پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی بنام آستان نیوز شامل اخبار آستان قدس رضوی،تصاویر آستان قدس رضوی و رویدادهای موقوفات امام رضا

همزمان با دهه کرامت و در حرم مطهر رضوی؛
۱۴۰۲-۰۳-۰۲

دیوارنگاره عظیم «تمدن رضوی» رونمایی شد

همزمان با دهه کرامت، از دوازدهمین دیوارنگاره حرم مطهر رضوی با عنوان «تمدن رضوی» با محوریت روایت آثار و برکات ورود و حضور حضرت رضا(ع) به سرزمین پهناور ایران و نقش آن در اعتلا و گسترش تمدن اسلام ناب محمدی، به طول بیش از 70 متر و در ارتفاع 6 متر در بست شیخ بهایی حرم مطهر رونمایی شد.

به گزارش آستان نیوز، مدیرعالی حرم مطهر رضوی در این آیین رونمایی که با حضور جمعی از مدیران حرم مطهر و هنرمندان مشهدی در محل بست شیخ بهایی برگزار شد، اظهار کرد: این مراسم به منظور پاسداشت زحمات و خدمات جمعی از هنرمندان متعهد، متدین و انقلابی در همکاری با معاونت تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی که توفیق ارائه این دیوار نگاره را در دهه کرامت داشتند، برپا شده است.
 

هجرت امام رضا(ع) از مدینه به مرو
مصطفی فیضی ادامه داد: با توجه به تأکیدات تولیت آستان قدس رضوی وظیفه داریم در بخش‌های مختلف حرم مطهر رضوی؛ در هر مکانی که شرایط و محیط اجازه دهد، از هنر اسلامی و زبان گویا و زیبای هنر در معرفی و ارائه مکتب به‌ویژه آستان حضرت رضا(ع) استفاده کنیم.
فیضی با اشاره به این که هجرت تمدن‌ساز حضرت رضا(ع) از مدینه به مرو در این دیوارنگاره به زیبایی طراحی شده است و در این ایام مناسبتی در معرض دید زائران و مجاوران قرار گرفته است، گفت: وظیفه داریم شرایط مورد نظر را برای فعالیت هنرمندان در مکان های مناسب فراهم کنیم. امیدواریم در مقاطع زمانی مختلف و مناسبت‌های آینده نیز شاهد تکرار چنین آثاری باشیم.
 

ساختارشکنی در مضمون و اجرا
در ادامه سیدمحمدرضا میری، هنرمند مطرح کشور که طراحی و انجام این پروژه را با همکاری جمعی از هنرمندان مشهدی برعهده داشت، بیان کرد: انجام پروژه این دیوارنگاره از اسفندماه سال گذشته به سفارش معاونت تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی آغاز شد و در مسیر ایده پردازی و طراحی آن تلاش کردیم دچار تکرار نشویم.
وی گفت: در موضوعاتی که با محوریت حضرت رضا(ع) کار شده است، به موضوع تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم حضور اهل بیت(ع) در ایران و تأثیر آن در پیشرفت و دستاوردهای علمی، فرهنگی و هنری و تمدن سازی در این خطه و مرز و بوم در قالب خلق آثار تجسمی، کمتر پرداخته شده است. بنابراین، این موضوع را برای خلق این دیوارنگاره پیشنهاد کردیم.
میری به برگزاری جلسات متعدد برای ایده پردازی و هماهنگی و مشورت ها در طراحی این اثر اشاره و اضافه کرد: در نهایت تصمیم گرفته شد از ایده های کلیشه فاصله گرفته و با ساختارشکنی، وارد عرصه های موضوعی شویم و در نهایت به سیر علم، فرهنگ و تمدن برسیم.
وی تصریح کرد: در بحث اجرای اثر نیز از تکنیک های گرافیکی تکراری فاصله گرفته و وارد روایت تصویری متفاوتی شدیم. همچنین از آنجایی که قرار بود اثر در فضای ایام عید و دهه کرامت در معرض دید زائران قرار گیرد، تلاش کردیم از قطعه‌های رنگی قوی در اجرای آن استفاده شود.
این طراح و هنرمند افزود: با کلیشه شکنی انجام شده در بحث موضوع و همچنین تکنیک و اجرای اثر در نهایت سعی شد تا اثری متفاوت در معرض دید عموم قرار گیرد که علاوه بر مخاطب بزرگسال بتواند نسل نوجوان و جوان را نیز جذب خود کند.
 

