123 هزار جلد کتاب به ۹۲ زبان زنده دنیا(بجز فارسی و عربی) در تالار کتابهای خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی در مشهدمقدس در دسترس اهل کتاب و کتابخوانی قرار دارد.
دسترسی به 123 هزار جلد کتاب به ۹۲ زبان در تالار کتابهای خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی
رئیس بخش تالار تخصصی کتابهای خارجی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در خصوص خدمات و منابع این بخش در گفتوگو با آستان نیوز اظهار کرد: علاوه بر این کتابهای چاپی، 1700 حلقه سی.دی نیز که مرتبط با کتابهای آموزشی زبان در سطوح مختلف است به عنوان منابع دیداری و شنیداری در این تالار برای استفاده مراجعان نگهداری میشود.
بیبی سکینه علویفر با اشاره به وجود ترجمه قرآن به ۷۹ زبان زنده دنیا در تالار تخصصی کتابهای خارجی آستان قدس رضوی افزود: کتابها و قرآنهای موجود در تالار به زبانهای مختلف همچون انگلیسی، فرانسه، روسی، اردو، آلمانی، ترکی، تاجیکی، ایتالیایی، سندی و... است.
تاریخچه تالار
وی در خصوص تاریخچه این تالار گفت: تالار کتابهای خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی از آبان سال 1359 با نام «بخش السنه خارجی» ایجاد شده بود. این تالار در سال 1384 نیز در محل فعلی تالار یعنی طبقه همکف کتابخانه مرکزی با نام «تالار کتابهای خارجی» در فضایی به مساحت 300 مترمربع افتتاح شد که در حال حاضر مساحت آن به بالغ بر 518 مترمربع میرسد.
علویفر با بیان اینکه در راستای توسعه خدمات کمی و کیفی این تالار، در سال 1389 واحد امانت کتابهای خارجی با 11 هزار نسخه کتــاب انگلیسی در آن راهاندازی شد، ادامه داد: بدین ترتیب در حال حاضر تالار کتابهای خارجی کتابخانه از سه قسمت مخزن، تالار مطالعه و واحد امانت تشکیل شده است و بالغ بر 30 هزار جلد کتاب به زبانهای انگلیسی، فرانسه و اردو در واحد امانت آن موجود است.
وی افزود: منابع این تالار به دو گروه کتابهای مرجع و غیرمرجع تقسیم میشوند. منابع مرجع شامل دایرهالمعارفها، واژهنامهها، اصطلاحنامهها، دستنامهها، اطلسها و غیره است و کتابهای غیرمرجع نیز با محوریت موضوعات گوناگون است. البته اولویت خرید کتابهای خارجی به موضوعاتی چون اسلام، ایران، خاورمیانه و رشتههای علوم انسانی تعلق دارد.
معرفی کتابهای نفیس
در ادامه رئیس بخش تالار تخصصی کتابهای خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه این کتابخانه دارای یکی از غنیترین، قدیمیترین و نفیسترین مجموعه کتابهای خارجی در کشور است، تصریح کرد: به دلیل اهمیت حفاظت و نگهداری از آثار نفیس و تک نسخه، بخش عمدهای از منابع این تالار در آیندهای نزدیک به آرشیو سازمان منتقل خواهد شد.
علویفر گفت: قدیمیترین کتاب این مجموعه، یک ترجمه از قاموس کتاب مقدس به زبان لاتین است که در سال ۱۴۷۳ میلادی چاپ شده است. پس از آن، کتابهایی به زبانهای ایتالیایی و لاتین با تواریخ ۱۵۸۱، ۱۵۸۲، ۱۵۸۶ و ۱۵۹۵ میلادی و کتابی به زبان فرانسه در موضوع افکار و عقاید مذهبی با تاریخ ۱۶۱۴ میلادی موجود است.
