دبیرستان امام رضا(ع) امروز سه شنبه 18 مهر میزبان محفلی قرآنی بود. هر چند دبیرستان علوم و معارف اسلامی امام رضا(ع) واحد14 کارنامه درخشانی از تعداد دانش آموزان ممتاز قرآنی در سطح استان دارد، اما این بار میزبان تلاوتهای نورانی و پرشور حرم مطهر رضوی در مدرسه است.
تلاوتهای مجلسی در کلاس جهانی!
خدادادگان، مجری برنامه پیش از حضور استاد رضا عابدین زاده بر کرسی تلاوت، به گزیدهای از حیات قرآنی وی اشاره کرد: از سال ۶۸ شروع به حفظ قرآن کرد و طولی نکشید که در مسابقات قرآنی داخلی و خارجی شرکت کردند و برجستهترین موفقیتهای ایشان، کسب رتبه دوم مسابقات بین المللی قرآن کریم عربستان در رشته حفظ 20 جزء و نفر سوم مسابقات بین المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران در رشته حفظ کل است ... استاد بعد از شنیدن این تعاریف، از همان اول مجلس شوخطبعی و خوشخلقی خود را نشان داد: البته فقط خدا توفیق داد، ۳۰ جز اول قرآن کریم را حفظ کنیم!
او در ادامه پشت تریبون جای گرفت و کمی از زندگی و سوابق حرفهای خود تعرف کرد: با افتخار فرهنگی بودم و هستم. ۳۱ سال تدریس کردم و بازنشسته شدم ولی فعالیتهای قرآنی را ادامه دادم و بحمدالله هنوز حفظ قران کریم را تدریس میکنم. سالهاست در حسینیه محبان الزهرا(س) در کوی طلاب مفتح ۲۷ کرسی آموزش کاملاً رایگان حفظ قرآن دایر میشود.
بالاخره نوبت به قرائت رسید و باید کسی از میان جمع، چند کلمه اول آیهای را میخواند تا استاد نام سوره و بقیه آیه را اشاره کند. قرار شد سینا تیزابی آیهای انتخاب کند. استاد تا نامِ دانش آموز قرآنی دبیرستان امام رضا(ع) واحد14 را شنید، با ذوق گفت: او از دانش آموزانی است که مرتب به جلسات حفظ ما میآید.
تیزابی چند کلمه از سوره بقره را خواند و همان طور که بهحق شهرت استاد کامپیوتر قرآنی است، بهسرعت جستجو در کامپیوتر، آیه سوم سوره شریفه نمل را شناسایی کرد و خواند: «الَّذینَ یُقیمونَ الصَّلاةَ وَ یُؤتونَ الزَّکاة ...»
با صلواتی قرآنی، استاد عابدین زاده کار را برای خودش سختتر کرد و از جمع دانش آموزان خواست، ترجمه آیهای را بخوانند تا شاید بتواند آیه را تشخیص دهد و تلاوت کنند. از پس این امتحان هم به خوبیِ سوالات قبلی برآمدند و سوره قمر را معرفی کردند.
در مرحله بالاتر، خواست چند کلمه از متن آیه بخوانند تا نشانی دقیق بدهد. وقتی چند مرتبه موفق شد و با سکوت معنادار و حاکی از حیرت جمع روبرو شد، به لهجه مشهدی گفت: صلوات نداشت؟ ... و جمع حاضر که انگار با این تلنگر استاد تازه به خود آمده بودند، صلواتی بلند فرستادند.
وقتی دوباره قرار شد، یکی از بچهها چند کلمه از وسط آیات انتخاب کند، دانش آموزی از روی شیطنت گفت: «الذین!» و استاد باز با همان شوخطبعی دلنشین جواب داد: بعدِ مراسم، دم در وایستا تا دنباله آیه رو بهت بگم! و موج خنده پسرها سالن را برداشت.
اما در آخرین بخش اجرا، استاد عابدین زاده سطح دیگری از تواناییهایشان را به نمایش گذاشتند. از جمع خواست یک صفحه را انتخاب و اولین آیه را قرائت کنند تا او به کلمات اول صفحات قبل و بعد آن اشاره کنند.