بهره گیری از نمادهای ملی و مذهبی
همچنین حجت الاسلام علی بخشی مدیر مراسم و آیین های حرم مطهر رضوی در حاشیه برگزاری این آیین، ضمن بیان سابقه طراحی و اکران دیوارنگاره های قبلی حرم مطهر رضوی به ویژه در بست شیخ بهایی و مراحل طراحی این دیوارنگاره گفت: این اثر در بخش نخست روایتگر ورود کاروان حضرت رضا(ع) و کاروان حضرت معصومه(س) به خاک ایران است که در این اثر، کاروان حضرت رضا(ع) پررنگ تر به تصویر کشیده شده است.

وی افزود: پس از روایت تصویری هجرت حضرت رضا(ع)، حماسه ایرانی روایت شده است که در این میان نخست به شاهنامه فردوسی پرداخته شده است. همچنین فرهنگ حماسه و ایثار با تصویرهای مرتبط با شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نشان داده شده است. سپس با تصویر پرچم لشکر فاطمیون، بُعد بین المللی انقلاب اسلامی تصویرگری شده است.
بخشی گفت: بُعد علمی اثر نیز با تصویرهای همچون برج رادکان شرقی، رصدخانه، نیروگاه هسته ای بوشهر، فناوری ساخت و پرتاب ماهواره، موشک های فوق پیشرفته دفاعی و پالایشگاه معرفی شده است. همچنین شکوه علمی در قالب معرفی مدرسه فیضیه قم، دانشگاه علوم اسلامی رضوی و کتاب هایی همچون «مجمع البیان فی تفسیر القرآن» اثر شیخ طبرسی و کتاب «وسائل الشیعه» اثر شیخ حرعاملی که عالمان آن در حرم مطهر رضوی مدفون هستند، به تصویر کشیده شده است.
وی ادامه داد: در بخش بعدی نیز با معرفی مسجد بزرگ گوهرشاد و نقاره خانه حرم مطهر به ساخت ابنیه تاریخی و جلوه های هنرهای مختلف اسلامی پرداخته شده است. در بخش دیگر نیز به حضور امامزاده ها در ایران پرداخته شده و حرم مطهر رضوی و حرم شاهچراغ(ع) نیز به تصویر کشیده شده است.
 

از انقلاب اسلامی تا مردم سالاری دینی
مدیر مراسم و آیین های حرم مطهر رضوی خاطرنشان کرد: همچنین نمادهای تشکیل نظام جمهوری اسلامی و تحقق مردم سالاری دینی براساس معارف اسلامی(نظام ولایی) و آراء مردم در این اثر به چشم می خورد. سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) نیز در بخش پایانی دیواره نگاره قابل مشاهده است.
شایان ذکر است، دیواره نگاره تمدن رضوی با ایده پردازی سیدمحمد جواد میری، حجت الاسلام علی بخشی و سیدمحمدرضا میری، با تصویرسازی و طراحی گرافیک سیدمحمدرضا میری خلق شده است. رضا غریبی و آزاده قربانی نیز به ترتیب مدیر و مشاور انجام این پروژه بودند. همچنین در این اثر، شعرهایی از راضیه رجایی و رحیمه مهربان به چشم می خورد.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

تولیت آستان قدس رضوی

بزرگترین دروغ‌ و فریب غرب، شعار دفاع از حقوق زن است
تولیت آستان قدس رضوی صیانت از کرامت زنان را ضامن حضور مؤثر اجتماعی آنان دانست و گفت: تمدن غرب از طرفی کرامت زنان را از…

تلویزیون اینترنتی