پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی بنام آستان نیوز شامل اخبار آستان قدس رضوی،تصاویر آستان قدس رضوی و رویدادهای موقوفات امام رضا

کتاب «شبح» خاطرات اسارت مدافع حرم در سلسله نشست های ادبی شمس بررسی شد
۱۴۰۲-۰۹-۱۹

خاطراتی از جنس حماسه، شهادت و ارادت

کتاب «شبح» دربردارنده خاطرات سیدعلی جعفری، از مدافعان حرم که به قلم محمدرضا نصرت به نگارش در آمده است ، طی سلسله نشست های ادبی شمس کتابخانه مرکزی رضوی با حضور راوی و نویسنده اثر وجمع کثیری از نویسندگان و صاحبان قلم رونمایی و خوانش شد. 

به گزارش آستان نیوز، در این نشست که در تالار کنفرانس نهاد کتابخانه های عمومی مشهد برگزار شد، حسین خسروی، معاون کتابخانه های آستان قدس رضوی، طی سخنانی یادآوری رشادت ها و بازگو کردن و انتقال آن به نسلی که آن را درک نکرده اند را وظیفه نهادهای فرهنگی کشور عنوان کرد. 
وی با اشاره به وقایع فجیع رخ داده در غزه و سکوت جوامع بین الملل، به دلاورمردی های مجاهدینی این چنین اشاره کرد که با دفاع جانانه از مظلومین، حمایت از حقوق بشر را به رخ جهانیان کشانده اند. 
خسروی، همچنین پرداختن به دفاع مقدس را جزء اولویت ها در آستان قدس رضوی برشمرد و افزود: آنچه از ایجاد مرکز ادبیات دفاع مقدس در کتابخانه مرکزی رضوی دنبال می شود، در کنار ترویج آن و اشاعه فرهنگ پایداری و مقاومت ایجاد پایگاهی برای حفظ این آثار و تسهیل دسترسی برای مخاطبان آن است.


جهاد تبیین با بیان خاطرات مدافعان حرم 
حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان مدیرکل نهاد کتاب‌خانه‌های عمومی خراسان رضوی، ضمن ارج نهادن به مقام شهدا و اسرای مدافع حرم اهل بیت(ع) گفت: برگزاری جلساتی با محوریت مقاومت و بیان خاطرات شهدا و اسرای مدافع حرم خود نوعی از جهاد تبیین است و هر شرکت کننده در این جلسه با بهره مندی از فضای مجازی می بایست انعکاس دهنده این روایت باشد.
وی تصریح کرد: با مطالعه ادبیات امنیت و خاطرات مدافعان حرم متوجه می شویم که با گروهی مواجه بودیم که جدای از پوشش سیاه، پرچم سیاه و خوی وحشیانه، اقداماتی بر علیه انسانیت را برنامه ریزی و اجرا کرده اند که قابل توصیف نیست. 
سبزیان اظهار کرد: هنوز برای بخشی از نسل جدید ما فلسفه حضور ایران در محور مقاومت جا نیفتاده است،  اما زمانی که یک دهه هفتادی همچون سیدعلی جعفری راوی کتاب، وارد مرکز آموزشی و فرهنگی شود و منطق خود را از حضور در این میدان بیان کند قطعا دیدگاه نسل جدید از این اقدامات روشن خواهد شد.
وی با بیان اینکه قبل از ایجاد شبهه باید پاسخ آن را بدهیم تاکید کرد: برای اینکه داعش شناخته شود و داعشی های دیگری ایجاد نشود لازم به معرفی آنهاست. 
 

خاطراتی که یادآوری آن نیز شکنجه است
حمید جهانگیر فیض آبادی از رزمندگان جنگ تحمیلی و نویسنده و منتقد ادبیات دفاع مقدس، یادآوری و بیان خاطرات اسارت و سختی های جانبازان را عذابی بر روح و روان رزمنده مدافع حرم عنوان کرد. 
وی گفت: رزمندگان مدافع حرم به فرموده مقام معظم رهبری بصیرت داشتند و با غیرت در کنار دفاع از حریم حرم اهل بیت(ع) به مقابله با دشمنان این سرزمین در نزدیکی مرزهای آن رفتند. 
این نویسنده، ضمن خوانش بخش هایی از کتاب شبح گفت: هر کس این کتاب را خوانده باشد درک این درد را می کند که هر لحظه مبادله شدن بین گروه های مختلف تکفیری همچون النصره، حراره الشام و دیگر گروه های تکفیری و شکنجه های وحشیانه چقدر دردناک است و حتی بیان آن نیز آزاردهنده است. 
وی افزود: این اثر در کنار اشاره به شکنجه ها شلاق ها و دلهره ها، از دلتنگی هایی در اسارت  سخن می گوید که فشار روحی مضاعفی را بر اسیر مدافع حرم تحمیل کرده است. 
فیض آبادی در ادامه سخنان خود، توهین به مقدسات و ائمه معصوم(ع) را نوعی از شکنجه های روحی روا شده بر این مردان مجاهد توصیف کرد که تنها مرهم آن توکل به خدا و ایمان به حقانیت راهشان بود. 
وی با تقدیر از سبک نوشتاری و توصیف جز به جز وقایع، توصیف مکان ها، زندان ها، و شکنجه ها را بسیار عالی برشمرد.   
این نویسنده ادبیات دفاع مقدس که خود تجربه حضور در جبهه های جنگ را داشته است، به موضوع مبتلابه جامعه در مواجهه با رزمندگان، اسرا و جانبازان اشاره کرد و گفت: بسیاری از مردم در مقابل این عزیزان می گویند: «چندگرفتی و به جبهه رفتی» که در مقابل همه این هجمه ها همه را به خواندن آیات 79 و 80 سوره توبه دعوت می کنم که خداوند در آن به عاقبت زخم زبان زنندگان اشاره می کند. 
 