استاد بهتمام معنا
آیه از سوره مؤمنون انتخاب شد. بهحق سخت میشد او را از روی متن قرآن دنبال کرد. چند صفحهای ورق خورد و حاضران، ناتوان از دویدن در پی استاد، با صلواتی استاد را از ادامه دادن منصرف کردند. وگرنه با حافظهای که از ایشان سراغ داریم، تا «الحمدالله» اول قرآن، پیش میرفت و کوتاه نمیآمد.
یکباره مجری اعلام کرد: تیزابی یک سوال سخت میخواهد بپرسد. او که حافظ قرآن کریم است، به میان حرف مجری آمد و عبارتش را با احترام تصحیح کرد: البته که برای استادم، سوال سخت معنی ندارد!
درست میگفت؛ سوال را که مطرح کرد، به چند ثانیه نکشید و آیه را از سوره مطففین معرفی کرد و تشویق قرار گرفت ... استاد بعد از اتمام تلاوت جذاب و تاثیرگذارش شماره داد و از همه علاقهمندان برای حضور در محافلش دعوت کرد.
همنشین با ملکوتیان
در اثنای نشست و برخواست اساتید قرآنی، قطعاتی از تلاوتهای مجلسی قاریان ملکوتنشین مصری پخش میشد که زیبایی و شکوه صوتشان، دلها را آسمانی و آماده استفاده از استاد بعدی میکرد.
یکی از همین میان برنامهها، گلپایگانی غافلگیرانه ۹ دانشآموز قرآنی مدارس امام رضا(ع)؛ از سینا تیزابی، عیدی، سیدعرفان هاشمی، قنایی تا سرباز زاده، کهن و محمدحسن رضایی را روی سن فرا خواند و هر کدام یک آیه را با همه هنرمندی که داشتند تلاوت و مقابل اساتید خود درس پس دادند.
عطر تلاوت دلانگیز حرم در مدرسه
در بخش دوم محفل، مجری پیش از حضور مهمان قرآنی بعدی، در توصیف فضایل استاد گفت: مجلس تلاوت شنبه شبهای استاد محمدجواد پناهی طوسی، از شلوغترین مجالس قرآنی کشور است.
او ادامه داد: این استاد بلندآوازه جهان اسلام نیز صاحب عناوین متعددی قرآنی هستند که رتبه نخست مسابقات جهانی سوریه را در سال 69 کسب کردند و در طول 5 دهه عمر بار برکت قرآنیشان، در کنار قاری، موذن و مبلغ قرآنی در بیش از ۲۰ کشور جهان از انگلستان تا جنوب آفریقا و آسیا، چند نسل قرآنی را تربیت کردند.
استاد پناهی هم در جایگاه قرار گرفتند و از اواخر سوره مبارکه فرقان تلاوت را آغاز کردند. فراز به فراز توانمندی قرائت استاد بیشتر بر حاضران روشن میشد و با اشتیاق ایشان را با تعابیر «اللهالله، مرحبا، ماشاءالله» تحسین و همراهی میکردند. بعد از شنیدن تلاوتهای تحسین برانگیز دانش آموزان قرآنی، طنین غرا و پر کشش استاد پناهی که از تکتک فرازهایش یک عمر تجربه پیداست، تازه گوشی دست جمع میآید که معنی تلاوت از جنس مجلسی چیست!
تا اینکه استاد آیه 63 سوره فرقان «... إِذا خاطَبَهُمُ الْجاهِلُونَ قالُوا سَلاماً» را طوری زنده قرائت کردند که دلهای آنهایی که اهل محافل نورانی تلاوت حرم منور رضوی بودند، تا محافل دلانگیز زیر قوس ایوان مقصوره مسجد گوهرشاد هوایی میشد.
آخر محفل رسید و وقتی حرف عکس یادگاری پیش کشیده شد، جمع پر تعداد دانش آموزان استاد محبوب قرآنی شهر مشهد را چون نگینی در میان برگرفتند.
گزارش: سارا صالحی
تولیت آستان قدس رضوی
