استادیار دانشکده هنر دانشگاه شاهد تهران بر ضرورت تبیین جامعتر مکتب هنر رضوی با برگزاری سلسله نشستهای تخصصی تأکید کرد.
ضرورت تبیین جامعتر مکتب هنر رضوی با برگزاری سلسله نشستهای تخصصی
علیرضا کریمی در حاشیه برگزاری دومین کنگره بینالمللی فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی با محوریت «مکتب هنر رضوی» در جوار حرم مطهر حضرت رضا(ع) با اشاره به برگزاری همایشهای مرتبط با هنر و تمدن اسلامی در گذشته در گفتوگو با آستان نیوز اظهار کرد: در این کنگره نیز مقالاتی مشابه همایشهای گذشته ارائه شد در صورتی که ضرورت برگزاری این کنگره باید بیشتر تبیین مکتب هنر رضوی باشد که برای برخی ممکن است ناشناخته باشد.
وی افزود: البته در مجموع برگزاری چنین کنگرههایی ارزشمند است، چراکه وقتی موضوعی یادآوری میشود، همگان بر روی آن فکر، تمرکز و ایدهپردازی کرده و در نهایت راه گریز و فراری برای آن پیدا میکنند.
در ادامه کریمی گفت: به دستاندرکاران برگزاری کنگره مکتب هنر رضوی پیشنهاد میکنم در بخش نظریهپردازیها با بهرهگیری از استادان طراز اول کشور، نقاط گنگ ایده مکتب هنر رضوی را مورد بررسی قرار دهند. در این راستا در طول سال با برگزاری سلسله نشستهایی در سطحی محدودتر میتوان به نقد و ارزیابی و انجام نظریهپردازیها پرداخت.
بازنمایی مضامین رضوی با هنر نقاشی
این استادیار گروه نقاشی دانشکده هنر دانشگاه شاهد تهران با اشاره به اینکه مقاله خود را با موضوع «تحلیل تطبیقی بازنمایی نقل حدیث سلسله الذهب در آثار نقاشان معاصر» به کنگره مکتب هنر رضوی ارسال کرده بود، بیان کرد: همواره هنرمندان هنرهای تجسمی از دوران گذشته تا معاصر، مضامین رضوی را در آثارشان بازنمایی کردند.
وی ادامه داد: در دوره معاصر همچنان درگیر سنتها و سبکهای گذشته نقاشی نیز هستیم به طور مثال، همچنان مکاتب کمالالملک و قهوهخانهای، به صورت محدود زنده است و نگارگری نیز کار میشود، هنرمندان در سبکهای مدرن نقاشی نیز فعالیت میکنند. در این میان، همه هنرمندان فعال؛ چه در حوزه نقاشی سنتی و چه مدرن، سعی میکنند مضامین رضوی را در آثارشان منعکس کنند.
کریمی در خصوص آثار نقاشان معاصر با مضمون حدیث سلسله الذهب گفت: برخی هنرمندان این موضوع را به شیوه نقاشی قهوهخانهای، برخی نگارگری و بعضی از هنرمندان نیز به شیوههای جدید همچون نقاشی دیجیتال و... به نمایش گذاشتند.
وی تصریح کرد: شباهتی که در تمام این آثار وجود دارد این است که هنرمندان تلاش کردند عظمت این اتفاق را با جمعیتی که حضور دارند، شخصیت امام رضا(ع) بر مَرکب و کجاوه به صورت عناصر تصویری نشان دهند، اما تفاوت عمده بین این آثار این است که در شیوههای جدید نقاشی از جمله نقاشی دیجیتالی بسیاری از مضامین حکمی که در آثار نقاشی گذشته ما بود مورد غفلت قرار میگیرد یا جنبههای سینمایی پیدا میکند.
شایان ذکر است، دومین کنگره بینالمللی فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی با محوریت مکتب هنر رضوی به همت مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر با پنلهای تخصصی در روزهای 22 و 23 آذر 1402 در مشهدمقدس برگزار شد.