هفته پژوهش و فنآوری، یکی از فرصتهای ارزشمند آشنایی جوانترها با تفکر، جستجوگری و تحقیق است و نیز عرصهای برای پرورش ایدههای نو و خلاق و نمود فعالیتهای پژوهشی.
در نمایشگاه دانشآموزی دبیرستان امام رضا(ع) چه میگذرد؟
به گزارش آستان نیوز، این هفته در متوسطه دوره اول امام رضا(ع) واحد6 با برپایی یک نمایشگاه از فعالیتهای پژوهشی دانش آموزان نمود پیدا کرده است.
پیش از برپایی نمایشگاه، جهت آمادهسازی و آموزش دانش آموزان و نیز توانمندسازی دبیران چند کارگاه آموزشی برگزار شده است. از دیگر فعالیتهای پژوهشمحور این آموزشگاه مانند سایر واحدهای مدارس امام رضا(ع)، تشکیل انجمنهای علمی در محورهای مختلف و فعالیت دانش آموزان در حوزههای مورد علاقهشان با راهنمایی کارشناس مربوطه است.
همچنین، یک مسابقه با عنوان «طرح یک سوال پژوهشی» در جمع دانش آموزان اعلام شده با این هدف که نگاه آنها به همه مواد آموزشی سوالمحور شود و روحیه پرسشگری پیدا کنند.
اما در قالب این فرصت نمایشگاهی، آثار منتخب تحقیقی دانش آموزان از مواد درس کاروفنآوری در محورهای برق و الکترونیک، مشاغل، صنایع دستی، پوشاک، گیاهان، برنامهنویسی و مواد غذایی به نمایش در آمده است.
اصول مقالهنویسی به روش علمی نیز به شکل تصویری نمایش داده شده تا دانش آموزانی که تمایل دارند، با گذراندن دورههای آموزشی، توانایی یافتن مسئله و نگارش مقاله را پیدا کنند.
بخشی از دانش آموزان شرکتکننده در این فعالیتهای علمی مدرسه، قصد شرکت در جشنواره نوجوان خوارزمی را دارند. به علاوه، آثار پژوهشی همکاران در حوزههای پایاننامه، کتاب و محتواهای علمی نیز در بخشی از این نمایشگاه به معرض دید گذاشته شده است.
آشنایی با اصول پژوهش از مدرسه
نیکا خوشی دانش آموز پایه هفتمی است و مسئول دریافت سوالات مسابقه «طرح سوال پژوهشی». برای بازدیدکنندگان توضیح میدهد: جدید و خلاقانه، کم هزینه، قابل دسترس، قابل پژوهش، محافظ محیط زیست، دو متغیره و در سطح رده سنی دانش آموزی باشد.
او برای ما توضیح میدهد که هدف از طراحی این مسابقه این بوده که دانش آموزان با معیارهای درست طرح یک سوال خوب و نیز جست وجو و پژوهشگری آشنا شوند.
مسیر تحصیلی آیندهام روشن شد
سیده لیلا حسینی فقیه همراه دوستش ریحانه عناصری پشت یک لپ تاپ نشستند و مبانی برنامه نویسی ساده شده را در قالب بازی اسکرچ به علاقهمندان حوزه فن آوری توضیح میدهند. او و همگروهیاش تلاش دارند یک بازی مهارتمحور و آموزشی با نرمافزار Unity بسازند که با آن در محور برنامهنویسی جشنواره نوجوان خوارزمی شرکت کنند.
لیلا تعریف میکند که هر دو از کودکی با سیستمهای خودشان کارهای تدوین و ویرایش انجام میدادند و علاقه خاصی به حوزه فنآوری و برنامهنویسی دارد و از آن زمان با گذراندن دورههای تکمیلی آموزشی مثل فوتوشاپ، پایتون، یوسی، اسکرچ و... تلاش کرده روزبهروز بر مهارتها و توانمندی خود بیفزاید.
از او پرسیدم یاد گرفتن همه نرم افزارها، در حالی که عمر ابداعات دنیای فنآوری بسیار کوتاه است و مدام روزآمد میشوند، چیست؟ گفت: هر کسی اول باید پایه علمی و آموزشی خود را تقویت کند. آموزشهای پایه هیچ وقت قدیمی و بی ارزش نمیشود. این تواناییها به من و ریحانه کمک کرده تا زودتر مسیر انتخاب رشته و ادامه تحصیل را پیدا کنیم. من دوست دارم در رشته ریاضی و إنشاءالله در دانشگاه در رشته AI (هوش مصنوعی) تحصیل کنم.
پژوهش راهکاری گرهگشاست
روی میزشان، مملو از دستسازههای برقی است؛ از بردهای الکترونیک تا سنسورها. در غرفه الکترونیک، رویا حسین زاده کنار همکلاسیاش، بیمقدمه به سراغ معرفی این رشته میرود و این حوزه را از مهمترین محورهای جشنواره نوجوان خوارزمی بر میشمرد.
از او درباره اثر خودش پرسیدم. گفت: من سنسور روشنایی حساس به صدا را ویژه معلولان حرکتی ساختهام تا آنها با صدایشان خیلی راحت لامپ اتاق را روشن و خاموش کنند! برای ایده کارم، کلی تحقیق کردم و دیدم جای کار دارد. قبل از این هم برد توسعه برق و اسباب بازی حساس به نور هم ساختم.
او فایده سوال و تحقیق را این طور توضیح داد: وقتی برای مشکلات موجود از مسیر تلاش و پژوهش راهحلی پیدا میکنیم، رسیدن به نتیجه قابل استفاده، هم برای خودمان شیرین است و هم گره از مشکل گروهی از مردم باز میکنیم.
غرفههای زیادی از نمایشگاه باقیمانده که دانش آموزان با اشتیاق، حرفهای گفتنی زیادی دارند.
گزارش از سارا صالحی