با توجه به اهمیت تولید غذای سالم، موسسه دانشبنیان بذر و نهال رضوی به عنوان اولین حلقه تولید بذر و نهال، علاوهبر کنترل بیولوژیک آفات در مزارع و گلخانههای خود، آماده برای انتقال این دانش به عموم کشاورزان است تا به سهم خود گامی برای حفظ محیط زیست و نیل به سوی کشاورزی پایدار و امنیت غذایی بردارد.
توانمندی موسسه بذر و نهال رضوی در کنترل بیولوژیک آفات / آمادگی برای انتقال دانش به عموم کشاورزان کشور
مدیر تولید موسسه دانشبنیان بذر و نهال رضوی در گفتوگو با آستان نیوز اظهار کرد: این موسسه علاوهبر حدود یک هکتار گلخانه تحقیقاتی و تولیدی که به بذرها و محصولات صیفی و سبزی اختصاص دارد، در بخش زراعت در سطح 200 هکتار و در نهالستان در سطح 60 هکتار، از ترکیبات بیولوژيک نظیر کودهای زیستی، سموم بیولوژيک، کارتها و نوارهای شکارگر، حشرات شکارگر و... استفاده میکند.
دکتر احمدرضا پیلهور شهری درباره جزئیات روشهای مورد استفاده برای کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی در این موسسه گفت: موسسه دانشبنیان بذر و نهال رضوی بجای استفاده از سموم شیمایی، از سموم بیولوژیک مانند تنداکسیر که از عصاره فلفل قرمز تشکیل شده و نیز پالیزین که برگرفته از روغنهای گیاهی مانند فندق و.. است، بهره میبرد.
او ادامه داد: برخی قارچ ها، باکتریها و ویروسها از جمله باکتری BT که در بدن حشرات سم تولید میکنند، در کنترل لارو حشرات در گلخانه مانند لارو مینوز نقش قابل توجهی دارند.
مدیر تولید موسسه دانشبنیان بذر و نهال رضوی، استفاده از حشرات شکارگر مانند کفشدوزکها، شیخکها و کنههای شکارگر را یکی دیگر از راههای کنترل بیولوژیک آفات عنوان کرد و افزود: نوارها و کارتهای رنگی جلبکننده حشرات نیز علاوهبر شناسایی جمعیت آفات و نوع آنها، باعث کنترل و کاهش خسارت جمعیت آفات میشوند.
او ادامه داد: همچنین کودهای بیولوژیک مانند ترکیباتی که شامل قارچها و باکتریهای مفید هستند، میتوانند در حفظ محیط زیست و کاهش خسارت به خاک و آب نقش موثری داشته باشند.
پیلهور با اشاره به پارازیتیسم به عنوان یکی دیگر از روشهای کنترل بیولوژیک خاطرنشان کرد: بدین منظور از زنبور تریکودرما به منظور جلوگیری از تخمگذاری و کشته شدن لارو حشرات، در گلخانه استفاده میشود.
او ادامه داد: موسسه دانشبنیان بذر و نهال رضوی در تلاش است با توجه به اهمیت کنترل بیولوژیک و نیز دریافت مجوزهای مربوط به استانداردهای موردنظر همچون ISO 1405، علاوهبر توسعه این روش در تمام مزارع در اختیار خود، از طریق آموزش کنترل بیولوژیک به شرکتها و واحدهای فعال در حوزه کشاورزی چه در داخل و چه خارج از آستان قدس رضوی، بتواند به سهم خود قدمی در تولید محصولات سالم و عاری از بیماری با حداقل خسارت به محیط زیست بردارد.
پیلهور اضافه کرد: ناگفته نماند هزینههای کنترل بیولوژیک به مراتب پایینتر از کنترل شیمیایی بوده است که تاثیر بسزایی در ترغیب کشاورزان به استفاده از این روش خواهد شد.