مسئول اجرایی دورههای تخصصی مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع) گفت: بازی های رایانهای با مخاطبانی میلیونی می تواند یکی از مولفههای تمدنساز دنیای معاصر باشد زیرا به وسیله آن میتوان فرهنگی را تخریب و یا آن را در جامعه ترویج داد.
در جست و جوی مسئله شناسی فقهی و تربیتی بازی های رایانهای
حجتالاسلام و المسلمین حامد محمد جانی در گفت وگو با خبرنگار آستاننیوز، به برگزاری دوره آموزشی با عنوان «ابعاد فقهي-تربيتي بازيهاي رايانهاي» که این هفته به همت مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع) برگزار شده است، اشاره کرد و افزود: با توجه به فراگیری و گستردهتر شدن دامنه مخاطبان عرصه بازيهاي رايانهاي در سالهای اخیر که درصد قابل توجهی از کودکان، نوجوانان و جوانان و حتی بزرگسالان و بانوان را شامل می شود این موضوع را برای برگزاری دورهها اتخاب کردیم.
مسئول اجرایی دورههای تخصصی مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع)، ادامه داد: با توجه به اینکه بازهای رایانهای به عنوان یک تفریح شاخته میشود و همچنین تبادلات مالی و تراکنشهای زیادی که در عرصه تولید، سرگرمی و توزیع این بازها رخ میدهد سبب شده بازهای رایانهای، فراتر از اوقات فراغت تبدیل به شغل و پیشه شود، از این رو لازم است علاوه بر حیث فقهی از نظر رویکرد تربیتی نیز به این بازیهای نگاه کنیم.
وی همچنین هدف اصلی برگزاری این دوره را تبیین گفتمان انقلاب اسلامی در بعد تمدنسازی و تحقق آن دانست و تصریح کرد: پاسخگویی به نیازهای روز و حل مسائل اجتماعی تربیتی جامعه با رویکرد نوین و به روز برای تمدنسازی، تربیت و کشف استعدادهای فقهی و فعال کردن ظرفیتهای علمی که در بدنه نخبگانی حوزه علمیه و سایر متدینین دانشگاهی وجود دارد از دیگر اهداف برگزاری این دوره آموزشی است.
حجتالاسلام و المسلمین محمد جانی با بیان اینکه یکی از اهداف مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع) از برگزاری این دورهها تربیت نیروی انسانی کارآمد و مجتهدانی آگاه به زمانه است، گفت: این نیروهای تربیت شده باید در مواجه با مدرنیته و اقتضائات دنیای معاصر و همچنین نیازهای روز جامعه اسلامی با رویکردی فعال در راستای تمدنسازی گام بردارند.
وی همچنین، موضوعشناسی تخصصی و فنی بازیهای رایانهای، روششناسی اجتهاد تخصصی با تمرکز بر بازیهای رایانهای، موضوعشناسی فقهی واجتهاد در بازیهای رایانهای، مسئله شناسی فقهی و معرفی محورهای آموزشی فقهی بازیهای رایانهای و مسئلهشناسی تربیتی بازیهای رایانهای را از محورهای این دوره آموزشی برشمرد.
لزوم بومیسازی بازیهای رایانهای در راستای ترویج و تبلیغ معارف دینی
حجتالاسلام و المسلمین محمد جانی در ادامه خاطر نشان کرد: امید است در خصوص بازی های رایانهای و بومیسازی این صنعت و همچنین استفاده از آن در راستای ترویج و تبلیغ معارف دینی و اسلامی و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) بتوانیم باب جدیدی را در این عرصه رقم بزنیم.
وی خروجی این دورهها این است که از آنجایی که بحث خلاقیت در طراحی بازیهای یارانهای از اهمیت بسزایی برخوردار است ما نمیتوانیم با دید تخصص گرا محتوا را به فردی بی دین بسپاریم و توقع داشته باشیم یک بازی و اثر مخاطب پذیر و خلاقانه به ما ارائه دهد از همین رو لازم است طراح و بازی ساز، مفاهیمی مثل ایثار، مهدویت، انتظار، انفاق و شهادت را درک و آن را با بند بند وجودش لمس کرده باشد تا بتواند بازی با محتوای اسلامی بسازد.
