به مناسبت هفته پدافند غیر عامل، نشست علمی «پدافند غیرعامل، انقلاب اسلامی و تهدیدها» از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
نشست علمی «پدافند غیرعامل، انقلاب اسلامی و تهدیدها» برگزار شد
به گزارش آستاننیوز، پژوهشگر مطالعات انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در این نشست که صبح امروز، یکم آذر۱۴۰۲ در محل تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: در چند دهه اخیر قدرت های بزرگ دنیا برای گسترش قدرت و دستیابی به منابع ثروت و استثمار دیگر کشورها، علاوه بر جنگ سخت به جنگ نرم روی آوردهاند. چرا که در این جنگ از ابزارهای ناشناخته ای استفاده میکنند که بسیار پر جاذبه می باشد
دکتر علیجان سکندری ابراز کرد: جنگ نرم در این یک یا دو دهه، وارد ادبیات سیاسی غربیها شده است. هدف جنگ نرم براندازی یک کشور است. به مجموعهی فعالیتهایی غیرنظامی که در آن خشونت و اقدامات شدید فیزیکی نباشد، جنگ نرم گفته میشود.قدمت جنگ نرم علیه اسلام به آغاز اسلام برمیگردد، یعنی مخالفان و دشمنان اسلام این جنگ را از همان آغاز اسلام شروع کردند. اما آنچه بیشتر میخواهیم به آن بپردازیم، جنگ نرمی است که علیه نظام جمهوری اسلامی ایران وجود دارد که یقیناً با هدف آن ها براندازی نظام است و با توجه شواهد و قراین تحلیل من همین است .
این پژوهشگر تصریح کرد:بنابراین در جنگ نرم، هدف این است که قوهی عاقله و قلب مردم تحت تأثیر قرار گیرد بجای آن خرافه و دروغ جایگزین شود به این معنی که عقل و حس را طوری هدایت میکند که طراحان آن میخواهند.
وی در ادامه به تعریف پدافند غیرعامل پرداخت و گفت: پدافند غیرعامل به معنای کاهش آسیبپذیری در هنگام بحران، بدون استفاده از اقدامات نظامی و صرفا با بهرهگیری از فعالیتهای غیرنظامی، فنی و مدیریتی است. اقدامات پدافند غیرعامل شامل پوشش، پراکندگی، تفرقه و جابجایی، فریب، مکان یابی، اعلام خبر، قابلیت بقا، استحکامات، استتار، اختفاء، ماکت فریبنده و سازههای امن میباشد.
اهداف پدافند غیرعامل
سکندری در ادامه به برخی از اهداف پدافند غیرعامل اشاره کرد و تداوم فعالیت های زیر بنایی کشور و تامین نیازهای حیاتی مردم، تسهیل اداره کشور در شرایط تهدید و بحران ناشی از تجاوز خصمانه و حفظ بنیه دفاعی علی رغم حملات مخرب دشمن، بالا بردن قابلیت بقا، استمرار عملیات و فعالیت های حیاتی و خدمات رسانی مراکز حیاتی، حساس و مهم نظامی و غیر نظامی کشور در شرایط وقوع تهدید، بحران و جنگ ،ایجاد اعتماد در شهروندان و... را برخی از آن ها برشمرد.
پدافند غیر عامل از منظرقرآن
استاد علی نجارزاده، پژوهشگر حوزه پدافند غیر عامل نیز در این نشست به بررسی موضوع پدافند غیر عامل از منظرقرآن اشاره کرد و گفت: در این آیه از قرآن کریم خطاب به حضرت داوود آمده است: «و ما به داود صنعت زره ساختن برای شما آموختیم تا شما را از زخم شمشیر و آزار یکدیگر محفوظ دارد، آیا شکر به جای میآورید؟»
وی ادامه داد: به کلیه اقداماتی که مستلزم به کارگیری سلاح نبوده و به کارگیری آن موجب افزایش بازدارندگی،ارتقاء پایداری ملی،کاهش آسیبپذیری، تسهیل مدیریت بحران و تداوم فعالیت های ضروری دربرابر تهدیدات دشمن میشود پدافند غیر عامل گفته میشود.
نجارزاده همچنین گفت: آسیب به ضعفهای ساختاری وکارکردی زیر ساختها یا سیستمها اطلاق می شود که در صورت شناسایی آن توسط دشمن میتواند بستر تهدید و خطر شود وموجب میشود سیستم با زیرساخت مستعد آسیبپذیر شود.
وی همچنین به اهمیت دفاع غیرعامل اشاره کرد و گفت: پدافند غیرعامل موجب زنده ماندن و حفظ بقای نیروی انسانی میشود که با ارزشترین سرمایه و موجودیت ملی کشور است، همچنین موجب صرفهجویی کلان اقتصادی و ارزش در حفظ تجهیزات و تسهیلات بسیار گران قیمت نظامی میشود.
این پژوهشگر در ادامه به مدل فکری و اعتقادی اسلام و لیبرال دموکراسی اشاره کرد و افزود:در مدل فکری و اعتقادی اسلام فرد آنگونه که خداوند متعال میخواهد زندگی می کند، عبادت خداوند و خداجویی محورزندگی است و اخلاق وسیلهای برای نزدیک شدن به خداوند است اما در مدل لیبرال دموکراسی غرب فرد آنگونه که امیال و نفسانیات وی میخواهد زندگی می کند، و به عبادت خدا در حد یک نیاز فطری انسانی نگاه می کند.
تولیت آستان قدس رضوی
