به همت گروه مطالعات اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، نشست علمی «از طرح توسعه حرم تا حفاظت و تجدید حیات اعتاب مقدس کاظمیه یک میراث مذهبی زنده»، برگزار شد.
زیارت مهمترین اجزای میراث مذهبی
به گزارش آستان نیوز، مرجان السادات نعمتی مهر، عضو هیئتعلمی دانشگاه شهید بهشتی تهران در این نشست که در نمایشگاه دائمی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، با اشاره به این که ما شیعیان بر این باور هستیم که ائمه معصومین (ع) حی و زندهاند و ما را میبینند و سلام ما را پاسخ میدهند، گفت: این نشست با محوریت شهر مقدس کاظمیه که بخشی از بغداد بزرگ است تدارکدیدهشده است.
وی با بیان اینکه کاظمیه بخشی از بغداد تاریخی و هویت آن است و از همین رو حفاظت از این شناسنامه بسیار مهم است، ادامه داد: در بسیاری از گزارشها از کاظمیه بهعنوان حرم مشجر و مصفا یاد شده است.
نعمتی مهر، با اشاره به توسعه حرم کاظمین، گفت: از نگاه ما یک توسعه کالبدی در این شهر در حال شکلگیری است و نخستین موضوعی که به ذهن میرسد، توسعه صحیح است.
به گفته وی، زیارت از مهمترین اجزای میراث مذهبی و از اساسیترین اصول است، از همین رو کیفیت و چگونگی آن مهم است. یکی از اشتباهات ما در توسعه شهری این است که خانهها را نابود میکنیم تا شهر را توسعه دهیم.
نعمتی مهر، تصریح کرد: در میراث مذهبی زنده آثار ملموس و غیرملموسی همچون باورهای مذهبی، آیین و شریعت و هر چه ذیل مفهوم مقدس است قرار میگیرد و در کاظمیه زندگی زائران و مجاوران مبحث دوگانهای است که باید در طرح توسعه شهری موردتوجه قرارگیرد.
وی ادامه داد: باید در مرحله نخست توسعه شهری، زندگی مردم موردتوجه قرار گیرد و پس از آن فضاها و کالبد شهر تعریف شود، بحث میراث مقدس که باید از آن حفاظت شود، در توسعه شهری موضوع مهم و قابلتوجه است.
نعمتی مهر، در ادامه با اشاره به اینکه حرم گستره وسیعی دارد و بسیاری از توسعهها نیاز نیست در مجاورت حرم صورت گیرد، افزود: توسعه باید در زوایای لازم خود انجام شود و این نکته مهم است که در توسعه، مجاورین نیز دیده شوند.
تولیت آستان قدس رضوی
