به همت مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، جمعی از دانشجویان پسر دانشگاه هنر در چهارمین روز از دومین اردوی علمی دانشجویی «مکتب هنر رضوی» میهمان برنامه «حرمشناسی و آشنایی با معماری حرم مطهر رضوی» شدند.
دانشجویان دانشگاه هنر میهمان برنامه حرمشناسی با محوریت معماری حرم رضوی شدند
به گزارش آستان نیوز، این اردوی پنج روزه در ادامه اجرای تفاهمنامه مشترک میان مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر تهران و با رویکرد آفرینش آثار هنری در عرصههای مختلف پژوهشی، آموزشی و تولید آثار و محصولات هنری کاربردی، از شنبه 24 تیرماه با حضور گروهی 24 نفره از این دانشگاه در مشهدمقدس آغاز شده است.
این برنامه حرمشناسی با حضور بهزاد نعمتی پژوهشگر گروه فرهنگ و هنر اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی انجام شد و دانشجویان حاضر با همراهی این پژوهشگر با معماری و هنرهای بکار رفته در حرم مطهر از نزدیک آشنا شدند.
صحنهای گوهرشاد، قدس، جمهوری اسلامی، انقلاب اسلامی و آزادی، مدرسههای «دو دَر» و «خیرات خان»، از جمله نقاطی در بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) بود که دانشجویان از آنها بازدید کردند.
نعمتی در این برنامه به معرفی منتخبی از تزیینات به کار رفته در اماکن متبرکه رضوی اعم از میناکاریها، آینهکاریها و گچکاریها، ویژگیهای معماری، تغییر و تحولات عمرانی و برخی از هنرمندان خالق کتیبههای حرم مطهر پرداخت. همچنین وی ضمن بیان تاریخچه و وقایع تاریخی بعضی از صحنها و مدرسههای قدیمی، به سؤالات دانشجویان در خصوص معماری این آستان مقدس پاسخ داد.
ضرورت توجه بیشتر به حرم مطهر در برگزاری اردوها
در این برنامه حرمشناسی، حسین امامی نغمه؛ دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مطالعات معماری دانشگاه هنر در گفتوگو با خبرنگار ما اظهار کرد: اگرچه در خصوص معماری حرم مطهر اطلاعات پراکنده و همچنین یکسری فرضیات ذهنی داشتم، اما در طی انجام این بازدید هدفمند حرمشناسی توانستم متوجه اشتباهاتم در این حوزه شوم.
وی در خصوص ظرفیتهای پژوهشی هنر و معماری حرم مطهر نیز گفت: دانشجو باید بداند که میخواهد مشکلی را در این حوزه برطرف کند یا قرار است فقط اطلاعاتی را استخراج و بیان کند. هر کدام از این اهداف پژوهشی، مسیر جداگانهای را میخواهد.
امامی نغمه افزود: برگزاری این اردوی مکتب هنر رضوی بسیار خوب بود و اطلاعات ارزشمندی را در اختیار ما قرار داد، فقط اگر برنامههای داخل مجموعه حرم مطهر آن بیشتر بود و ما فرصت بیشتری برای بررسی هنر و معماری این مجموعه داشتیم، بهتر بود.
توجه به هویت ساخت و سازها در طول تاریخ
در ادامه این بازدید، سیدنوید بشارت؛ دانشجوی کارشناسی ارشد رشته برنامهریزی شهری دانشگاه هنر با اشاره به دیگر برنامههای این اردوی پنج روزه از جمله بازدید از موزههای آستان قدس رضوی گفت: برنامه امروز اردو که در آن با تاریخچه معماری صحنهای حرم مطهر در دورههای مختلف تاریخی آشنا شدیم، برایم جذابتر بود.
وی افزود: این برنامه حرمشناسی، از یک طرف مرتبط با رشته دانشگاهیم بود و از طرف دیگر، یک پژوهشگر باسابقه آستان قدس رضوی ما را در بازدیدها همراهی میکرد که تسلط کامل به مباحث علمی معماری داخل و خارج حرم مطهر داشت.
بشارت تصریح کرد: آشنایی با تاریخچه ساخت و سازهای داخل و حریم حرم مطهر در دورههای مختلف و بررسی ردپای هویتی آن برایم بسیار آموزنده بود. در این میان، این سؤال به ذهنم خطور کرد که آیا میتوان هویتی برای انجام ساخت و سازهای عصر حاضر حرم مطهر در صحنهای جدید پیدا کرد؟
وی با اشاره به اینکه برگزاری این اردو برای دانشجویان دانشگاه هنر مفید و اثرگذار بوده است، خاطرنشان کرد: بیتردید تعامل دو طرفه بین آستان قدس رضوی و دانشجویان نیز وابسته به نوع رشته آنها متفاوت خواهد بود. در مجموع امیدوارم این اردو راهگشای آغاز این همکاریها باشد.