مصاحبه/ «خدمت در بهشت» نام طرحی است که رسماً از ابتدای دهه ولایت کلید خورده است و با اجرای این طرح زمینه ارائه خدمت برای تعداد بیشتری از آرزومندان خدمت در آستان مقدس رضوی فراهم شده است.
امکان اجرای خدمت محدود عاشقان رضوی در حرم مطهر فراهم شد
در خصوص اهداف این طرح و همچنین چگونگی اجرای آن گفتوگویی با امین بهنام، معاون محترم اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی انجام دادهایم که از نظرتان میگذرد.
طرح خدمت در بهشت با چه هدف و انگیزهای طراحی و اجرا شد؟
این طرح با تقاضای زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی از تولیت معزز آستان قدس رضوی مبنی بر علاقهمندی آنها به ارائه خدمت باتوجهبه محدودیت زمانی که دارند، در حرم مطهر رضوی طراحی شده است، چرا که افرادی هستند که آرزومند ارائه خدمت در حریم ملکوتی رضوی اند اما به دلایلی از جمله شرایط سنی، مدرک تحصیلی و یا نداشتن فرصت کافی نمیتوانند بهصورت خدمه یا خادمیار در حرم مطهر، خدمترسانی نمایند.
لذا تولیت معزز آستان قدس رضوی برای جامه عمل پوشاندن به آرزوی این گروه از دلدادگان به ساحت مقدس حضرت رضا (ع)، به شورای معاونین دستور دادند که سازوکاری طراحی و راهاندازی شود که زمینه ارائه خدمت این افراد بهصورت محدود حتی بهصورت یکی دو ساعت در حرم مطهر رضوی فراهم شود. این شورا نیز طرح «خدمت در بهشت» را طراحی و آماده اجرا کرده است.
طرح خدمت در بهشت از چه زمانی اجرایی شده است؟
این طرح از ایام دهه کرامت بهصورت غیررسمی آغاز به کار کرد. این طرح مدتی بهصورت آزمایشی و پایلوت اجرا شد تا آسیبهای آن شناسایی و برطرف شود و پس از آن از ابتدای دهه ولایت و همزمان با عید سعید قربان طرح خدمت در بهشت بهصورت رسمی آغاز به کار کرد.
متقاضیان شرکت در این طرح باید دارای چه شرایطی باشند؟
طرح «خدمت در بهشت» در گام اول برای برادران راهاندازی شده است و متقاضیان میتوانند با دردستداشتن کارت شناسایی معتبر (کارت ملی، شناسنامه) بهصورت حضوری به دفتر خدمت در بهشت واقع در جنب درب شرقی ایوان عباسی صحن انقلاب (روبروی پنجره فولاد) مراجعه و برگه ثبتنام را پر کنند.
تلفن دفتر برای طرح پرسشهای احتمالی ۰۵۱۳۲۰۰۹۵۱۹ است. متقاضیان بعد از تکمیل برگه ثبتنام در یک جلسه کوتاه آموزشی - فرهنگی که در اداره آموزش حرم مطهر رضوی واقع در پیر پالاندوز برای آنها برگزار میشود شرکت کرده و سپس به محلهای خدمت خود هدایت میشوند.
ارائه خدمت در این بخش هم بهصورت فردی و هم بهصورت گروهی است. خدمت بهصورت فردی با ارائه کارت شناسایی معتبر و بهصورت گروهی که شامل گروههای دانشجویی، گروههای جهادی و یا هیئات مذهبی است که با ارائه معرفینامه از محل اعزام انجام میشود.
چه خدمتهایی برای شرکتکنندگان در این طرح در نظر گرفته شده است؟
طبق نیاز سنجیهایی که انجام شده چند نوع خدمات موردنیاز به این افراد معرفی میشود و متقاضیان در هنگام تکمیل برگه ثبتنام نوع خدمت را از بین خدمات موردنیاز انتخاب میکنند.
باتوجهبه اینکه ما فرصت تحقیق و بررسی حراستی برای این افراد را نداریم تبعاً خدماتی برای شرکتکنندگان در این طرح در نظر گرفته میشود که از لحاظ امنیتی در سطح پایینی باشد و همچنین تماس کمتری با زائر داشته باشند. علاوه بر این یک باری از دوش مجموعه برداشته شود. این خدمات شامل کارهای نظافتی، غبارروبی، پرکردن جا مُهریها، خدمات پهن کردن و جمعکردن فرش، جمعکردن استکانهای چایخانه، بخش ویلچر و صندلی چرخدار، خدمت به زائران در بخش حریم حرم و... است.
این افراد چگونه میتوانند خدمت خود را ادامه دهند؟
هر یک از این افراد در هر بخشی که ارائه خدمت میکنند ملزم به رعایت شرایط و ضوابط خاصی هستند و مسئول آن بخش بعد از اتمام خدمت یک نمره ارزشیابی به آنها میدهد و اگر در آینده نیز این فرد قصد ارائه خدمت داشته باشد چنانچه نمره ارزشیابی او مطلوب باشد میتواند به خدمت خود در همان بخش ادامه دهد در غیر این صورت، امکان ارائه خدمت به وی میسر نخواهد بود.