وی از مجموعه آثار شکسپیر به زبان انگلیسی که در سال ۱۶۲۲ میلادی در لندن چاپ شده است، به عنوان دیگر منابع نفیس این تالار نام برد و افزود: بیشتر کتابهای قدیمی موجود در این تالار در پرتوی سنتهای نیکوی وقف و اهداء توسط دانشمندان و شخصیتهای مهم فرهنگی و سیاسی به منابع کتابخانه افزوده شده است.
خدمات تالار
علویفر در خصوص خدمات تالار کتابهای خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی نیز بیان کرد: اعضای این کتابخانه میتوانند از خدمات مطالعه و امانت این تالار استفاده کنند. کارشناسان تالار نیز مراجعان را در جستجوی منابع و موضوعات مورد نیاز راهنمایی میکنند.
وی ادامه داد: از ابتدای سال 1402 تا اوائل اسفندماه، بالغ بر 4 هزار جلد کتاب از منابع تالار کتابهای خارجی توسط اعضای کتابخانه به امانت گرفته شده است. بیشتر این کتابها نیز با موضوعات آموزشی اعم از درک مطلب، لغات ضروری آزمونها، آزمونهای آیلتلس، تافل و جی.آر.ای و همچنین موضوعات اسلامی همچون تفاسیر و ترجمههای قرآن و دایرهالمعارف اسلام بوده است.
علویفر افزود: بیش از یک هزار نسخه کتاب داستان کوتاه در این تالار وجود دارد که میتواند در زبانآموزی به نوجوانان و جوانان کمک کند. از این رو، به طور معمول پنجشنبهها با توجه به تعطیلی مدارس پذیرای دانشآموزان در تالار هستیم.
رئیس بخش تالار تخصصی کتابهای خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه امکان مطالعه کتابهای موجود در مخزن بخش نیز در محل تالار برای مراجعان وجود دارد، گفت: تهیه تصویر یا اسکن منابع نیز با هماهنگی کارشناس تالار و پس از تکمیل فرم مربوطه و یا از طریق سایت کتابخانه دیجیتال این آستان مقدس انجام میشود.
وی افزود: مشاوره برای ترجمه کتاب، ترجمه مقالات، در اختیار قرار دادن کتابهای ویژه تحقیق به نویسندگان و پژوهشگران، امانت سی.دیهای همراه کتابهای آموزشی، مطالعه پایاننامههای تالار در محل و...، از دیگر خدمات این تالار به اهل علم و پژوهش به شمار میآید.
امکان همکاری اهل دانش با تالار
علویفر به بازدیدهای شخصیتها و گروههای مختلف داخلی و خارجی از جمله دانشگاهیان و فرهنگیان از این تالار و منابع آن اشاره کرد و گفت: تشریح خدمات تالار و جستجوی موضوعی کتابها موجب جلب توجه و حتی گاهی مشوقی برای اهدای کتابهای خارجی این بازدیدکنندگان به کتابخانه شده است چنانکه در سال جاری بیش از 60 نسخه کتاب اهدایی به زبانهای اردو، انگلیسی، فرانسه و سندی دریافت شد.
وی خاطرنشان کرد: این تالار آمادگی همکاری با متخصصان زبانشناسی را در قالب خادمیار و پژوهشگر محتوای کتابهای نفیس زبانهایی همچون آلمانی، روسی و... را نیز دارد. همچنین فرهیختگان، فعالان علمی و فرهنگی و نویسندگان میتوانند با اهدا و وقف کتابهای خارجی خود به این تالار از یک سو منابع خویش را ماندگار کرده و از سویی دیگر در توسعه فرهنگ و تاریخ کشور بکوشند.
شایان ذکر است، در حال حاضر تالار تخصصی کتابهای خارجی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی همهروزه بجز ايام تعطيل، از ساعت 7:30 تا 13:30(پنجشنبهها تا 12:30) در طبقه همکف این کتابخانه واقع در بست شیخ طوسی حرم مطهر رضوی آماده خدمترسانی به اهل علم و دانش است.
تولیت آستان قدس رضوی