چندین بار میان گروه های مختلف تکفیری فروخته شدم
سید علی جعفری با اصالت افغان و زاده شده در شهر قم است. وی که خود در این جلسه حاضر بود به بیان خاطراتی از اسارتش پرداخت که حتی بیان آن باعث آزار و تاًلمات روحی وی می شد. 
وی از 18 ماه اسارتی سخن گفت که طی آن به ندرت رنگ آفتاب را می دید. 
سیدعلی جعفری گفت: هیچ موقع فکر نمی کردم که اسیر شوم. اسارت واقعا سخته . خیلی توهین ها به من می شد که فقط به خدا پناه می بردم. بین تکفیری ها همه جور آدمی بود. از مسیحی، یهودی، عراقی و خیلی از کشورها.
 من بین گروه های النصره، حراره الشام و دیگر گروه ها در مبادلات فروخته می شدم چندین بار من را فروختند تا در مقابل اسیران خود من را مبادله کنند. بارها و بارها به جرم شیعه بودن شکنجه شدم. به عشق و ارادت به حضرت زینب(س) تمام این سختی ها را در این ماه ها تحمل کردم. هیچ وقت از رفتن این راه پشیمان نیستم چون راه درستی را انتخاب کردم. 
در طی این مبادلات بارها ممکن بود کشته شوم.
 وی در ادامه به روایتی از نحوه فرار خود از زندان داعش پرداخت و در این روایت یاد شهدای مدافع حرم را زنده کرد.
 

جزئی نگری و تطابق لحن با شخصیت
محمدرضا نصرتی، نویسنده اثر که در رشته فیلم نامه نویسی تحصیل کرده است از آشنایی خود با انتشارات خط مقدم و یافتن سوژه جذاب برای نوشتن گفت.
وی، جزئی نگری در مصاحبه را یکی از شاخصه های اثر خود برشمرد و گفت: مصاحبه کننده باید 6 دنگ حواسش به راوی باشد و باید با سؤالات مکرر جزئیات را استخراج کند. 
این نویسنده، جزئی نگری را باعث جذاب شدن مطلب برای خواننده عنوان کرد.
نصرتی، نگارش اثر را روایت اول شخص عنوان کرد و گفت: در بسیاری آثار ادبی و داستانی لحن کار تطابقی با شخصیت اثر ندارد. لحن کار بخشی از شخصیت راوی است و من در این اثر تلاش کردم همه چیز را از زبان سید علی بیان کنم و هر جا بین دو واژه مخیر بودم واژه ساده تر را انتخاب می کردم تا با شخصیت راوی ارتباط نزدیک تری داشته باشد.  
 

معرفی کتاب شبح
جنگ داخلي سوريه كه از سال 2011 آغاز شده است، نه تنها براي مردم سوريه، كه براي مردم كشور ما نيز ماجراهاي بسياري داشته است. 
در کتاب شبح نويسنده پاي صحبت‌هاي سيدعلي جعفري، يكي از مدافعان حرم افغانستاني تيپ فاطميون نشسته است.
سيدعلي جعفري كسي كه برخلاف بسياري از افرادي كه خاطراتشان را خوانده‌ايم، بدون هيچ پيش‌زمينه‌اي و تنها بر اثر يك حرف ساده پايش به سوريه و جنگ داخلي آنجا كشيده مي‌شود، غافل ازاينكه، دست روزگار او را نه تنها به ميدان جنگ كه در قلب نيروهاي متخاصم و مسلحين مي‌كشاند و اسير زندان‌هاي گروه‌هاي مختلف سوريه مي‌كند.
راوي در «شبح» از ماه‌هاي اسارت، شكنجه‌هاي متفاوت گروه‌ها و خريد و فروش اسرا مي‌گويد و البته از افراد مختلفي چون نيروهاي داعشي كه گرفتار شده‌اند، به همين دليل اين كتاب را شايد يكي از كتاب‌هاي مهم درباره جنگ سوريه دانست كه مخاطب را با گروه‌هاي مختلف حاضر در سوريه آشنا مي‌كند.
بخش آغازين كتاب شبح، به دوران تولد و پيش از رفتن راوي به سوريه مي‌پردازد، اما بخش اعظم آن، به حضور او در سوريه، اسارت به دست تكفيري‌ها و جابه‌جايي در زندان‌ها پرداخته و نمايي از گروه‌هاي متفاوت سوريه بيان مي‌كند. 
در بخش انتهايي كتاب نيز، راوي ماجراي هيجان‌انگيز فرار خود از دست مسلحين سوري را برايمان روايت مي‌كند.
 ماجراهايي متمايز كه تا به حال در كتاب‌هاي مربوط به سوريه نخوانده‌ايم. تصویر کتاب بخشی از صحنه شکنجه این اسیر مدافع حرم بود.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

تولیت آستان قدس رضوی

حضور جوانان در کانون‌های رضوی؛ فرصتی برای تعمیق معنویت در آینده‌سازان است
تولیت آستان قدس رضوی حضور نسل جوان در کانون‌های خدمت رضوی را حائز اهمیت دانست و گفت: کانون‌های خدمت رضوی باید محلی برای…

تلویزیون اینترنتی