نشست خبری پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا علیهالسلام با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید سعید رضا عاملی، دبیر این کنگره و دکتر عبدالحمید طالبی رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی امروز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ در کتابخانه و موزه ملی ملک تهران برگزار شد.
جزئیات برگزاری پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا (ع) / این کنگره از سرمایه های هویتی آستان قدس رضوی است
به گزارش آستان نیوز، حجت الاسلام والمسلمین سید سعید رضا عاملی در ابتدای این نشست با بیان اینکه کنگره جهانی حضرت رضا(ع) دارای قدمتی ۴۰ ساله است، اظهار کرد: در سال ۱۳۶۲ اولین کنگره جهانی حضرت رضا(ع) آغاز و تا سال ۷۲ چهار کنگره برگزار شد که در سطح بسیار بالایی با حضور اندیشمندان، علما، فضلا و مراجع عظام برگزار میشد و رهبر حکیم انقلاب نیز از سخنرانان اصلی این کنگره بوده اند. در واقع کتاب «انسان ۲۵۰ ساله» به نوعی انعکاس سخنرانیهای ایشان در چهار کنگره است.
دبیر کنگره جهانی حضرت رضا(ع) افزود: پس از توقفی تقریبا ۳۰ ساله در برگزاری این کنگره، در سال ۱۴۰۱ تولیت آستان مقدس رضوی عزم و تاکید کردند تا این کنگره به عنوان پرچم و سرمایه هویتی آستان قدس رضوی احیا شود تا بتواند امتداد ملی و جهانی بیابد. خوشبختانه در این مدت یک سال و نیم موفق شدیم ۵۰ پیش نشست برگزار کنیم که ۱۷ پیش نشست در خارج از ایران و ۳۳ پیش نشست در داخل ایران برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین سید سعید رضا عاملی افزود: در پیش نشستهای خارج از ایران ۳۰ کشور مشارکت کردند و ۵ پیش نشست در کشورهای آمریکای لاتین، پاکستان، عراق ، ترکیه و در اروپا با محوریت انگلیس برگزار شد. در این پیش نشستها که هر یک دست کمی از یک نشست جدی و مهم علمی نداشت، امتدادی در میان شیعه شناسان، ایران شناسان و علاقمندان به مطالعه فرهنگ اهل بیت(ع) در رشتههای مختلف از حوزههای معارف دینی صورت گرفت و حتی کسانی که تخصصشان ریاضیات، کامپیوتر، انسان شناسی، جامعه شناسی و علوم سیاسی بود نیز با رویکردهای مختلف، دغدغه ها و اندیشه های خود را به موضوع این کنگره گره زدند.
کنگره هر دو سال برگزار می شود
دکترعاملی گفت: عنوانی که برای کنگره پنجم و شش کنگرهای که بعد از آن هر دو سال یک بار برگزار خواهد شد، درنظرگرفته شده، دیدگاهها و رویکرد تمدنی حضرت رضا (ع) به مسائل مختلف است. تلاش کردیم مسائل و چالشهایی را که در سطح جهان وجود دارد به آن بپردازیم. موضوع کنگره «عدالت برای همه، ظلم به هیچکس» است. عدالت و تبعیض اساسیترین موضوع جهان معاصر ما است که موضوع کنگره پنجم حضرت رضا (ع) نیز است.
دنیا نیازمند آگاهی است
وی در بخشی دیگر از سخنانش، با اشاره به تحولات غزه ابراز کرد: امروز غزه، جنایت و کشتار جمعی عمیقی را تجربه میکند. غزه شاهد یک جنایت بزرگ است که منجر به آواره شدن یک میلیون انسان، گرسنگی ۵۰۰ هزار نفر و کشتار بیش از ۵۰ هزار انسان بیگناه شده که ۱۶ هزار نفر آنان کودکان بودند. زنان، کودکان و مردان فلسطینی در این کشتار جمعی و جنایت جنگی قربانی شدند.
دبیر کنگره امام رضا (ع) با اشاره به جنگهای مرگبار و ویرانگر در ویتنام و فیلیپین و به بردگی گرفتن میلیونها آفریقایی توسط اروپاییها و آمریکاییها گفت: همه اینها کشتار جمعی بوده است؛ دنیا نیازمند آکاهی و آموزش نسبت به حوزه کشتار جمعی است. این مقوله همچون ظلم فراگیری است که مثال بارز آن در نوار غزه رخ داده است.
عاملی با اشاره به نامه پر از حکمت رهبر معظم انقلاب در سال 1393 به جوانان اروپا و آمریکا، تصریح کرد: حضرت آیت الله خامنهای در دو نامه خود تلاش کردند تا بیداری از خواب صورت بگیرد و در شرایطی که خیلیها میگفتند مگر کسی به این مطالب گوش میدهد، ولی امروز شاهد این بیداری هستیم که محصول آگاهی است.
تدارک 20 نشست همزمان با برگزاری کنگره
دبیر کنگره جهانی حضرت رضا (ع) با اشاره به موضوع کنگره یعنی «عدالت برای همه، ظلم به هیچکس»، اظهار داشت: کنگره جهانی حضرت رضا (ع) روزهای ۲۴ و ۲۵ اردیبهشتماه در تالار قدس حرم مطهر حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) با تدارک همزمان ۲۰ نشست تخصصی برگزار میشود. در مراسم افتتاحیه کنگره، پیام تصویری حضرت آیت الله خامنهای پخش خواهد شد. دکتر رئیسی رئیس جمهور محترم و حجت الاسلام والمسلمین مروی تولیت آستان قدس رضوی سخنران مراسم افتتاحیه خواهند بود. همچنین پیام حضرات آیات عظام مکارم شیرازی، سبحانی و جوادی آملی در این مراسم قرائت خواهد شد.
توجه کنگره به مهمترین نیاز جهان امروز
وی مهمترین شاخصه کنگره پنجم را بین المللی بودن آن عنوان کرد و اضافه کرد: شاخصه مهم دیگر این است که به مهمترین نیاز جهان امروز که عدالت و مهمترین چالش امروز جهان که تبعیض است به صورت محوری پرداخته شده است. کنگره جهانی حضرت رضا، کنگره عمیقی است و توانسته با کسانی که مشارکت میکنند ارتباط محتوایی برقرار کند و این ارتباط محتوایی یک محتوای عمیقی را منعکس میکند.
سید رضا عاملی تاکید کرد: کنگره حضرت رضا (ع) کنگره بدون کاغذ است یعنی تلاش کردیم در بخش محصولات هیچ کاغذی چاپ نکنیم و تولیدات کنگره به صورت الکترونیک در اختیار قرار گذاشته میشود و افراد با کیو آر کد می توانند آنها را دریافت نمایند.