با حمایت آستان قدس رضوی از 8 هزار روضه خانگی دهه فاطمیه در سراسر کشور، این جلسات امسال شور و حال ویژهای به خود گرفته است.
روضههایی به نام حضرت مادر
به گزارش آستان نیوز، همیشه هرچه به ایام فاطمیه نزدیک میشوم صدای مادرم واضحتر به گوشم میرسد؛ فاطمه جان لباس مشکیات را از صندوق در بیاور.
مادرم همیشه میگفت: اسمت را به این دلیل فاطمه گذاشتم چون یک دختر هم به اسم زهرا دارم تا همه زندگیام رنگ و بوی فاطمه الزهرا(س) را داشته باشد، مادرم سالهاست که ما را ترک کرده اما خاطراتش همیشه زنده میماند؛ عاشق بانو فاطمه الزهرا(س) و ایام فاطمیه برایش احیای زندگیش بود، او خودش را همیشه کنیز حضرت زهرا(س) می دانست.
چند روز روضه در دهه فاطمیه در خانهمان کمک میکرد تا مادرم ارادت خودش را به خانوم فاطمه الزهرا(س) بیشتر نشان بدهد و بقیه ایام دهه را در روضههای خانگی محلات به سر میبرد.
دهه فاطمیه مادرم را کمتر در خانه میدیدم، گاهی شکایت میکردیم که چرا هر وقت به خانه میآییم در خانه نیستی؟ مادرم میگفت: همه سالهم برای شماست اما ده روز بگذارید برای فاطمه الزهرا(س) اشک بریزم. همین اشکهای مادرم او را زنده میکرد برای اینکه دوباره جان بگیرد و برای دهه سال آینده خودش را آماده کند.
ما بچه بودیم و نمی دانستیم روضههای خانگی چقدر در ساختن سرنوشتمان تاثیر دارد؛ مادرم در این روزها درس می گرفت، اعتقاداتش قویتر و در خانه هر روز زن بهتری برای پدرم و مادر نمونهتری برای ما می شد. ما نمیدانستیم در روضههای خانگی چه میگذرد اما بازتاب آن را در زندگیمان احساس می کردیم؛ مادرم دیگر یک زن خانه دار ساده نبود او حالا یک بانوی فرهیخته و متدین در مکتب حضرت فاطمه الزهرا(س) بود که کلاس هایش را در روضههای خانگی میگذراند.
در مدرسه حضرت زهرا(س)
برگزاری روضة الزهرا(س)، در دهه فاطمیه فرصتی است تا در کنار پاسداشت آیینهای عزاداری و برگزاری محافل سوگواری، از ظرفیت روضههای خانگی بهره بیشتری گرفته تا فعالیتهای اجتماعی بانوان در جامعه دیده شود.
روضه های خانگی در محلههای شهر باعث می شود تا زنان زیادی با حضور در این مجالس هم به آموزههای دینی خود بیافزایند و هم با درس گرفتن از مفاهیم بلند دین و آشنایی باسرنوشت ائمه معصوم(ع) به خصوص حضرت فاطمه الزهرا(س) در زندگی خودشان به بانوانی اندیشمند تبدیل شوند. همچنین این فرصت ایجاد می شود تا تعامل بیشتری بین افراد محل صورت بگیرد و در این تعامل افراد نیازمند، آسیب دیده و کودکان بیسرپرست که نیاز به توجه، کمک و حمایت دارند شناسایی شوند. شاید به همین خاطر است که کانون بانوان و خانواده بنیاد کرامت رضوی با شناسایی این روضهها در محلات مختلف مشهد و همچنین سایر محلات کشور در استانهای مختلف با ارائه یک سری خدمات، این مجالس را منسجمتر و هدفمندتر هدایت کرده است؛ در همین راستا کانون خادمیاران در سراسر کشور وظیفه شناسایی و انسجامبخشی به این روضهها را دارند، در این کار با پژوهش و تحقیق توانستند اهداف این کانون را در این روضهها پیاده کنند که همچنان این مسیر ادامه خواهد داشت.
به همین منظور دبیرخانههای خدمت رضوی در سراسر کشور نیز در تعامل با مرکز بانوان و خانواده بنیاد کرامت آستان قدس رضوی، ارتباط با محافل و مجالس روضه خانگی را دنبال خواهند کرد تا پویش «نذر مادر» و اجتماع عزاداری فاطیمون در سالروز شهادت حضرت زهرا(س) باشکوه بیشتری برگزار شود.
این روضه ها در بین خانوادههای ایرانی از قدمت و اصالت دیرینی برخوردار است تا جایی که بعضی از زنان شهر بیش از ۵۰ سال این روزها را در خانههای خودشان برگزار کردند و در این سالها توانستند از همین مجالس به افتخارات زیادی در خدمت به مردم نائل شوند.
سفرههای متبرک نذری در روضههای خانگی
خانم امیدمند که بیش از چهل سال از زندگی مشترکش میگذرد، میگوید: در این ۴۰ سال همیشه نوای روضه از خانه ام برپا بوده است و در دهه آخر صفر و دهه فاطمیه همه ساله روضههایم را برگزار کردم.
وی با بیان اینکه در این چهل سال در مناطق محروم توانستم با برگزاری روضههای خانگی مردم نیازمند را ترغیب کنم تا پای صحبتهایم بنشینند و آنچه که در کلاس درس آموخته بودم را با زبان ساده برایشان نقل کنم؛ داستان زندگی پیامبران و امامان و پاسخ به شبهات آنها را در این مجالس به عهده گرفتم و با رغبت و استقبال مستعمان روبرو شدم.
