معاون پژوهشی دانشگاه علوم اسلامی رضوی در حاشیه بازدید از نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان با اشاره به فعالیتهای پژوهشی نهادهای حوزوی و ضرورت حضور در نمایشگاههای علمی، مهمترین کارکرد حوزه علمیه را تقویت بنیانهای اعتقادی و فرهنگی جامعه معاصر دانست.
نمایشگاه پژوهش و فناوری، فرصتی مناسب برای همافزایی پژوهشگران و نهادهای دینی
به گزارش آستان نیوز، دکتر محمدرضا قائمی نیک، معاون پژوهشی دانشگاه رضوی، در حاشیه نمایشگاه پژوهش و فناوری خراسان، با تاکید بر اهمیت برگزاری نمایشگاههای پژوهشی در فضای علمی و فکری حوزههای علمیه، به خبرنگار ما گفت: فعالیتهای پژوهشی به دلیل زمانبر بودن و نیاز به عمق محتوایی، معمولاً در بازههای زمانی حداقل یکساله منتشر میشوند؛ این امر باعث میشود که نمایشگاهها، فرصتی مناسب برای همافزایی و تبادل نظر در میان پژوهشگران و نهادهای مرتبط با علوم دینی باشد.
حوزههای علمیه، میراثدار سنت ایرانی، اسلامی
وی افزود: حوزههای علمیه ما، در یک برهه حساس تاریخی قرار دارند. از یک سو، میراثداران سنتهای اسلامی و ایرانی هستند، بهویژه معارف اهلبیت(علیهمالسلام) که با تفکر شیعی خود این ذخایر تاریخی و معرفتی را به جهان معاصر، منتقل میکنند.
از سوی دیگر، بهویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این حوزهها مسئولیت بزرگی در عرصه اداره جامعه و مواجهه با چالشهای جهانی، بر دوش دارند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی تاکید کرد: نمایشگاههای پژوهش و فناوری فرصتی است برای بررسی میزان موفقیت حوزههای علمیه در تحقق وظایف سنگینی که در سطح جهانی بر دوش دارند.
نمایندگان این حوزهها باید با آگاهی از تحولات جهانی و چالشهای موجود، در جهت تقویت بنیانهای اعتقادی و فرهنگی گام بردارند.
دکتر قائمی نیک تصریح کرد: در مقایسه با سال گذشته که نمایشگاه بیشتر در قالب غرفهها برگزار میشد، امسال نمایشگاه در قالب میزهایی اختصاصی برای هر مؤسسه و نهاد پژوهشی حوزه علمیه شکلگرفته است. این تغییرات نشانگر یک تحول مثبت در زمینه تعاملات و گفتگوهای علمی است. فضای بازتر و تعاملپذیرتر به پژوهشگران و عموم مردم این امکان را میدهد که بهراحتی با حوزویان ارتباط برقرار کرده و از دانش و تجربیات آنها، بهرهمند شوند.
وی با اشاره به فضای تعاملی و متنوعتر نمایشگاه امسال، افزود: ایجاد فضایی که در آن گفتوگو میان پژوهشگران و مسئولان نهادهای پژوهشی، بهراحتی امکانپذیر باشد، نشان از تلاش برای بهبود روشهای تعامل علمی و آکادمیک دارد، فضای باز و منعطف غرفهها، علاوه بر فراهمکردن امکان رفتوآمد راحتتر، ارتباطات میان حوزویان و عموم مردم را تسهیل کرده و این خود میتواند به تبادل نظرات و ایدهها کمک شایانی کند.
توجه ویژه به مسائل اعتقادی و فرهنگی
دکتر قائمی نیک در ادامه به وضعیت حوادث اخیر در سوریه و تحولات منطقهای اشاره کرد و گفت: حوادث اخیر در سوریه و اتفاقاتی که پس از توافقات صلح میان لبنان و اسرائیل رخداده، بار دیگر نشان میدهد که عنصر اصلی در سرنوشت جبهه مقاومت و مقابله با دشمنان، مسائل اعتقادی و فرهنگی است.
اگر جامعهای بنیانهای اعتقادی و فرهنگی خود را حفظ کند و بر محور مقاومت سازماندهی شود، میتواند در برابر سختترین حملات نظامی ایستادگی کند.
وی افزود: حوزههای علمیه باید مهمترین کارکرد خود را در تقویت بنیانهای اعتقادی و فرهنگی جامعه معاصر ببینند، تقویت این بنیانها بهویژه در سبک زندگی روزمره و در حوزههایی چون سبک زندگی مقاوم، میتواند به ایجاد جامعهای قوی و باروحیه مقاومت کمک کند.
دکتر قائمی نیک از تمامی پژوهشگران و نهادهای حوزوی دعوت کرد تا از فرصتهای نمایشگاه پژوهش و فناوری استفاده کرده و در جهت تقویت و گسترش اینگونه فعالیتها و آثار پژوهشی گام بردارند.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت ثبتنام و اشتراکگذاری تحقیقات و دستاوردهای علمی بهویژه در زمینههای فرهنگی و دینی، یادآور شد: این دستاوردها میتوانند نقشی کلیدی در ارتقای جایگاه حوزههای علمیه در عرصه جهانی، ایفا کنند.