حدود 500 نسخه خطی و کتاب چاپ سنگی با موضوع محرم و عاشورا در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در حرم مطهر حضرت رضا(ع) نگهداری میشود.
نگهداری حدود 500 اثر خطی و چاپ سنگی محرمی در گنجینه رضوی
به گزارش آستان نیوز، ابوالفضل حسنآبادی مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه حدود 57 هزار کتاب خطی در موضوعات مختلف و 20 هزار قرآن و جزوه قرآنی خطی در این کتابخانه وجود دارد، اظهار کرد: این مرکز دارای نزدیک به 200 نسخه خطی با موضوع محرم و عاشورا به زبانهای عربی و فارسی است.
وی افزود: کتابهای «اللهوف علی قتلی الطفوف ابن طاووس»، «اسرارالشهاده»، «روضه الشهدای ملاحسین کاشفی»، «زیارت عاشورا»، «محرق القلوب»، «مقتل ابی مخنلف» و «منبع البکاء برغانی»، از جمله این آثار خطی مرتبط با شهادت امام حسین(ع) و واقعه کربلا است که توسط مؤلفان مختلف نوشته شده است.
حسنآبادی تصریح کرد: کتاب روضه الشهدای ملاحسین کاشفی، قدیمیترین نسخه خطی این کتابخانه محسوب میشود که به موضوع عاشورا و محرم اشاره دارد. این اثر در سال 967 هجری قمری توسط گلشنی کاشانی به خط نستعلیق در 236 برگ کتابت شده است.
معرفی آثار محرمی چاپ سنگی
همچنین مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با بیان اینکه حدود 50 هزار کتاب چاپ سنگی به زبانهای عربی، فارسی، اردو و ترکی در موضوعات مختلف در این مرکز نسخ خطی نگهداری میشود، گفت: در بین این مجموعه آثار، 271 کتاب چاپ سنگی با موضوع عاشورا و محرم وجود دارد.
وی ادامه داد: «وقایع الایام»، «معالی السبطین»، «مهیج الاحزان»، «لوامع الانوار»، «تظلم الزهراء»، «شفاء الصدور» و «مقتل ابی مخنف»، منتخبی از عناوین این آثار چاپ سنگی به شمار میآید که در فاصله سالهای 1233 تا 1350 هجری قمری منتشر شده است.
چگونگی دسترسی به منابع
حسنآبادی بیان کرد: انتساب کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی به امام هشتم(ع) موجب شده تا دوستداران این امام همام، آثار خطی و چاپ سنگی خود را در موضوعات گوناگون اعم از فقه، اخبار، ادبیات، کلام، حکمت، تاریخ، جغرافیا، طب، تجوید، تفسیر و...، بر روضه رضویه وقف کنند چنانکه در این کتابخانه آثار مختلفی از ائمه معصومین(ع)، دانشمندان، علما، نویسندگان، شاعران، ادیبان، حکما و هنرمندان؛ از صدر اسلام تا عصر حاضر نگهداری میشود.
مدیر مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی افزود: بدین ترتیب مجموعه آثار خطی و چاپ سنگی موجود در این مرکز از ابعاد گوناگون همچون قدمت تاریخی، منحصربفرد بودن، آرایههای هنری و دستخط علماء، منابع بسیار مناسبی برای بررسی و تحقیق پژوهشگران و دانشجویان است.
وی با اشاره به اینکه تالار محققان کتابهای خطی این کتابخانه همه روزه بجز روزهای تعطیل به صورت حضوری و غیرحضوری آماده خدماترسانی به محققان است، گفت: پژوهشگران میتوانند درخواست خود را برای دریافت نسخه دیجیتال آثار به صورت حضوری و یا اینترنتی به کتابخانه دیجیتال این آستان مقدس به نشانیdigital.aqr.ir ارائه کنند.