شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم که با مأموریت تولید اولین فاکتور هشت انعقادی نوترکیب ایرانی تأسیس شده است، امروزه علاوهبر تولید و تأمین این داروی حیاتی برای بیماران هموفیلی با نام تجاری «سافاکتوAF» و فعالیت جدی در حوزه صادرات آن، تولید محصولات جدید دارویی را نیز در دستور کار دارد.
سامان داروی هشتم؛ از رشد دو برابری تولید سافاکتو تا مشارکت در تولید ۳ داروی جدید
به گزارش آستان نیوز، سامان داروی هشتم به عنوان یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در محل پارک علم و فناوری خراسان رضوی، تنها شرکت تولیدکننده محصولات زیست فناوری در زیرمجموعه بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی به شمار میآید. محصول فاکتور هشت نوترکیب آن نیز سومین نسل از فاکتور هشت موجود در جهان است که این شرکت ایرانی پس از دو شرکت آمریکایی و دانمارکی بهعنوان سومین شرکت در جهان در سال 1394 موفق به تولید آن شد. این محصول در کنار افزایش کیفیت زندگی بیماران هموفیلی و میانگین طول عمر آنها، موجب صرفهجویی ارزی و بیمهای در کشور شده است. در ادامه با دکتر سیداحمد مهاجری مدیرعامل شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم در خصوص عملکرد این شرکت در سال 1402 به گفتوگو میپردازیم.
شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم در سال 1402 فعالیتهای خود را با چه رویکردی دنبال کرد؟
این شرکت مطابق با برنامه راهبردی خود در افق 1403 بر آن است تا یکی از سه شرکت برتر کشور در حوزه زیست فناوری باشد. بنابراین در سال جاری فعالیتهای شرکت بر افزایش تولید فاکتور هشت نوترکیب «سافاکتوAF» و تولید محصول جدید متمرکز بود.
در این راستا شرکت چه اقدامات شاخصی در سال جاری انجام داد؟
از جمله اقدامات مهم و شاخص شرکت در سال 1402 میتوان از نظاممند شدن حوزه کارکنان به عنوان سرمایههای اصلی سازمان با جاری شدن فرآیند مدیریت عملکرد، بهبود حوزه تولید و افزایش دو برابری تولید سافاکتو، تولید آزمایشگاهی یک محصول جدید، بازسازی خطوط تولید و اورهال دستگاهها و تجهیزات تولید و پشتیبان تولید و همچنین بروزرسانی دستورالعملهای اجرایی استاندارد نام برد.
با توجه به افزایش دو برابری تولید سافاکتو در سال جاری، در حال حاضر این شرکت چند درصد سهم بازار فاکتور هشت کشور را در اختیار دارد؟
شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم در حال حاضر ماهانه 45 هزار ویال سافاکتوAF تولید میکند که با توجه به کاهش تولید خود در سالهای گذشته، بیش از 50 درصد سهم این بازار دارویی کشور را در اختیار دارد. البته این شرکت در صورت تأمین مواد اولیه مورد نیاز، میتواند ظرفیت تولید خود را تا میزان 90 درصد افزایش دهد و نیاز دارویی بیماران هموفیلی کشور را با تولید فاکتور هشت نوترکیب به طور کامل تأمین کند چنانکه در گذشته توانسته بود تا 100درصد نیاز کشور به داروی فاکتور هشت نوترکیب را تأمین کند.
در خصوص تولید محصولات جدید شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم بیشتر توضیح دهید.
این شرکت با هدف تکمیل سبد دارویی نوترکیب، همکاري و مشارکت و عقد قرارداد با شرکتهاي دانشبنیان را دنبال کرده است. بدین ترتیب قرارداد مشارکت تولید سه داروی جدید نوترکیب با سه شرکت دانشبنیان کشور تنظیم شده است. در این میان، امسال یک محصول دارویی جدید با نام «آستکینومَب» به صورت آزمایشگاهی در واحد تحقیق و توسعه شرکت سامان داروی هشتم تولید شد که امیدواریم در سال 1403 به مرحله کارآزمایی بالینی و تولید انبوه برسد. از این دارو برای درمان پسوریازیس(بیماری پوستی مزمن خودایمنی) در بزرگسالان استفاده میشود.
