بیمارستان فوقتخصصی رضوی با دارابودن پزشک متخصص زنان و زایمان با فلوشیپ پریناتولوژی(طب مادر و جنین)، توانسته خدمات ارزشمندی به مادران باردار در بارداریهای پرخطر، ارائه دهد.
لزوم مراجعه مادران باردار به متخصص پریناتولوژی در بارداریهای پرخطر
دکتر نفیسه برادران، متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ پریناتولوژی بیمارستان رضوی دراینخصوص در گفتوگو با آستان نیوز،اظهارکرد:پریناتولوژیست به طور اختصاصی به بارداریهای پرخطر میپردازد که بارداری نیز از دو بُعد «مادر» و «جنین»،میتواند پرخطر قلمداد شود.
وی درباره ویژگیهای بارداریهای پرخطر گفت: گروه اول مادرانی هستند که بیماری زمینهای مثل فشارخون، دیابت، لوپوس، بیماری قلبی ریوی و... دارند و به دلیل آن بیماری به توجه و مراقبتهای ویژه در زمان بارداری نیاز دارند که این امر نیز به واسطه افزایش ویزیتها و سونوگرافیهای مکرر برای مادر قابلانجام است و یا اینکه مادر سالم در دوره بارداری، مبتلا به فشارخون، دیابت، مشکلات رشد جنین و.. میشود.
دکتر برادران افزود: گروه دوم بارداریهای پرخطر شامل مادرانی است که در بارداری قبلی خود با مشکلاتی همچون سقط مکرر، مردهزایی، زایمان زودرس و... مواجه شدهاند.
فلوشیپ پریناتولوژی بیمارستان رضوی، ادامه داد: در گروه سوم بارداریهای پرخطر، جنین دچار مشکل است، به طور نمونه، جنین مبتلا به بیماری ژنتیکی است یا احتمال داده میشود نوزادی با بیماری ژنتیکی، متولد شود.
وی تصریح کرد: همچنین بارداریهای دوقلویی یا بارداریهایی که به کمک روشهای کمک باروری انجام شده، از دیگر گروههای بارداریهای پرخطر محسوب میشود که بیشک این گروه نیز به کنترلها و مراقبتهای ویژه، نیاز دارند.
دکتر برادران گفت: بیتردید بهترین زمان مراجعه مادران به متخصص پریناتولوژی برای مشاوره، قبل از دوران بارداری است؛ بهخصوص اگر مادران دارای سابقه بیماری و یا سابقه خانوادگی تولد نوزادان مبتلا به بیماری ژنتیکی، داشته باشند.
وی افزود: در این راستا، بیشک اولین ویزیت مادر، یکی از مهمترین جلسات است که در آن به مادر یک برنامه درمانی همراه با اقداماتی که باید در طول بارداری انجام شود، ارائه شده و عوامل خطر برای مادر باردار و همسرش، تشریح میشود.
دکتر برادران اظهار کرد: بررسی از نظر بیماریهای ژنتیکی همچون سندرم داون، از جمله اقداماتی است که به والدین پیشنهاد داده میشود، بنابراین در صورت تمایل به انجام غربالگری، اولین سونوگرافی تخصصی مادر باید در دوازدهمین هفته بارداری، صورت گیرد.
وی ادامه داد: به دنبال آن یک آزمایش خون برای تأیید و بررسی سلامت ژنتیکی جنین نیز انجام میشود، سونوگرافی بعدی نیز در هجدهمین هفته بارداری باهدف بررسی ناهنجاریهای ساختمانی در جنین، انجام می شود.
وی درباره نقش حمایتی خانواده بهویژه پدر در دوران بارداری نیز، گفت: باتوجهبه تغییرات هورمونی که برای مادران باردار اتفاق میافتد، درصدی از مادران دچار افسردگی دوران بارداری میشوند، بنابراین، بسیار مهم است که ما خانواده را روشن کنیم که مادران از نظر روحی در دوران بارداری آسیبپذیرتر نسبت به دوران غیربارداری خود هستند.
دکتر برادران خاطرنشان کرد: متأسفانه بسیاری از مادران باردار، از وجود رشته تخصصی طب مادر و جنین اطلاعی ندارند، بنابراین اغلب بسیار دیر به پزشک مربوطه مراجعه میکنند.