در دویست و بیست و هفتمین برنامه سهشنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، از پایگاه منابع گویای رضوی و استودیوی ضبط صدای کتابخانه دیجیتال این آستان مقدس، رونمایی شد.
رونمایی از پایگاه منابع گویا و استودیوی کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی
به گزارش آستان نیوز، این مراسم با حضور جمعی از مدیران، کارشناسان و خادمیاران سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، 20 آذرماه 1403، در اتاق کنفرانس کتابخانه مرکزی حرم مطهر حضرت رضا(ع) برگزار شد.
در این مراسم، علی ضرابی، معاون برنامهریزی و فضای مجازی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه امروزه اشتیاق به کتاب و کتابخوانی کاهشیافته است، اظهار کرد: کتابخانه دیجیتال این آستان مقدس به دنبال راهکارهایی برای اشاعه فرهنگ کتابخوانی در جامعه است که تولید کتاب صوتی از جمله راهکارهای جذاب در این حوزه است.
وی با تأکید بر اینکه کتاب صوتی میتواند بخشی از حس نویسنده کتاب را به شنونده آن منتقل کند، گفت: در واقع، سهولت دسترسی، تنوع در تجربه مطالعه به دلیل قابلیت اجرا در سکوهای مختلف، صرفهجویی در زمان و هزینه، تقویت مهارتهای شنیداری و افزایش تمرکز، از جمله مزایای استفاده از کتاب صوتی، به شمار میآید.
ضرابی افزود: از طرف دیگر، تولید کتابهای صوتی در ترویج فرهنگ مطالعه در جامعه اثرگذار است.
به طور مثال، برخی افراد با کتاب ارتباط برقرار نکرده و انگیزه لازم برای مطالعه کتاب را ندارند، اما شنیدن یک کتاب صوتی زیبا میتواند فرد را به خواندن کتاب چاپی آن، ترغیب کند.
وی تصریح کرد:کتاب صوتی سطح یادگیری افراد را افزایش میدهد،در حقیقت، به دلیل سهولت دسترسی به کتاب صوتی، میتوان آن را بارها گوش داد.
تولید ماهانه 600 دقیقه کتاب صوتی
معاون برنامهریزی و فضای مجازی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی نیز با راهاندازی زیرساختهای تولید کتاب صوتی نظیر استودیوی ضبط، گردآوری گروه گویندگان در قالب خادمیاران صوتی و تأمین زیرساختهای تدوین حرفهای، پایگاه منابع گویای رضوی را، راهاندازی کرده است.
ضرابی ضمن تقدیر از تلاشهای تمامی دستاندرکاران در راهاندازی استودیوی ضبط صدای کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی و این پایگاه، بیان کرد: در حال حاضر این استودیو ظرفیت تولید ماهانه، 600 دقیقه کتاب صوتی را دارد.
وی ادامه داد: از 15 صفحه کتاب، میتوان کتاب صوتی در 10 دقیقه تولید کرد که مراحل ضبط صدای آن دو و نیم ساعت و مراحل تدوین تخصصی کتاب صوتی نیز سه ساعت بهطول میانجامد.
به عبارتی، تولید هر 10 دقیقه کتاب صوتی نیاز به صرف پنج ساعت زمان دارد.
معاون برنامهریزی و فضای مجازی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: در حال حاضر این پایگاه مشتمل بر 100 عنوان کتاب صوتی در قالب 150 دقیقه با موضوع امام رضا(ع)، سیره رضوی و اهل بیت(ع) است که بهصورت حرفهای، در استودیوی کتابخانه دیجیتال تولید شدهاند.البته تولید این آثار از کتابهای گروه سنی کودک آغاز شده است.
وی افزود: علاوه بر این، حدود 17 هزار منبع دیگر از سایر بخشهای سازمان به پایگاه منابع گویای رضوی منتقل شده که پس از انجام مراحل فنی و استانداردسازی، بهتدریج به پایگاه اصلی اضافه خواهند شد.
همکاری با رادیو خراسان رضوی
همچنین ضرابی در این مراسم اظهار کرد: کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی در همکاری با رادیو خراسان رضوی درصدد است تا از ظرفیت این استودیو استفاده کرده و هر هفته برنامهای برای معرفی محتواها و کتابهای ارزشمند موجود در کتابخانه این آستان مقدس در گروههای مختلف سنی برای رادیو، تهیه کند.
وی افزود: تولید نمایش صوتی که جذابیت بیشتری از کتاب صوتی دارد نیز در مرحله دوم این پروژه در دستور کار این کتابخانه قرار دارد. البته بیتردید برای انجام آن نیاز به تلاشهای بیشتری است؛ چنانکه در تولید کتاب صوتی از یک گوینده استفاده میشود، اما برای تولید نمایش صوتی نیاز به گویندگان بیشتری باتوجهبه تعدد شخصیتهای کتاب است.
این مقام مسئول، خاطرنشان کرد: شکی نیست که هیچ بستر و فناوری جای کتاب چاپی را نمیگیرد. در واقع، آن لذت و حسی که خواندن کتاب به فرد منتقل میکند را نمیتوان بامطالعه منبع دیگری جایگزین کرد.
بنابراین اگر ما در حال پیگیری و انجام تولید کتاب صوتی هستیم، به معنای جایگزینکردن آن با کتاب چاپی نیست.
گفتنی است، پخش کلیپی از مراحل تولید کتاب صوتی در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی و تقدیر از خادمیاران صوتی این کتابخانه، از دیگر برنامههای این مراسم رونمایی بود.