بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی به دستور آیتالله طبسی(ره)، تولیت فقید این آستان مقدس و باهدف ترویج و نشر آثار ارزشمند در زمینه علوم و فرهنگ اسلامی، در آبانماه سال 1363 فعالیت خود را آغاز کرد.
4 هزار و 700 کتاب علمی دستاورد 40 ساله بنیاد پژوهشهای اسلامی
این مجموعه علمی در طول 40 سال فعالیت خود، کتابهای فاخری را به جامعه علمی تقدیم کرده که شمار قابلتوجهی از آنها رتبههای برتر جشنوارههای علمی را کسب کردهاند.
به بهانه روز کتاب و کتابخوانی و همچنین چهلمین سال تأسیس بنیاد پژوهشهای اسلامی، به معرفی آثار علمی این بنیاد میپردازیم.
تولید بیش از 15 میلیون نسخه کتاب
بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی باتوجهبه پژوهشهای ژرف و عمیق بهویژه در حوزه علومانسانی و اسلامی، به یکی از ستونهای اصلی تحقیق و پژوهش در عرصه مطالعات علوم اسلامی و انسانی تبدیل شده است.
این مرکز از ابتدای تأسیس تاکنون، 4 هزار و 700عنوان اثر را در بیش از 15 میلیون نسخه، با موضوعات، فقه و اصول، قرآن و حدیثپژوهی، ترجمه، جغرافیا، تاریخ، فرهنگ و سیره رضوی، انساب و مفاخر اسلامی، اخلاق، انقلاب و تمدن نوین اسلامی، اقتصاد اسلامی، کلام فلسفه، هنر و معماری اسلامی راهی بازار نشر کرده است.
انتشار 46 هزار جلد کتاب عنوان کتاب طی 7 ماه گذشته
این بنیاد علمی، پژوهشی، از ابتدای سال جاری تا کنون 62 عنوان کتاب(31 اثر در چاپ اول و 31 اثر در چاپهای بعدی) را در بیش از 46 هزار جلد، تولید و به جامعه مخاطب عرضه کرده است.
«بوستان سالکان در شرح صحیفه سرور ساجدان(ع)»، «گستره مرجعیت و حجیت حدیث، عالم آل محمد الامام علی بن موسی الرضا(ع)»، «ذخیره المعاد فی شرح الارشاد»، «حضرت خدیجه»، «همراه و همپای پیامبر(ص)»، «معجم اعلام المتکلمین»، «راز هستی» و... از جمله این آثار است.
حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی کتاب
حضور در نمایشگاههای بینالمللی کتاب و ارائه آثار با موضوعات مطالعات قرآنی، حدیثپژوهی، فقه و اصول، فرهنگ و سیره اهلبیت(ع)، کلام و فلسفه اسلامی، فرهنگ و سیره رضوی و... از جمله فعالیتهای بینالمللی بنیاد پژوهشهای اسلامی است که در سالهای اخیر با برنامهریزیهای صورتگرفته از سوی معاونت ترویج و اجتماعیسازی این مجموعه، در دستور کار قرار گرفته است.
این مرکز در سال جاری در نمایشگاههای بینالمللی کتاب تهران، کاظمین و بغداد حضور فعالی داشته و به معرفی و عرضه آثار خود در این نمایشگاهها پرداخته است.
آثار جریانساز
بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، در تولید آثار خود به مباحث جریانساز و مسائل روز جامعه نیز توجه ویژهای داشته،ازاینرو آثار متعددی را با این محوریت به چاپ رسانده است.
یکی از مباحث جریانساز، موضوعات ادیانی و وحدت فرقهها بهویژه شیعه و سنی است که در مسیر، آثاری با عناوین «امام رضا(ع) به روایت اهلسنت»، «زیارت به روایت اهلسنت» و... منتشر کرده است.
آثار فاخر و پرتیراژ
بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی توانسته آثار فاخر و منحصربهفردی را تولید و روانه بازار نشر کند.
یکی از این آثار «المعجم فی فقه لغة القرآن و سرّ بلاغته» است که تا کنون 48 جلد از آن به چاپ رسیده است، این اثر درباره لغات قرآن کریم و حاصل تلاش چندینسالهٔ مرحوم آیتالله واعظ زاده خراسانی و جمعی از همکارانشان است که به زبان عربی نگاشته شده است.
«عبقات الانوار فی امامه الائمه الاطهار(ع)» از دیگر آثار فاخر این مرکز است؛ این اثر بزرگ ترین و شاخصترین کتاب علامه سید میر حامد حسین است که از شاهکارهای علمی و اعتقادی شیعه، به شمار میرود.
«المعجم فی فقه لغة القرآن و سرّ بلاغته»، «سخنان امام رضا(ع)» و «از خانواده چه میدانیم»، « امر به معروف و نهی از منکر»، «زیارت در ادیان»، « دانای خاندان » و... نیز از پر تیراژترین آثار بنیاد است که به دلیل استقبال بالا در چاپهای بعدی منتشر و روانه بازار نشر شده است.
تقریظات مقام معظم رهبری
یکی از افتخارات بنیاد پژوهشهای اسلامی، تقریظات مقام معظم رهبری است؛ تا کنون دو کتاب از آثار ارزشمند این مجموعه، از سوی مقام معظم رهبری مورد توجه قرار گرفته و توصیه و سفارش شده است.
نخستین اثر «المعجم فی فقه لغة القرآن و سرّ بلاغته» است که مقام معظم رهبری درباره آن فرمودند: این کتاب فراتر از یک کتاب لغت و بهنوعی مجموعهای از معارف قرآنی است.
به همین سبب عنوان «الموسوعة القرآنیّة الکبرى» به پیشنهاد حضرت آیتالله خامنهای به عنوان آن افزوده شده است.
دومین کتاب «پروتکلهای دانشوران صهیون» نام دارد که شامل تاریخچهای از قوم یهود و متن پروتکلهای سران صهیونیسم و نحوه شکلگیری رژیم صهیونیستی در فلسطین است.
مؤلّف در این اثر از توطئه و برنامههای صهیونیسم جهانی برای سیطره بر ادیان و تشکیل حکومت جهانی یهود، پرده برمیدارد.
مروری بر آثاربرتر و دارای جوایز رسمی کشور
آثار بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی همواره موردتوجه محافل علمی بوده و چندین اثر از این مرکز بهعنوان اثر برتر در محافل علمی شناخته شده است؛ از جمله این آثار میتوان به کتابهای «تاريخ قريش»، «كلام قدسي در هنر بشري؛ جلوههاي خلاقانه قرآن كريم»، «دعاهاي امام رضا (ع)»، «گذري بر سيره امام رضا (ع)»، «دين و سياست از منظر امام رضا (ع)»، «فهرست كتابهاي فارسي شده چاپي»، «الامام الرضا(ع) بین نصوص الرساله و سلطه الرای و القبیله»، «الصحیح فی فضیله الرضویه»، «پندها و عبرتها»، فرهنگنامه قرآنی و... اشاره کرد كه در جشنواره بينالمللي انتخاب كتاب سال رضوي و كتاب سال جمهوري اسلامي ايران، حائز رتبه برتر شدهاند.
همچنین کتابهای «اسلام و خشونت»، «پرسمان کثرتگرایی»، «تجلی عاشورا در هنر ایران»، «جنبشهای اسلامگرایی معاصر»، «حکیم اقلیم عشق» و...بهعنوان اثر برگزیده در محافل دانشگاهى و کتاب سال حوزه علمیه کشور انتخاب شدهاند.