.

روش های ساده تشخیص مزاج

خداوند در قرآن انسان را به دقت و نگاه‌کردن در غذایش امر می‌کند و حضرت محمد(ص) راز و کلید سلامتی و بیماری را این‌گونه بیان فرمودند: «معده خانه همه بیماری‌هاست و پرهیز غذایی رأس همه درمان‌هاست». یعنی اصلاح تغذیه اولین و مهم‌ترین روش درمان است.

1393/10/17 چهارشنبه

امام صادق(ع) می‌فرمایند: بیماران خود را با تغذیه درمان کنید. طبیبی هندی در سؤال از امام صادق(ع) می‌پرسد طب از‌نظر شما چیست؟ ایشان این جمله ماندگار را در جواب فرمودند: «ما گرمی را به سردی، و سردی را به گرمی، تری را به خشکی و خشکی را به تری درمان کرده، به سنت رسول خدا عمل کرده و باقی امور را به خدا واگذار می‌کنیم.» این بیانگر اهمیت تأثیر مزاج در سلامت است.
 چیزی که گذشتگان،‌ به آن تأکید بسیاری داشته‌اند اما متأسفانه امروزه اصول مزاج‌شناسی آن‌چنان رعایت نمی‌شود. هر‌فردی یک مزاج پایه (ثابت) و یک مزاج متغیر بر‌اساس نوع غذا، اقلیم، سن و فصل دارد. نشانه‌های غلبه مزاج مطلق نیست و ممکن است فردی برخی از آن‌ها و یا علائم دو یا سه مزاج را با‌هم داشته باشد که باید برای شناخت دقیق‌تر مزاج اصلی بدن و اندام به مشاور مجرب مراجعه نماید.

 نشانه‌های غلبه صفرا
تشنگی و سوزش جگر، زبری پوست صورت، زردی چشم، کدورت ادرار، عصبی‌شدن، ناراحتی معده، تلخی دهان،‌ کم‌اشتهایی، حالت تهوّع، سردرد و درد شقیقه، سیاهی‌رفتن چشم، سرگیجه، خشکی پوست، ترک‌خوردن پوست دست و پا، گرمی بدن یا تب‌داشتن، جوشش دهانه معده، دیدن خواب‌های هولناک مانند جنگ و ستیز، پوسته‌پوسته‌شدن پوست سر (شوره سر)، نمایان‌شدن لکه‌های سفید یا قهوه‌ای در صورت یا دیگر اعضای بدن، ریزش مو از جلوی سر، آلوپسی (ریزش موضعی مو)، علاقه به خوردن یخ و آب یخ، یبوست مزاج، بهانه‌جویی و تند‌خویی، دردهای شدید در سمت راست بدن در زیر دنده‌های راست.

غذاهای مضر صفراوی‌مزاج ها
تخم‌مرغ، سیر و کلیه غذاهای گرم، ادویه تند، آب یخ، آجیل شور، گوشت قرمز، ریزه‌خواری، بادمجان، موز، خربزه، آناناس، طالبی، فست‌فود و ممنوعات غذایی. غذاهای مفید

صفراوی‌مزاج‌ها
انواع مرکّبات، انار، شاه توت، انگور، کاهو، انار و آب انار، خیار، سیب، گلابی، آلبالو، گیلاس، آلو، گوجه سبز، زرشک، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، هویج، روغن زیتون، سیب‌زمینی بخار‌پز، بامیه، پیاز، برگه هلو، برگه زردآلو، مغز بادام، برنج سفید با روغن زیتون، کدو‌حلوایی، نخود‌فرنگی، عدس، ماش، جوی دو‌سر، لیمو‌عمانی، روزانه یک تا سه لیوان آب‌زرشک نیم ساعت قبل و دو‌ساعت‌و‌نیم بعد‌از غذا، بذرهای ملین (خاکشیر، اسفرزه، تخم ریحان، تخم مرو، بارهنگ، بالنگو)، ترشی‌های طبیعی، مغزِ فلوس، شیر‌خشت، ترنجبین، ترکیب عسل و لیمو‌ترش به‌صورت شربت.
سوپ جو با پاچه همراه با تعدادی آلو بخار‌ا‌‌‌‌، لیموترش تازه، روغن زیتون و سبزی‌هایی مانند اسفناج و گشنیز و...
 
نشانه‌های غلبه دم
سنگینی سر، خمیازه‌کشیدن، چرت‌زدن، کندی حواس، مزه شیرین دهان، لزجی آب دهان، سرخی رنگ بدن، قرمزی زبان، خارش بدن، بروز دمل و جوش‌های ریز در بدن به‌خصوص در پیشانی و پشت سر و در قسمت کتف و شانه‌ها و گاه خون‌آمدن از بینِ دندان‌ها، کسالت و خمودگی مداوم، عصبانیت و خشم آنی. غذاهای مضر دموی‌مزاج‌ها: پرخوری، غذای چرب و پرحجم، ادویه تند، ترشی و شوری، گوشت زیاد، کره و خامه، غذاهای نشاسته‌ای، آب یخ، دوغ، تخم‌مرغ، خرما، رطب، توت خشک، کشمش، سیر، ماست، بادمجان.
 
