به همت مرکز فناوری اطلاعات آستان قدس رضوی، پیش نشست همایش بینالمللی «هوش مصنوعی فرهنگ علوم اسلامی» برگزار شد.
هوش مصنوعی میتواند در حل برخی مسائل دشوار و پرهزینه علوم اسلامی کمک کند
به گزارش آستاننیوز، این پیش نشست ظهر امروز 22 اردیبهشت ماه با حضور دکتر اکبرزاده توتونچی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر روحالله رحمانی، عضو گروه کامپیوتر دانشگاه تهران، دکتر ابراهیم دانشیفر، مدیر مرکز فناوری اطلاعات آستان قدس رضوی و دکتر محمد رضا قاسمی، دبیر ستاد راهبردی فناوریهای هوشمند حوزههای علمیه با محوریت «مرزهای دانشی هوش مصنوعی؛ فرهنگ و علوم اسلامی» در تالار شیخ طبرسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس برگزار شد.
مدیر مرکز فناوری اطلاعات آستان قدس رضوی در ابتدای این نشست با بیان اینکه در محضر عالم آل محمد(ع) یکی از کارهای خوب بحث و گفت وگو پیرامون علم و کاربستهای علمی است، گفت: همایش بینالمللی «هوش مصنوعی فرهنگ علوم اسلامی» تا پایان سال جاری و با حضور شخصیتهای برجسته علمی برگزار خواهد شد.
ابراهیم دانشیفر گفت: مدتهاست که در تدارک برگزاری این همایش هستیم و امیدواریم بتوانیم با مشارکت بسیار مخاطبان این همایش را برگزار کنیم، در واقع نگاه ما این است که در انتهای این همایش بتوانیم آوردههای ویژه خاصی در حوزه هوش مصنوعی را به مخاطبان ارائه دهیم.
محورهای همایش «هوش مصنوعی فرهنگ علوم اسلامی»
دبیر ستاد راهبردی فناوری های هوشمند حوزههای علمیه نیز درادامه به محورهای این همایش اشاره کرد و بررسی فقهی، حقوقی، فلسفی و اخلاقی هوش مصنوعی، مطالعات و پیامدهای فرهنگی و اجتماعی هوش مصنوعی، مطالعات سایبرنتیکی و هوش مصنوعی، آینده پژوهی هوش مصنوعی؛ تحلیل فرصت ها و تهدید ها، حکمرانی و سیاست گذاری هوش مصنوعی، هوش مصنوعی؛ علوم انسانی و اسلامی دیجیتال، ظرفیت شناسی هوش مصنوعی در کارکردها، فرایند ها و علوم اسلامی، زیرساخت ها و محصولات هوش مصنوعی و علوم اسلامی و مرزهای دانشی، هوش مصنوعی، فرهنگ و علوم اسلامی را از جمله این محورها برشمرد.
دکتر محمد رضا قاسمی، ادامه داد: نظر به پیشرفتهای گسترده هوش مصنوعی، میتوان از آن در حل برخی از مسائل دشوار یا پرهزینه در علوم اسلامی بهره گرفت و با صرفهجویی در وقت و همچنین افزایش دقت، گام بلندی در جهت پیشرفت این علوم برداشت. به علاوه با بهکارگیری ابزار قدرتمندی همچون هوش مصنوعی توسط محققین، دریچههای تازهای از مسائل جدید علمی گشوده خواهد شد.
وی ادامه داد: گستردگی موضوعات، مبانی و اطلاعات متعدد، عدم امکان عملی التفات همه جانبه به تمام علوم دینی در یک لحظه، ضرورت جستوجوی عمیق و دقیق و هوشمند در میان کتب و … از مواردی هستند که به روشنی بر ضرورت توجه به حضور هوش مصنوعی در مسیر استنباط علوم اسلامی حکم میکنند.
قاسمی تصریح کرد: دو رویکرد تهدیدانگاری و ابزارگرایی در خصوص هوش مصنوعی مطرح است، که رویکرد صحیح آن است ضمن در نظر گرفتن همه تهدیدات بتوانیم از ظرفیتهای هوش مصنوعی با مختصات متفاوت بومیسازی بهرهمند شویم.
وی با بیان اینکه نگاه راهبردی به هوش مصنوعی ما را از حوزه انفعال به حوزه فعالانه سوق میدهد، افزود: رویکردی که از هوش مصنوعی در حوزه های علمیه به وجود آمده است، نشان میدهد اگر تلقی درستی از این فناوری داشته باشیم می توانیم طراحی متناسبی با زیست بوم اندیشه معرفتی انقلاب اسلامی داشته باشیم.
دبیر ستاد راهبردی فناوریهای هوشمند حوزههای علمیه، ادامه داد: تعداد بسیاری مقاله به دبیرخانه این همایش رسیده است و 50 پیش نشست علمی نیز در داخل و خارج کشور برگزار شده و در حال برگزاری است.
هوش مصنوعی و توزیعپذیری
استاد دانشگاه فردوسی مشهد، نیز از دیگر سخنرانان این نشست به موضوع هوش مصنوعی و توزیع پذیری اشاره کرد و گفت: هوش مصنوع جدیدترین انقلابی است که در حوزه فناوری شاهد آن هستیم که اگر مهیای آن باشیم می توانیم بهترین بهره برداری را از آن داشته باشیم.
به گفته دکتر اکبرزاده توتونچی، ما باید با آگاهی و همت بالا از هوش مصنوعی برای خدمت به جامعه استفاده کنیم و هوش مصنوعی دارای 4 محور قابلیت پذیری، یادگیری، داشتن رفتار بهینه و توزیع پذیری است.
وی تصریح کرد: وقتی که ما میپذیریم که پایگاه داده وسیعی به وسعت یک کشور داریم، در چنین شرایطی ما هوش جمعی نیاز داریم که هم افزا به صورت توزیع شده اطلاعات را پردازش کند.