مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع) در سلسله نشست های تخصصی خود در حوزه های فقهی، در نشستی با موضوع «دفاع مشروع با تاکید بر پرونده حمله به کنسولگری ایران در دمشق» به بررسی این امر پرداخت.
بررسی فقهی دفاع مشروع با تاکید بر پرونده حمله به کنسولگری ایران در دمشق
به گزارش آستان نیوز، نشست تخصصی بررسی فقهی «دفاع مشروع با تاکید بر پرونده حمله به کنسولگری ایران در دمشق» در مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع) وابسته به آستان قدس رضوی برگزار شد.
در این نشست، حجت الاسلام و المسلمین دکتر مسعود راعی به تبیین دفاع مشروع و انواعش در قوانین بین الملل پرداخت. وی در ابتدای این بحث عنوان کرد: « به منظور تحلیل فقهی دفاع مشروع با تاکید بر پرونده کنسولگری ایران در سوریه، مقدمه سخن را باید از این نقطه آغاز کنیم؛ اصولا مفاهیمی که تولید عرفی دارند و حقیقت شرعیه و متشرع ندارند چه جایگاهی در نظام فقهی ما دارند؟ و فقه ما تا چه میزان در مورد آنچه که در حقیقت عرفی تعریف می شود، همراهی دارد؟»
حجت الاسلام و المسلمین راعی در بخش دیگری از این نشست با طرح بحث و ارائه پیش نیازهای مورد نیاز در این نشست مطرح کرد:« برای پاسخ به سوال اساسی این نشست ما اول باید چند مفهوم را بررسی کنیم. مفاهیمی مانند "دفاع مشروع" ، این که دفاع مشروع چیست؟ و چطور ایجاد شده است؟ »
این کارشناس در ادامه با تعریف معنای این اصطلاح در حقوق جزا و حقوق بین الملل بیان کردند: « ما سه نوع دفاع داریم. دفاع مشروع و دفاع پیش دستانه و دفاع پیشگیرانه، دفاع مشروع در زمانی اتفاق می افتد که توسل به زور رقم میخورد و دفاع پیشدستانه در زمانی انجام میشود که تهدید قریب الوقوع است و اگر تهدید احتمال الوقوع باشد، دفاعی که شکل میگیرد، دفاعی پیشگیرانه خواهد بود.»
وی در ادامه با تصریح این نکته که دفاع مشروع در حقوق بین الملل مورد قبول است، افزود:«در صورتی که یک رفتار نظامی علیه کشوری واقع شود مانند تهدید به توسل به زور یا تهدید به نقض صلح میتواند دفاع مشروع یا دفاع پیش دستانه از سمت آن کشور برای دفاع از خود صورت بگیرد. »
این نشست تخصصی، یکشنبه، 8 اردیبهشت 1403 ساعت 14 در مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع) واقع در حرم مطهر رضوی (مدرسه تاریخی خیرات خان) برگزار شد.