به گفته مسئول اجرایی دورههای تخصصی مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع)، باید دغدغهمندانی که درک عمیقی از معارف دینی دارند به این عرصه ورود کرده و متعهدانه و با تمرکز روی تخصص و تعهد، اقدام به ساخت بازی های رایانهای کنند.
وی عنوان کرد: امیدواریم این برنامه آغازی برای کشف استعدادها و ظرفیتهای موجود در بدنه نخبگانی حوزه علمیه خراسان بزرگ و اقصی نقاط کشور باشد، تا با کشف این نخبگان با همافزایی علمی اتفاقات خوبی در عرصه مواجهه با نیازها و اقتضاعات روز دنیای معاصر برداریم.
وی همچنین در بخش دیگری از مطالبش، ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهای شاخص مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع)، به اهداف و محورهای برگزاری دورههای تخصصی که در این مدرسه در حال برگزاری است، اشاره کرد. وی تصریح کرد: طلاب، نخبگان و استعدادهای برتر که حداقل 4 سال سابقه درس خارج دارند میتوانند در این مدرسه با روال خاصی پذیرش شوند، پس از مرحله جذب با بهرهگیری از یک برنامه آموزشی مشخص و فرایند شخصیسازی شده در یکی از شاخههای تخصصی فقه مشغول به فعالیت آموزش و نظریهپردازی میشوند.
حجتالاسلام و المسلمین محمدجانی در ادامه خاطر نشان کرد: طی گذشت دو سال از تاسیس مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع) 6 شاخه تخصصی با موضوعات فقهالاجتماع، فقهالتربیه، فقهالجزا، فقه الاموال، فقهالسیاسه و فقهالوقف در این مدرسه فعال است.
برگزاری دورههای آشنایی با شاخههای تخصصی فقه در مدرسه تخصصی بهار یکی از برنامههای مستمر و جدی این مدرسه را که در حوزه علمیه خراسان بیسابقه و کم نظیر است، دوره های آموزشی آشنایی با شاخههای تخصصی فقه ذکر کرد و افزود: هدف برگزاری این دورهها آشنایی طلاب با کلیات شاخههای تخصصی فقه و محورهای آموزشی هر یک از این شاخهها و همچنین آشنایی با روششناسی اجتهاد در شاخههای تخصصی فقه و موضوعشناسی رشتههای تخصصی فقه و همچنین با برخی از مسائل و چالشهای مهم نظام مسائل فقهی و ... است.
مسئول اجرایی دورههای تخصصی مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع)، شیوه ارائه برنامهها را به صورت هفتگی و به مدت 12 ساعت ذکر کرد و گفت: چهارشنبه و 5 شنبههای هر هفته یکی از شاخههای تخصصی فقه با حضور جمع محدودی از طلاب در قالب نشستهای علمی، پنلهای تخصصی، کرسیهای علمی وترویجی و ارائه طرحها و پروژههای پژوهشی برگزار میشود.
وی ادامه داد: محورهای هر برنامه نیز معرفی اجمالی کلیات دانش تخصصی، روششناسی اجتهاد تخصصی، موضوع شناسی، معرفی محورهای آموزشی و نظام مسائل و طرح برخی از مسائل و چالشهاست. به گفته حجتالاسلام و المسلمین محمد جانی این دورهها از سال 1400 به صورت مستمر هر هفته ویژه طلاب و پژوهشگران این مدرسه برگزار میشود، همچنین بهترین جلسات در 5 شنبههای هر هفته با عنوان سلسله نشستهای تخصصی «بر کران فقه» با حضور طلابی از حوزه علمیه قم، اصفهان، جامعهالمصطفی و... ویژه عموم تدارک دیده شده است.