از در کوچک ورودی کنار رواق امام خمینی(ره) به دارالمرحمه میروم. از همینجا صدای مجری و همهمه بچهها به گوشم میرسد. از پلهها یکی یکی میگذرم و بلندی صدا بیشتر و بیشتر میشود. اولین تصویری که از مراسم میبینم سیل جمعیت بچههاست که مثل امواج دریا مدام در حال جنبوجوش هستند.مجری مراسم هم حسابی سعی دارد حواسشان را معطوف برنامه کند. او در همان دقایق اول از آنها دعوت میکند با نوای زیارت خاصه همراه شوند. همگی قیام میکنند و همصدا با هم رو به حضرت عرض ادب میکنند.
«فاتحان ثریا» در محضر شمس الشموس(ع)
به گزارش آستان نیوز، نام برنامه «فاتحان ثریا» و علت آن، حضور دانشآموزان مدارس تیزهوشان مشهد است که قرار است هر کدامشان در آینده ستاره درخشانی در آسمان علم و دانش مملکت باشند؛ فاتحانی که قرار است به فرموده رسولالله(ص) دانش را در ثریا هم که شده بیابند.
در ابتدای برنامه با رئیس اداره استعدادهای درخشان آموزش و پرورش خراسان رضوی چند جملهای گفتوگو میکنم. محمد لایقیان جوان میگوید: «امروز در برنامه فاتحان ثریا افتخار میزبانی از دانشآموزان ورودی جدید کلاس هفتم و دهم مدارس دخترانه استعدادهای درخشان مشهد را داریم. هزار نفر از این عزیزان به نیابت از همه دانشآموزان ایرانزمین به زیارت حضرت علی بن موسیالرضا(ع) آمدهاند تا برای آغاز سال تحصیلی از عالم آلمحمد(ع) اذن بگیرند و سلام و التماس دعای همسنوسالهایشان را محضر مبارک حضرت برسانند».
لایقیان این دانشآموزان را سربازان علمی کشور میخواند و ادامه میدهد: «یکی از اهداف بزرگی که در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش دنبال میشود تقویت بعد معنوی، فرهنگی و مذهبی دانشآموزان است. در همین راستا بسترهای فراوانی برای این موضوع تدارک دیده شده و اقدامات ارزندهای در سراسر مدارس در حال اجراست. ما نیز همراه این دانشآموزان به عنوان مسلمانی که معتقدیم امام در کنار ما حاضر هستند به محضر ایشان مشرف شدیم تا در آغاز سال تحصیلی با ایشان تجدید عهد کنیم. در واقع امروز دیدار معنوی سربازان علمی با عالم آلمحمد(ع) است تا با استعانت از ایشان و با تقویت بنیههای معرفتی و شناخت خود در حوزه دین و عقلانیت به سمت علم نافع قدم بردارند. به امید خدا این حرکت تمدنساز در مدارسِ تحولساز، تحت تعلیم معلمان تحولگرا رقم خواهد خورد».
کارشناس مجری برنامه پس از سعی فراوان برای کنترل هیجان بیوقفه بچهها میکروفن را به کارشناسان فرهنگی برنامه میسپارد. شهرام تدین درباره این برنامه توضیح میدهد: «برنامه فاتحان ثریا با همکاری معاونت تبلیغات اسلامی حرم مطهر رضوی و آموزش و پرورش در حال برگزاری است. در این مراسم از دانشآموزان مدارس سمپاد و مجتمع آموزشی البرز دعوت شده است. این عزیزان پس از صرف صبحانه در مهمانسرا در دارالمرحمه جمع شدهاند تا نماینده و نایبالزیاره همه دانشآموزان کشور باشند».
تدین اضافه کرد: «روز اول هزارو۲۵۰ نفر از دانشآموزان دختر و روز دوم همین تعداد دانشآموز پسر را در این ویژهبرنامه پذیرا هستیم تا عهد و پیمانی با امام مهربانی داشته باشند. شعار برنامه هم به پیشنهاد خود بچهها «قاسمیها در راهاند» انتخاب شده است».