خانم امیدمند با اشاره به حرکت جدید آستان قدس رضوی در حمایت از روضه های خانگی با بیان اینکه فرصتی پیش آمده است، تا بتوانم رابطی باشم بین مردمی که دست خیر دارند و مردمی که نیازمند هستند، ادامه میدهد: برخی از کانونها که برای رفع نیاز نیازمندان مایحتاجی را تهیه میکردند و نیازمندان را نمی شناختند، از من کمک میخواستند تا با شناسایی این افراد در روضههای خانگی این توزیع عادلانه صورت بگیرد.
وی همچنین اظهار میکند: در دعاهای ندبه که صبح جمعه برگزار میشود هم سعی میکنیم با پهن کردن سفره صبحانه و یا در مراسمات مختلف با تهیه آش نذری و نذورات مختلف و همچنین پذیرایی در روضهها کمک اندکی به افراد نیازمند کرده باشیم.
روضههای خانگی، سنگر دفاع از وطن
خانم اردکانی هم از آموختههای خود در حوزه علمیه استفاده کرده و زنان را پای کلاسهای اعتقادی، احکام و قرآن کشانده است و با برگزاری روضههای خانگی به خانمهای محل فرصتی داده تا به صورت منسجم بتوانند به کارهای بهتری اقدام کنند.
او می گوید: از سال ۵۹ در منطقه کارمندان ساکن شدیم و از زمین خالی پشت منزلمان استفاده کردیم و یک مسجد تا سال ۶۴ ساختیم، این مسجد جایی شد تا در زمان جنگ از زنان حاضر در روضههای خانگی برای ارائه خدمت به پشت جبهه بهره بگیریم و از در همان زمان اقدام به ایجاد صندوق قرض الحسنه کردیم.
این بانوی فعال بسیجی روضههای خانگی را فرصتی میداند تا با مشارکت مردم محل بتوانند جهیزیه برای خانوادههای نیازمند تهیه کنند. او میافزاید: امسال نیز دو سری جهیزیه در میلاد حضرت فاطمه الزهرا(س) از طریق همین روضه های خانگی تهیه شده که به مردم نیازمند تقدیم میشود.
خانم اردکانی با اشاره به رسیدن فصل زمستان بیان کرد: اینک نیز با همین مردم برای ۷۰ خانواده که بیش از ۳۰۰ نفر هستند به فکر تهیه مایحتاج زمستانی آنها هستیم؛ همچنین از درون همین روضهها افراد علاقمندی را توانستیم به کربلا بفرستیم.
وی ادامه میدهد: حمایت آستان قدس رضوی از روضههای خانگی را به عنوان برکتی با ارزش از سوی حضرت رضا(ع) برای اعتلای این مراسم میدانیم.
از یک روضه محلی تا عتبات عالیات
خانم جباری نیز که بیش از ۵۵ سال است در خانه خودش روضه برگزار میکند، میگوید: تا قبل از اینکه ازدواج کنم در خانه مادرم این روضهها بر قرار بود و من هم بعد از ازدواج تا امروز در خانه خودم روضهها را برگزار کردم و بعد هم دخترم این راه را ادامه میدهد.
وی با اشاره به زمانی که نیاز بود تا برای ساخت عتبات عالیات مردم کمک کنند، میافزاید: در آن زمان از همین جلسات خانگی توانستیم ۲۵ گرم طلا تهیه کنیم و برای ساخت عتبات عالیات بفرستیم؛ همچنین پولهای نقد زیادی نیز در همین راستا جمعآوری شد و توانستیم در این کار معنوی همراه مردم محل شرکت کنیم.
خانم اردکانی روضه های خانگی را فرصتی میداند تا خیران بتوانند برای نیازمندانی که شناسایی کردهاند وسایل منزل لباس، پوشاک و بستههای معیشتی تهیه کنند.
تهیه لباس گرم برای کودکان در پویش «نذر مادر»
اما همزمان با دهه فاطمیه و به همت مرکز امور بانوان و خانواده بنیاد کرامت رضوی، بانوان ایرانی با مشارکت در پویش «نذر مادر»، اقدام به تهیه 8 هزار لباس برای 8 هزار کودک نیازمند کردهاند؛ این اقدام در 8 هزار روضه خانگی در کل کشورصورت گرفته است.
مدیر مرکز امور بانوان و خانواده بنیاد کرامت رضوی در تشریح این پویش میگوید: با توجه به شناسایی 8 هزار روضه خانگی در سراسر کشور و ایجاد شبکه ارتباطی با برگزارکنندگان این روضهها، بنیاد کرامت رضوی تلاش خواهد کرد در کنار حمایت معنوی از این مجالس، فعالیتهای مشارکتی بانوان در حوزه مسائل اجتماعی را نیز تقویت کند و پویش «نذر مادر» برای تامین لباس گرم کودکان نیازمند یکی از این طرحها است.
فاطمه دژبرد به دورههای جهاد تبیین برای بانوان اشاره میکند که برای فعالان فرهنگی، مبلغان و افرادی که میتوانند برای جامعه مخاطب اثرگذار باشند، برگزار میشود.
به گفته او این دورهها به بررسی مسائل روز، شبهات و موضوعات مرتبط با زنان میپردازد و شرکتکنندگان در این دورهها، به عنوان مبلغ در روضههای خانگی سراسر کشور حضور مییابند و به سوالات و شبهات عموم بانوان پاسخ خواهند داد.
وی اظهار میکند: در کنار برپایی پویش نذر مادر، از ظرفیت روضههای خانگی برای برگزاری هرچه باشکوهتر اجتماع فاطمیون نیز بهره خواهیم گرفت و تلاش خواهیم کرد با تبیین اهمیت برپایی این سوگواری بانوان، از همه ظرفیتها در این حوزه استفاده کنیم.
گزارش: فاطمه حسن زاده