غذاهای مفید برای دموی‌مزاج‌ها
روزانه شش لیوان آب، زرشک و آب زرشک، کاهو،‌ خیار، میوه به‌خصوص سیب، انار، سبزی‌ها، سوپ جو، لیمو‌ترش تازه، روغن زیتون، حبوبات و غلات جوانه‌زده، بذرهای ملیّن (خاکشیر، اسفرزه، تخم ریحان، بالنگو، بارهنگ، تخم مرو)، عسل به‌مقدار کم، غذاهای خام، توت، شاه توت، کدو خورشتی، کم‌خوری، غذای ساده و کم‌کالری، ورزش.
 
نشانه‌های غلبه بلغم
سفیدی، نرمی و سردی پوست بدن، دیر‌هضم‌شدن غذا، آروغ‌ترش‌زدن، خواب زیاد، جاری‌شدن آب از دهان، رقیق‌بودن آبِ بینی، کم حواسّی، زیادی بول، دفع بول با فشار زیاد و حجم بسیار، سستی و بی‌حالی، بی‌حس‌بودن بدن، درد معده، پا، کمر و سایر مفاصل، گرفتگی ماهیچه‌های پشت، نقرس، فلجی، لک‌و‌پیس (ویتیلیگو)، لقوه (کج‌شدن دهان و صورت)، رعشه (پارکینسون)، ضعف مثانه، ترش‌شدن دهان، به‌وجود‌آمدن لک سفید در چشم، ضعف بینایی، سفید‌شدن موی سر، تنگی نفس، طپش قلب به‌خصوص هنگام بیدار‌شدن از خواب، مستعد بیماری‌های صعب‌العلاج مثل ام‌اس، سکته، لک‌و‌پیس، آرتریت و...

غذاهای مضر بلغمی‌مزاج ها
لبنیات، ترشی‌ها، سرکه، برنج سفید، عدس، سیب‌زمینی،آب یخ، میوه‌های ترش و کال، نارنگی، کیوی، گرمک، خیار پوست‌کنده، ماش، جو، گوشت گاو، گوشت سفید، گوجه فرنگی، پرخوری، کدوخورشتی، آش رشته و غذاهای صنعتی و مضر.

غذاهای مفید بلغمی‌مزاج ها
غذاهای گرم مثل گوشت شتر، گوسفند، گنجشک، بوقلمون، ‌میوه‌های رسیده و شیرین، ادویه، سیر،‌ چغندر، شلغم، هویج، ‌کلم،‌ کرفس، سبزی‌ها به‌جز گشنیز، حبوبات، بذرهای ملین، بادام، پسته، گردو، فندق، ‌کنجد، ارده، عسل، شیره انگور و خرما.
 
نشانه‌های غلبه سودا
خستگی و کوفتگی بدن، لاغری، پ‍‍‍‍ژمردگی روح و جسم، بی نشاطی و افسردگی، یبوست، خودخوری، احساس سوزش هنگام دفع بول، ادرار و مدفوعِ تیره‌‍‌رنگ، سیاه و قیری‌شکل‌بودن مدفوع، شور‌بودن دهان، بوی بد دهان، تاریکی چشم، تیرگی رنگ صورت، شب‌کوری، سوزش معده، فکرو‌خیال زیاد، دیدن خواب‌های آشفته، اخلاق تند و زشت، دلتنگی و بی‌قراری، لکه‌های سیاه در بدن، جذام، بیماری‌های پوستی، زخم‌شدن پوست به‌سبب خارش زیاد، قولنج‌شدن روده (کولیت)، حرص‌خوردن زیاد.

غذاهای مضر سودا
بادمجان،‌ خیارشور، پنیر شور، گوشت گاو و حیوانات پیر، غذای مانده، ماست، ترشی، گوجه‌فرنگی، آب یخ، مرغ و تخم‌مرغ ماشینی، ماهی، برنج سفید، خوراک عدس، چای، غذاهای فریزری، پرهیز از تنهایی و فکر‌و‌خیال و رنگ‌های تیره و کدر. غذاهای مفید سودا: همه غذاهای گرم مثل گوشت گوسفند، شتر، کبوتر، ، هویج، ‌کلم،‌ کرفس، نعناع، ریحان، جعفری، مرزه، ترخون، تره،‌ شوید، عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، ادویه، ‌بذرهای ملین، آب انار، تمر هندی، گلاب، آش گندم، انجیر، روغن زیتون، میوه زیاد، سالاد فصل، استشمام بوهای گرم. اگر برنج مصرف کنند حتما ًهمراه شوید و زیره سیاه.
نویسنده: داود ناصح

بیشتر بخوانید:
طب اسلامی؛ پیغام آور سلامت و شادابی
آشنایی با طب سنّتی و اسلامی
عادات بد غذایی از نگاه امام رضا علیه السلام
کتاب:
طب الرضا علیه السلام

ویژه نامه چند رسانه ای:
ویژه نامه چند رسانه ای خانواده رضوی - شماره اول برای سلامتی
 
امتیاز دهی
 
 

نظر شما
نام
پست الكترونيک
وب سایت
نظر
نسخه قابل چاپ
مطالب مرتبط
شرکت فرآورده‌های غذایی رضوی
تحلیل طرح تحول نظام سلامت در«روایت امروز»
توزیع بیش از 50000 غذای گرم در دهه کرامت
1500 وعده غذای گرم بین نیازمندان شهرستان سرخس توزیع شد
لقمه حرام انسان را از مسیر حق منحرف می کند
پربازدیدترین ها آخرین مطالب
.گزارش روز
.گفت و گوی روز
.
فرهنگی
.

.All right reserved by Astan Quds Razavi

تمام حقوق این وبگاه متعلق به آستان قدس رضوی است.