پژوهشگر مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد علیه السلام گفت: علما با ترویج عقلانیت، مطالبه جمعی، مسئولیت اجتماعی و عدالت اجتماعی، میتوانند در ساخت جامعهای نوین بر پایه آموزههای اسلامی گام بردارند.
علما نقشآفرینان کلیدی در تمدن نوین اسلامی و تحقق عدالت اجتماعی
حجتالاسلام والمسلمین علی جنتی پژوهشگر مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (ع) در سی اُمین پیش نشست ملی پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا علیه السلام در مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (ع) اظهارکرد: ایران اسلامی مدعی تمدن نوین اسلامی است و بی شک این تمدن بدون عقلانیت، مطالبه جمعی، مسئولیت اجتماعی و عدالت اجتماعی امکانپذیر نخواهد بود. در این میان، علما به عنوان وارثان انبیاء و مفسران دین، نقشی محوری در ترویج این ارزشها و زمینهسازی برای ساخت جامعهای نوین بر پایه آموزههای اسلامی دارند.
وی افزود: امام رضا (ع) در بیان مسئولیت خطیر علما میفرمایند: "فقها باید مردم را از شر دشمنان نجات دهند، با مظاهر ناعدالتی و تبعیض مبارزه کنند و بر ظلمستیزی و عدالتخواهی پایبندی به حقوق اخلاقی و انسانی ایرانی و اجتماعی تاکید کنند."
جنتی با اشاره به اینکه مسئولیت اجتماعی علما ابعاد مختلفی دارد، بیان کرد: ترویج علم و دانش، روشنگری افکار عمومی و ارتقای سطح معرفت دینی مردم از طریق برگزاری کلاسها، سخنرانیها، تالیف کتب و مقالات و استفاده از ابزارهای نوین رسانهای. ترویج آموزههای اخلاقی دین مانند صداقت، امانتداری، انصاف، و کمک به نیازمندان برای اصلاح اخلاقی جامعه و مبارزه با مفاسد اجتماعی، نقد ظلم و ستم، ترویج عدالت و انصاف، حمایت از اقشار ضعیف جامعه برای ایجاد جامعهای متعادل و برخوردار از رفاه عمومی لازم و ضروری است.
پژوهشگر مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (ع) تاکید کرد: ترویج فرهنگ انفاق و وقف و ارائه راهکارهای مناسب برای توزیع عادلانه ثروت و منابع در جامعه برای کاهش نابرابریها و فقر اقتصادی دارای اهمیت است.
وی با بیان اینکه علما با ایفای این نقشها میتوانند در تحقق عدالت اجتماعی و تمدن نوین اسلامی یاریگر مردم باشند، افزود: علما روشنگری افکار عمومی و خنثیسازی توطئههای دشمنان برای دفاع از کیان دین و مملکت و حفظ استقلال و امنیت کشور می توانند نقش موثری داشته باشند.
وی ادامه داد: نمونههایی از نقشآفرینی علما در تاریخ اسلام را می توان معرفی کرد، امام علی (ع) الگوی عدالت و انصاف، در دوران خلافت خود، اهتمام ویژهای به رفع تبعیض و توزیع عادلانه ثروت و منابع در جامعه داشتند.شیخ صدوق فقیه برجسته شیعه، با تاسیس دارالعلم و پرورش شاگردان برجسته، نقش مهمی در ترویج علم و دانش و حفظ معارف دین ایفا کرد وعلامه طباطبایی مفسر قرآن کریم، با تفسیر قرآن به روشی نوین و با استفاده از عقل و برهان، به فهم عمیقتر آیات الهی و ارتقای سطح معرفت دینی مردم کمک کرد.
جنتی در خاتمه تاکید کرد: امام خمینی (ره) با رهبری انقلاب اسلامی، جامعهای ایمانی و الهی را بر پایه آموزههای دین اسلام بنا نهاد و نظامی بر اساس عدالت اجتماعی و رفاه عمومی مردم ایجاد کرد.