تعلیم در کنار تربیت
میان همهمه و سروصدای بچهها در حاشیه مراسم با یکی از مدیران مدارس سمپاد شروع به صحبت میکنم. خانم مؤمنی که مدیر دبیرستان فرزانگان ۵ ناحیه۶ مشهد است همراه دانشآموزان تازه واردش به حرم مشرف شده است. او درباره حضور در این برنامه چنین توضیح میدهد: «شعار امسال ما این است: همه ما پای کار تربیت هستیم. با توجه به اهمیت این موضوع، جلسات متعدد و همفکریهای زیادی در تابستان انجام شد تا برنامهریزیهای لازم صورت گیرد. به عنوان نخستین گام تصمیم بر این شد بچههای پایه هفتم و دهم مراکز فرزانگان مشهد به نمایندگی از کل بچههای ایران، سال تحصیلی را در برنامهای به نام فاتحان ثریا در حرم منور رضوی آغاز کنند».
او حالوهوای دانشآموزانش را نیز چنین وصف میکند: «زیارت یک نیاز روحی برای همه بچههاست. از لحظهای که برای سوار شدن به اتوبوس از مدرسه خارج شدند این شور و شوق را در تک تک آنها میدیدم. زمانی که در مهمانخانه سر سفره حضرت بودند نیز وفاق و همدلی خوبی میان آنها بود. امیدوارم به برکت امروز و اثر این قدم متبرک هم ما و هم بچهها در مسیر تعلیم و تربیت درست گام برداریم».
معصومه ذبیحی برخلاف همکلاسیهای پرشروشورش در گوشهای آرام نزدیک مدیر مدرسه نشسته و مشغول خواندن زیارت امینالله است. او میگوید: «امروز با بچههای مدرسه به حرم دعوت شدیم. صبحانه را هم میهمان حضرت بودیم. از آمدن به این زیارت خیلی خوشحالم چراکه قبولی در مدرسه تیزهوشان را لطف امام رضا(ع) میدانم».
دانش آموز دیگری که سراغش میروم الهام اربابی است که علاوه بر زیارت، مانند من برای پوشش خبری برنامه به اینجا آمده است. او پایه دهم است اما انگار از همین سن و سال مسیر زندگیاش را مشخص کرده است. حرفه خبرنگاری را انتخاب کرده و امروز هم با جدیت مشغول گفتوگو و مصاحبه با دیگران است. کمی متفاوت از همکلاسیهایش صحبت میکند و معتقد است آغاز سال تحصیلی از حرم نشانه خوبی است: «با توجه به اینکه در آغاز سال تحصیلی هستیم این برنامه را نشانه خیری دیدم که مبدأ تلاش ما در امسال از حرم آقا جانمان امام رضا(ع) باشد. ما همیشه زیر سایه ایشان به علمآموزی خواهیم پرداخت. از حضرت میخواهم نه تنها به این جمع بچههای سمپاد بلکه به همه دانشآموزان ایران کمک کنند تا بتوانیم تأثیرگذاریهای جدیتری در جامعه داشته باشیم. هدفمان از درس خواندن فقط اهداف فردی نباشد و بتوانیم به طیف بزرگتری از جامعه کمک کنیم و درنهایت قدمی برای زمینهسازی ظهور برداریم».
بعضی از بچهها یک دقیقه هم آرام ندارند. در طول مراسم مدام مشغول شیطنت و خندیدن هستند. حسابی پر شروشورند و از حرکات و سکناتشان معلوم است کلاس روی دستشان میچرخد. سراغ یکی از این گعدهها میروم. جمعی سه نفره هستند که یکسره سرهایشان به هم چسبیده و مشغول خنده هستند. سهیلا مدرس یکی از دختران این جمع است و برای صحبت پیشقدم میشود: «ما امسال کلاس دهم هستیم اما از کلاس ششم با هم همکلاسی بودیم. جمع سه نفری ما خیلی صمیمی است. گاهی اختلاف اعتقادی زیادی با هم داریم اما یاد گرفتهایم به عقاید هم احترام بگذاریم». دوستش مریم حرفش را قطع میکند و میگوید: «البته یک چیز بین همه ما مشترک است. هر سهتایمان امام رضا(ع) را دوست داریم».