به همت گروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، نشست «سیمای ابرار در سوره انسان» برگزار شد.
«سیمای ابرار در سوره انسان» بررسی شد
به گزارش آستان نیوز، مدیرگروه مطالعات اجتماعی اعتاب مقدس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، در این نشست که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، برگزار شد، گفت: آیه اطعام یا ۸ سوره انسان آیات تفسیری است که پیرموان اهلبیت (ع) نازل شده است.
دکتر مرتضی انفرادی، ابراز کرد: مفسرین روایت میکنند این آیات که به آیه «اطعام» معروف است، درباره امام علی (ع)، حضرت فاطمه (س) و امام حسن (ع) و امام حسین (ع) نازل شده زیرا آنان مسکین و یتیم و اسیر را در سه شب با افطار خود سیر کردند و خود گرسنه ماندند و خداوند با این آیات آنها را ستایش فرمود و این سوره را بهخاطر آنها نازل گردانید.
انفرادی ادامه داد: فضایل اهلبیت (ع) در منابع تاریخی بسیار موردتوجه بوده است و بزرگان در مباحث تفسیری خود سعی کردهاندشان نزول آیات را تطبیق دهند. این مبحث به مناقبنویسی معروف است که از اوایل اسلام رواج یافته است. در آموزههای امام رضا (ع) نیز اشعاری در منقبت اهلبیت (ع) و سیره عملی معصومین (ع) مشاهده میشود.
این پژوهشگر تصریح کرد: از قدیمیترین آثاری که به منقبتنویسی پرداخته، کتاب «وسایل الدرجات» است که مربوط به قرن سوم میشود و فضایل اهلبیت (ع) را بیان کرده است.
سیمای ابرار در بهشت
دکتر محسن رجبی قدسی، استاد علوم قرآنی و حدیث دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم مشهد مقدس، نیز در ادامه این نشست گفت: سوره انسان به سوره «هل اتی» معروف است و سوره ابرار نیز نامیده میشود، این سوره ۳۱ آیه دارد و به دو واحد موضوعی و رکوع تقسیم شده است، آیات ۱ تا ۲۲ واحد اول و آیه ۲۲ تا ۳۱ واحد دوم است که این تفکیک موضوعی در این دو تقسیم قابلدرک است.
وی ادامه داد: از آیه ۵ تا ۲۲ این سوره سیمای ابرار بیان شده است و خداوند متعال دوربین خود را در بهشت میبرد و سیمای ابرار و عبادالله را نشان میدهد. در این آیه آمده است: «ابرار از جامی مینوشند که با عطری خوش آمیخته است». در واقع این جام از چشمه است که دیگر بهشتیان را نیز سیراب میکند.
این استاد دانشگاه بیان کرد: ابرار به معنای نیکان و نیکوکاران است، همانگونه که زمین هیچگاه نعمتش را تقسیم نمیکند و در اختیار همه قرار میدهد، ابرار نیز نیکی خود را محدود به شخص خاصی نمیکنند و در هر زمانی این نیکی و صداقت خود را در اختیار همه قرار میدهند.
وی با بیان اینکه جایگاه ابرار با عبادالله در بهشت یکسان نیست، عبادالله در نزد خداوند برتر هستند، تصریح کرد: یکی از ویژگیهای ابرار این است که هر کاری میکنند فقط برای رضای خداست و از کسی توقع سپاسگزاری ندارند.
تولیت آستان قدس رضوی
