کتابخانه مرکزی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به عنوان مرکز فعالیتهای کتابخوانی در این آستان مقدس، در راستای ترویج فرهنگ کتابخوانی از آبان 1402، اقدام به معرفی کتابهای ارزشمند و متناسب با نیاز روز جامعه در قالب برگزاری «سلسله نشستهای کتاب هفته» کرده است.
معرفی 40 کتاب در سلسله نشستهای کتاب هفته کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی
به گزارش آستان نیوز، در این برنامه هر پنجشنبه ظهر پس از اقامه نماز عصر، حجتالاسلام حسین شیروانی اول کارشناس ترویج کتاب که مسئولیت برگزاری این برنامه را در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی برعهده دارد، در جمع نمازگزاران نمازخانه برادران کتابخانه حضور یافته و با توجه به مناسبتهای هفته آینده چهار کتاب برگزیده را به اختصار معرفی میکند. تا اسفند 1402 بالغ بر 40 کتاب در 10 نشست نخست این برنامه معرفی شده است. در ادامه با حجتالاسلام شیروانی اول همکلام شده تا با چگونگی برپایی این نشستها بیشتر آشنا شویم.
برگزاری سلسله نشستهای کتاب هفته در این کتابخانه چطور آغاز شد؟
از همان روزهای آغاز خدمتم در تالار قفسه باز آقایان به عنوان کارشناس امور ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی، تعدادی از مراجعان کتابخانه بهویژه جوانان و دانشجویان درخواست داشتند به آنان کتابهایی را معرفی کنیم. همین مسئله انگیزهای شد تا به فکر برنامهای با موضوع معرفی کتاب در جمع اعضا کتابخانه باشیم. در ابتدا به مناسبت «هفته کتاب و کتابخوانی (24 تا 30 آبان)» برنامهریزی مختصری کردیم تا در این هفته کتاب، هر روز و به مناسبت ایام و نیاز اعضا، کتابهایی را معرفی کنیم. پس از هفته کتاب با توجه به استقبال مراجعان، مدیریت کتابخانه پیشنهاد دادند تا این برنامه به طور مستمر در طول سال تداوم یابد. بدینترتیب با همکاری روابط عمومی سازمان و پیگیریهای مسئول تالار قفسه باز آقایان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، سلسله نشستهای کتاب هفته با موضوع معرفی کتابهای خواندنی به عنوان یک برنامه مستمر طراحی شد.
انتخاب کتابهای این برنامه چگونه انجام میشود؟
انتخاب موضوعات به طور معمول براساس مناسبتهای ملی و مذهبی هفته پیشرو انجام میشود تا از یک سو نیازهای مطالعاتی مراجعان برطرف شود و از سویی دیگر، بزرگداشت مناسبتها صورت گیرد. موضوعات این کتابها نیز بسیار متنوع است؛ از موضوعات علمی، سیاسی، تاریخی و اجتماعی گرفته تا مباحث اعتقادی، تربیتی، اخلاقی و خانوادگی. در انتخاب کتاب از نظرات و پیشنهادات کتابداران و کارشناسان و نیز اعضای کتابخانه استفاده کرده و در نهایت پس از بررسی محتوایی کتابها، چهار عنوان کتاب به منظور معرفی به شرکتکنندگان در نشست انتخاب میکنیم. در مدت کوتاه 10 دقیقهای که نشست برگزار میشود، ابتدا نکاتی راجع به شخصیت نویسنده و انگیزهاش از تألیف کتاب ارائه میشود و سپس مروری سریع بر سرفصلهای کتاب میکنیم تا مخاطب از محتوای کتاب اطلاع یابد و کتاب را بر اساس نیاز خود ارزیابی کند. گاهی برای ترغیب و تشویق بیشتر مخاطبان به مطالعه، فرازهایی از کتاب نیز از روی متن خوانده میشود.
آیا این کتابهای منتخب در بستر مجازی نیز معرفی میشود؟
بله. کتابهای معرفی شده در این سلسله نشستها به صورت مکتوب در قالب یک پُست شامل تصویر کتاب، نام نویسنده و معرفینامه مختصر، در کانال تالار قفسهباز آقایان به آدرس https://eitaa.com/aqr_library1 در بستر مجازی منتشر میشود. همچنین این کتابها در بخش معرفی کتاب سایت سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی به نشانی https://library.razavi.ir در دسترس عموم قرار میگیرد.
مخاطبان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی چه بازخوردهایی تاکنون در باره برگزاری این برنامه داشتند؟
ویژگی این سبک از معرفی کتاب، ارتباط چهره به چهره با مخاطب است که علاوه بر تأثیرگذاری بیشتر، برای مخاطب نیز جذابیت بیشتری دارد. به همین دلیل به طور معمول در پایان هر جلسه، شرکتکنندگان به گفتوگو و پرسش درباره کتابهای معرفی شده میپردازند و در صدد تهیه کتابهای معرفی شده برمیآیند. ما پس از برگزاری 10 جلسه نخست از این برنامه در سال گذشته، با استفاده از فرمهای «پرس لاین»، نظرسنجی از شرکتکنندگان انجام دادیم و خدا را شاکر هستیم که بازخورد مخاطبان بسیار خوب بود. طبق نظرسنجیها عموم شرکتکنندگان دو کتاب از کتابهای معرفی شده در نشست را مطالعه کرده بودند و تقاضا داشتند زمان برنامه بیشتر شود. پیشنهادات خوبی هم دادند که در حال پیگیری اجرای آنها هستیم.
به نظر شما برپایی چنین برنامههایی چه اثرگذاری در سطح جامعه دارد؟
یکی از دغدغههای رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ، تبلیغ و ترویج فرهنگ کتابخوانی است. این دغدغه ناشی از آن است که در کشور ما کتابهای خوبی ناظر به بسیاری از سؤالات و نیازهای جامعه نوشته میشود، اما مردم به دلیل عدم آشنایی با این کتابها، کمتر از آنها استفاده میکنند و این کتابها فقط در کتابفروشیها و کتابخانهها باقی میماند. اجرای چنین برنامههایی، جامعه را با میراث علمی خود آشنا ساخته و آنها را برای رفع مسائل و نیازها روزمره خود به سوی مطالعه کتاب ترغیب میکند. در این میان سلسله نشستهای کتاب هفته میتواند الگوی مناسبی برای دیگر مراکز فرهنگی و آموزشی نیز باشد. مدیران و فعالان فرهنگی میتوانند با دنبال کردن اخبار نشستهای کتاب هفته کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی در شبکههای مجازی، با این کتابها آشنا شوند و آنها را در مراکز فرهنگی و آموزشی خود معرفی کنند، بدین ترتیب فرهنگ مطالعه نیز در سطح گستردهتری در جامعه ترویج پیدا کرده و به کاهش آسیبهای اجتماعی منجر خواهد شد.