نوزدهمین نشست کنگره جهانی حضرت رضا(ع) با موضوع «عدالت در تعامل با دیگری مبتنی بر تعالیم رضوی» و بر اهمیت تمدن حداکثری تاکید شد.
اجرای عدالت مجوز قیام علیه نظامهای سلطهگر است / سیره رضوی بهترین روش برای رسیدن به حقیقت علوی است
به گزارش آستاننیوز، دکتر موسی نجفی، استاد پژوهشگاه علوم انسانی و فرهنگ اسلامی کرمانشاه در این نشست به مقاله خود در خصوص «عدالت در تمدن رضوی»، گفت: جامعه اگر بخواهد مسلمان باشد باید حداکثری باشد، یک تمدن حداکثری هم یکسری موارد نظری و عملی میخواهد که یکی از آنها، عدالت است.
این استاد دانشگاه افزود: جایی که امامت است آن امامت میتواند جامعه حداقلی را به حداکثری تبدیل کند، پس امام و امامت میتواند جامعه حداقلی را به جامعه حداکثری تبدیل کند، لذا عدالت همپای امامت می تواند جامعه حداقلی مسلماننشین را به جامعه حداکثری مبدل سازد.
وی با بیان اینکه تمدن رضوی یک معیار برای ماست، افزود: به این ترتیب با معیار قراردادن تمدن رضوی میشود تمدن عباسی را نقض کرد.
این استاد دانشگاه، عدالت را مساله محور معرفی کرد نه مشکل محور، و اظهار کرد: نباید یک بعدی به این موضوع نگاه کنیم بلکه در یک افق مساله محور به موضوع عدالت بپردازیم.
نجفی همچنین بیان کرد: عدالت مجوز قیام است علیه نظامهای سیاسی سلطهگر چه در زمانهای معصومین و چه در زمان حال، از سوی دیگر عدالت مرز شناخت خودی از غیر خودی از بعد نظری و عملی و جریان شناسی سیاسی اسلام را مشخص میکند.
یادگیری سیره رضوی بهترین روش برای رسیدن به حقیقت علوی
حجت الاسلام والمسلمین محسن مدنی نژاد با موضوع جهاد تبیین مقاله خود را ارائه کرد و گفت: باید معارف اهل بیت (ع) را یاد بگیریم و به دیگران بیاموزیم همانطور که امام رضا(ع) از بعضی کلمات مخصوص برای هدایت مردم استفاده میکرد.
وی تاکید کرد: یادگیری سیره رضوی بهترین روش برای رسیدن به حقیقت علوی است.
مدنی نژاد با اشاره به اینکه جهاد اکبر یعنی جهاد با نفس و جهاد اصغر یعنی جهاد با شمشیر، گفت: مبارزه یک واجب عینی است.
وی با تاکید بر ضرورت مبارزه با دشمن، گفت: دشمن به یک نفر حمله نمیکند بلکه همه جامعه را مورد حمله قرار میدهد.
این پژوهشگر تصریح کرد: به روزترین نمونه در این راستا حمله ایران به اسرائیل است که مانع یک جنگ بزرگتر شد، یعنی جنگی مانع جنگ دیگر شد، در این زمان این موضوع مهمی است و در سیره عملی و کلامی امام رضا (ع) دیده میشود.
حقیقت مشترک میان ادیان توحیدی
دکتر حلیم عباس عبید استاد دانشکده علوم اسلامی دانشگاه بغداد، به حقیقت مشترک میان ادیان توحیدی که موضوع مقالهش بود، اشاره کرد و گفت: برای تحکیم بین ادیان باید با سایر ادیان این تحکیم مسالمت آمیز باشد، ما میخواهیم کتاب آسمانی مسلمانان، یهودیان و مسیحیان یک کتاب شود زیرا جهان نیازمند این تحکیم مسالمت آمیز است.
وی با بیان اینکه در سیره امام رضا (علیه السلام) از گفتگو به عنوان بهترین راه حل برای تحکیم پایههای عقیدتی و زدودن شبهات استفاده میشود، اظهار داشت: این روش در موقعیت سیاسی و اجتماعی امام تاثیر فراوان داشت.
وی افزود: امام روش سخن گفتن و گفتگو کردن برای مسلمانان یهودیان و مسیحیان را تبیین کرد، این روش بهترین راه برای تجزیه و تحلیل است.
وی در مورد پرسیدن و پرسش افزود: این عبارت آموزنده به ما یاد میدهد که برای آموختن از پرسش استفاده کنیم نه برای مجادله.
مقیاس عدالت سیاسی از منظر امام رضا(ع)
احلام الشهاری پژوهشگر و فعال رسانهای یمنی، که در این پنل به صورت مجازی سخن میگفت، به موضوع مقیاس عدالت سیاسی از منظر امام رضا(ع) اشاره کرد و گفت: حیات انسان باید با تمسک به دین و دوری از ظلم و جور باشد، در این راستا عدالت جایگاه خاصی دارد، زمین و آسمان با همین موضوع عدالت قیام کردند و در تحکیم این قیام، سیره ائمه اطهار (ع) تاثیر بزرگی داشتند.