به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، كرسي ترويجي «رویکرد منبعشناسانه به سیره اهل بیت(ع)» برگزار شد.
كرسي ترويجي «رویکرد منبعشناسانه به سیره اهل بیت(ع)» برگزار شد
به گزارش آستان نیوز، حجتالاسلام و المسلمین دکتر مهدی مردانی گلستانی، پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، در ابتدای این نشست که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: شناخت رویکردهای مختلف به سیره اهلبیت(ع) از جمله پژوهشهایی در حوزه سیره اهل بیت(ع) است که تأثیر زیادی در میزان بهرهمندی از این دست مطالعات دارد.
وی ادامه داد: با شناخت رویکردهای سیرهپژوهی میتوان آرای مرتبط را رصد کرد، زمینه مقایسه آن ها را فراهم آورد و امکان رویارویی منطقی با چالشهای فرارو را مهیا کرد. یکی از رویکردهای مطرح دربارۀ سیره اهلبیت(ع)، رویکرد منبعشناسانه است. در این رویکرد، سیره بهعنوان منبع شناخت احکام شرعی نگریسته میشود و در کشف و تبیین آموزههای فقهی به کار گرفته میشود.
حجتالاسلام و المسلمین مردانی گلستانی تصریح کرد: در مقاله «رویکرد منبع شناسانه به سیره اهل بیت(ع)» با بررسی آن دسته از متون سیره که به احکام و آموزههای فقهی اختصاص دارد، نخست به توصیف تاریخی این نگره سیرهپژوهی پرداخته شده و در مرحله بعدی پیامدهای نظری آن تبیین شده است. نتیجه حاصل از این تحقیق نشان میدهد که رویکرد منبعشناسانه چهار مرحلۀ تأسیس، استناد به سیره، استنباط از سیره، انشعاب گرایش فقهی و استقلال شاخه فقهالسیره را پشت سر گذاشته است و در دو بخش مفهوم سیره و قلمرو سیرهپژوهی اثربخشی دارد.
وی به جنبه نوآوري و جديد بودن موضوع این مقاله اشاره کرد و گفت: دراینباره، پژوهش مستقل و مرتبطی انجام نشده است. تنها برخی محققان معاصر به رویکرد موردنظر توجه نشان داده و برخی ویژگیهای آن را برشمردهاند، برای نمونه سید محمدکاظم طباطبایی در مقدمه کتاب سیره پیامبر(ص) خاتم(ص)، ضمن بحث از «قواعد استنباط از سیره نبوی» به رویکرد منبعشناسانه اشاره کرده است.