در حدود یک سال و نیم اخیر، پس از امضای تفاهمنامه همکاریهای مشترک آموزشی و پژوهشی میان مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر در اسفند 1400، شاهد برگزاری نشستها، جلسات و برنامههای متنوعی با محوریت مکتب هنر رضوی با همکاری این دو نهاد در تهران و مشهد بودیم. در این میان، برگزاری کنگرهای بینالمللی با عنوان «فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی» با محوریت مکتب هنر رضوی کلید خورد.
تبیین مکتب هنر رضوی در پرتوی برگزاری کنگرهای بینالمللی
به گزارش آستان نیوز، دوره نخست کنگره بینالمللی فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی دو سال قبل به همت دانشگاه هنر با محوریت شخصیت پیامبر اعظم(ص) در تهران برگزار شده بود. پیروی همکاریهای مشترک میان این مؤسسه و دانشگاه قرار شد تا دومین دوره این کنگره با محوریت حضرت رضا(ع) و مکتب هنر رضوی در سال جاری در مشهدمقدس برپا شود چنانکه «بررسی و ایجاد ادبیات در راستای تحکیم و تبیین مکتب هنر رضوی»، مهمترین هدف برگزاری این کنگره بینالمللی است.
«بازنمایی نشر سیره و سلوک حضرت رضا(ع) در قالب اشکال مختلف هنری در طول تاریخ»، «بررسی و تبیین نقش هنر در ساختار تمدن نوین اسلامی»، «زمینهسازی برای نوآوری و تبادل اندیشهها و آموختههای هنرمندان در ابعاد بینالمللی»، «کوشش در جهت تبیین نظری مبانی هنر رضوی»، «تعمیم ارزشهای والای فرهنگی و اجتماعی دین مبین اسلام و به ویژه شیعه از طریق ابزارهای فرهنگی و هنری» و «معرفی ظرفیت عظیم هنری دورههای گوناگون حرم مطهر رضوی» از دیگر اهداف برگزاری این کنگره به شمار میآید.
محمدرضا حسنایی ریاست کنگره، عبدالحمید طالبی ریاست شورای سیاستگذاری، امیرمهدی حکیمی دبیری کل، علیرضا طاهری دبیری علمی، محمدجواد استادی دبیری اجرایی و سخنگو و حسن بلخاری مشاور علمی دبیرکل این کنگره را برعهده دارند.
تاکنون دو جلسه شورای سیاستگذاری دومین کنگره بینالمللی فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی با محوریت زمانبندی برگزاری کنگره، تعیین نهادهای مشارکتکنندهها، اعضای شورای علمی و کمیتههای تخصصی با حضور جمعی از اعضای آن در مشهدمقدس برگزار شده است چنانکه در دومین جلسه در اردیبهشت ماه سال جاری، از لوگوی اختصاصی این کنگره در محل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی رونمایی شد.
برپایی نمایشگاه با رویکرد هنر اسلامی و برگزاری نشستها و کرسیهای تخصصی نیز از جمله برنامههای جانبی این کنگره خواهد بود.
شایان ذکر است، پوستر این کنگره نیز در حاشیه برگزاری رویدادهای هنری- پژوهشی مشترک مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر با عنوان «در آینه هنر رضوی» در هفته پژوهش 1401 در تهران رونمایی شده بود.