوی با هدف اشاعه، تبیین و بازخوانی سیره و معارف رضوی، خبر داد.
جشنواره کتاب سال رضوی، فرصتی برای بازخوانی سیره و معارف رضوی
جعفر مروارید، در گفتوگو با خبرنگار آستان نیوز، ضمن اعلام این خبر، گسترش فعاليتهاي علمي، پژوهشي، ادبي و هنري در راستای سيره، زندگي و شخصيت حضرت امام رضا (ع) و شناسايي، تجليل و حمايت از پديدآورندگان و توليدکنندگان آثار برتر علمي، فرهنگي و هنري در گسترة فرهنگ رضوي را، از دیگر اهداف این جشنواره، برشمرد.
ارسال 4000 اثر مکتوب به جشنواره کتاب سال رضوی
وی ادامه داد: 13 دوره از این جشنواره برگزار شده است و تا کنون نزدیک به 4 هزاراثر مکتوب و کتاب، تا کنون به این همایش، ارسال شده است.
مروارید، ادامه داد: حضرت رضا (ع) در حدیث معروف احیا و نشر علوم اهلبیت (ع)، میفرمایند: «خداوند، رحمت کند آن بندهای را که امر ما را زنده کند!». گفتم: چگونه امر شما را زنده کند؟ فرمود: «علوم ما را فراگیرد و به مردم بیاموزد که اگر مردم زیباییهای گفتار ما را میدانستند، از ما پیروی میکردند».
وی گفت: بر همین اساس باتوجهبه این حدیث، سعی شده در زمینه محتوایی و کیفی محصولات به امتداد اجتماعی زیارت، زیباییهای کلام اهلبیت (ع)، گفتگوهای بینا فرهنگی و بینا ادیان بر اساس آموزههای رضوی و تأثیرات معارف رضوی بر سبک زندگی، توجه شود.
مروارید، تصریح کرد: همچنین نگاههای اجتماعی و فرهنگی، تعاملات فرهنگی، فراهمآوردن بستر امنی برای تفکر، تضارب آرا، اندیشهورزی و نقادی که تمدن رضوی فراهم میکند از دیگر محتواهایی مورد تأکید در این دوره از جشنواره، است.
افزودهشدن دو بخش «کودکونوجوان» و «بینالملل» به جشنواره
وی با بیان اینکه دو بخش کودکونوجوان و بینالملل به چهاردهمین دوره از این جشنواره افزوده شده و تأکید ویژهای به این دو بخش شده است، گفت: فراخوان این جشنواره شامل دو بخش اصلی و فرعی است بخش اصلی شامل دانشهای مربوط به امام رضا (ع) و فرهنگ رضوی است که در دانشهای متداول حدیث، فقه، رجال، تاریخ، فلسفه و کلام جامعهشناسی و روانشناسی طبقهبندی میشود و بخش فرعی نیز شامل خاندان امام رضا (ع)، نفایس رضوی، موقوفات رضوی، نذورات، مشهدالرضا (ع)، فرهنگ رضوی، فرهنگ مشهد و فرهنگ پیرامونی حوزه زیارت، میشود.
مروارید، ادامه داد: به دلیل هم زمانی این جشنواره با کنگره جهانی امام رضا (ع)، یک بخش ویژه نیز به این کنگره اختصاص دارد که شعار آن «عدالت برای همه، ظلم به هیچکس» است،.
در این بخش، کتابهایی که در این زمینه تولید شده است و همچنین ناشر رضوی یا خادم رضوی و ناشرانی که تأثیر به سزایی در ترویج فرهنگ رضوی و تبیین سیره و معارف رضوی داشتند، مورد حمایت، قرار میگیرند.
وی به بخش کودکونوجوان اشاره کرد و گفت: باتوجهبه اینکه معارف اهلبیت (ع) باید با زبان زیبایی شناسانده تبیین شود، در این جشنواره به آثاری که با نگاه ادبیات کودکونوجوان در قالب رمان، توانسته ارتباطی میان میراث گذشته و نگاه کودکان و نوجوانان به مسائل روز برقرار کنند، توجه ویژهای شده است.
مروارید، تصریح کرد: آثار دیگر فرهنگی و هنری همچون نمایشنامه، فیلم کوتاه، داستان، داستانهای کوتاه و... نیز در بخش کودکونوجوان، مورد تأکید، قرار میگیرد.
حمایت از صنایع خلاق فرهنگی
وی، ادامه داد: امسال در چهاردهمین دوره از این جشنواره سعی شده است صنایع خلاق فرهنگی نیز مورد حمایت قرار گیرد، هر چند کتاب قدیمیترین و مؤثرترین بستر برای انتقال فکر و اندیشه است؛ اما خود کتاب نیز در قالب کتب صوتی و سایر فرآوردههای فنی و گاه در قالب یک ایده هنری در صنایع خلاق، جلوهگر، شده است.
مروارید، یادآور شد: سایر صنایع وابسته فرهنگی، هنری و صنایع خلاقی که میتواند مسئله کتاب را تبیین و ترویج کنند در این همایش مورد توجه و تأکید، قرار گرفته است.
بازخوانی معارف رضوی و امتداد اجتماعی زیارت
به گفته دبیر چهاردهمین جشنواره کتاب سال رضوی، این جشنواره یک حلقه از حلقههایی است که برای بازخوانی معارف رضوی و امتداد اجتماعی زیارت و همچنین برای توجه به نیازهای زائر در سختافزار و نرمافزار زیارت طراحی شده است.
امیدواریم که سایر حلقههای این جنبش علمی و فرهنگی کمک کند تا ما در امر زیارت، بتوانیم زیارت فرهنگی و متعالی را توسعه دهیم و نیازها و مطالبات زائران را که شامل نیازهای سختافزاری، اعم از زیارت امن و با امکانات مناسب و همچنین نیازهای نرمافزاری که مفاهیم زیارتنامههای متناسب و بستههای فرهنگی هنری را شامل میشود، پوشش دهیم.
وی بر لزوم همافزایی بین جریان زیارت و هنجارهای زیارت تأکید کرد و گفت: ضمن برآوردهکردن مرامنامهای که در زیارتها از ائمه معصوم (ع) به ارث داریم، باید نیازها ی زائر و نگاه زائر را، برآورده سازیم.
مروارید، افزود: این همافزایی موجب تحقق زیارت متعالی و زیارت فرهنگی میشود که در نهایت هدف و غایت همه این فعالیتهای فرهنگی هنری و علمی به شمار، میرود.
تولیت آستان قدس رضوی