شرکت در زمینه گسترش ارتباطات خود با جامعه پزشکی کشور و معرفی هر چه بیشتر دستاوردهای خود چه اقداماتی امسال انجام داده است؟
بدین منظور واحد بازرگانی شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم با جامعه پزشکی و انجمنهای مرتبط با بیماران هموفیلی خراسان رضوی و کشور ارتباط مستمر دارد. این مجموعه همچنین در کنار سایر شرکتهای دارویی زیرمجموعه بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی در هشتمین نمایشگاه بینالمللی «دارو و صنایع وابسته(ایران فارما)» در مهرماه 1402 در تهران حضور پیدا کرد.
در حال حاضر شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم زمینه اشتغال چند نفر را فراهم کرده است؟
این شرکت در حال حاضر توانسته فرصت اشتغال مستقیم برای 126 نفر که بیشتر آنان نیروی انسانی خبره و متخصص کشور هستند را در مشهدمقدس مهیا کند. البته شرکت برای بیش از سه برابر این تعداد نیز به صورت غیرمستقیم فرصت شغلی در کشور فراهم کرده است.
این شرکت در راستای تحقق شعار سال 1402 یعنی «مهار تورم و رشد تولید»، چه گامهای ارزشمندی برداشت؟
با هدف تأمین رشد پویا و بهبود شاخصهاي مقاومت اقتصادي و دستیابی به اهداف سند چشمانداز بیستساله، سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با رویکردی جهادی، انعطافپذیر، فرصتساز، مولد، درونزا، پیشرو و برونگرا در این شرکت مورد توجه قرار گرفته و به عنوان سیاستی بالادستی، سایر استراتژیها و اقدامات عملیاتی در ذیل آن تعریف شده است. بیتردید ماحصل این استراتژیها و اقدامات در سال 1402 به ویژه با توجه به اهمیت شعار سال، منجر به رشد تولید شرکت در حوزه سافاکتو شد.
شرکت در حوزه صادرات سافاکتو چه اقداماتی در سال جاری انجام داده است؟
برنامه شرکت دانشبنیان سامان داروی هشتم در حوزه صادرات جدی است و هماکنون نیز در حال مذاکره با کشورهای مختلف از جمله عراق، پاکستان، مالزی، سریلانکا، آذربایجان و... هستیم. به تازگی نیز مجوز صادرات محصول به کشورهای سوریه و ترکمنستان دریافت شده است.
در مجموع شرکت سامان داروی هشتم چقدر توانسته است بر اساس برنامههای استراتژیک، اهداف در نظر گرفته شده خود را در سال ۱۴۰۲ به منصه ظهور برساند؟
با وجود اینکه شرکت در مسیر اهداف استراتژیک خود حرکت میکند، اما به دلیل مشکلات ارزی و عدم وجود مواد اولیه، وقفهای در کارش ایجاد شد. البته بیشک نباید توفیقات امسال شرکت از جمله رشد دو برابری تولید سافاکتو، تولید آزمایشگاهی یک داروی جدید و اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم در کشور را نادیده گرفت.
مهمترین برنامههای این شرکت دانشبنیان در ایام پایانی سال جاری چیست؟
همچنان در تلاش هستیم به تولید مستمر محصول اصلی شرکت یعنی سافاکتو در راستای تأمین نیازهای بیماران هموفیلی ادامه دهیم، چراکه اجرای روش پروفیلاکسی(درمان پیشگیرانه که طی آن بیماران فاکتور هشت مورد نیاز خود را قبل از خونریزی دریافت میکنند) رویکرد اصلی شرکت است. در این میان، تأمین مواد اولیه مورد نیاز برای تولید این محصول دارویی استراتژیک در سال آینده نیز دنبال میشود.