پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی بنام آستان نیوز شامل اخبار آستان قدس رضوی،تصاویر آستان قدس رضوی و رویدادهای موقوفات امام رضا

در یک نشست تخصصی تاکید شد
۱۴۰۳-۰۹-۲۴

شکاف دیجیتالی، تهدید دنیای مجازی برای والدین و فرزندان

اولین نشست تخصصی آموزش خانواده با عنوان «مدیریت بحران نوجوانی باسواد رسانه‌ای و اطلاعاتی» با حضور حسین مدبر، کارشناس سواد رسانه، در جمع اولیای دبیرستان پسرانه امام رضا(ع) واحد 9،برگزار شد.

به گزارش آستان نیوز، مدبر با ارائه تعریفی از سواد رسانه بیان کرد: سواد رسانه‌ای تأکید می‌کند، «منبع پیام را بشناس». اولین گام در سواد رسانه‌ای این است؛ «پای صحبت کسی که نمی‌شناسی، گارد خودت را ببیند.» 

بدون سند، حرف و استدلالی را قبول نکن. حتی اگر بنده و رزومه‌ام را هم نمی‌شناسید، حرف‌هایم را بدون سند نپذیرید وگرنه با هر موج پیامی، زندگی شما تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد. 

وی با بیان اینکه در گام دوم سواد رسانه‌ای باید بدانیم، هیچ پیامی بدون هدف نیست، تصریح کرد: در عصر حاضر برای مدیریت بحران دوران نوجوانی ناچار از مجهز شدن به دو سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی هستیم. 

 پیام‌ها مانند گلوله‌ای به ما برخورد می‌کنند و ما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند، چه بخواهیم، چه نخواهیم فقط سطح تأثیرگذاری پیام‌ها، بسته به شرایط و پس‌زمینه‌های شخصیتی افراد با هم تفاوت می‌کند؛ روی یک نفر 50 درصد، روی دیگری 30 درصد تاثیر دارد.

 

ضرورت بالابردن سواد رسانه‌ای

 

این کارشناس برنامه‌های تلویزیونی اضافه کرد: اگر مردم جامعه‌ای، با شنیدن اخبار و اطلاعات، سؤالی از خود نپرسند، این به معنای فقدان سواد رسانه‌ای است؛ و این جامعه در خطر است.  

اگر کتابی در فضای رسانه به شما پیشنهاد می‌شود، فیلم و سریالی توصیه می‌شود، کلیپی ارسال می‌شود و... اول از ماهیت اثر و سابقه نویسنده، کارگردان و فرستنده محتوا مطلع شوید، که این نشان از سواد رسانه شما، به‌عنوان پدر و مادر دارد.  

وی، نوجوانی را دورانی بحرانی دانست و تصریح کرد: نوجوانی، دوره انتقال از دوره کودکی به بزرگسالی است. تغییرات جسمی و روان رفتاری، خیلی سریع و ناگهانی اتفاق می‌افتد و این، موجب نگرانی فرزند شما می‌شود. 

این تغییرات عوارضی دارد و گاه رفتارهای ناهنجار و نامطلوب از نوجوان شما سر می‌زند. ازاین‌رو، بحران دوره نوجوانی، نیاز به درک و مدیریت دارد. 

وی خطاب به والدین توصیه کرد: «پدر و مادر عزیز! نوجوان خود را بشناسید؛ اگر می‌خواهید همراه با تغییراتش، با او ارتباط خوبی برقرار کنید و او از شما حرف‌شنوی داشته باشد».

 این کارشناس سواد رسانه در ادامه برخی از خصیصه‌های دوران نوجوان را برشمرد و گفت: مهم‌تر از تغییرات جسمانی، تغییرات روان‌رفتاری از جمله بهانه‌جویی، عصبانیت، تحریک‌پذیری، عدم اشتیاق و اندیشه، خستگی، سطح انرژی پائین، توجه بیش از حد به خود، افسردگی، ناامیدی، احساس بی‌ارزشی و گناه مداوم، اختلال در تمرکز، تاثیرپذیری از دوستان و شدیداً تحت تاثیر رسانه بودن است. 

 

اهمیت رسانه در تربیت فرزندان

 

مدبر ضمن تاکید بر اهمیت رسانه در تربیت فرزندان، تاکید کرد: باوجود تأثیرات بسیار شدید رسانه بر رشد و تربیت نسل جدید، همچنان والدین اولین و مهم‌ترین تأثیر را، در روند تربیتی کودک دارند. 

وی با طرح این سؤال که با همه عوارضی که استفاده از فضاهای رسانه‌ای برای فرزندان ما دارد، آیا می‌توانیم نحوه استفاده از این فضا را مدیریت کنیم؟ گفت: دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم، با سرعت برق‌آسایی به سمت فناوری‌های نو و رسانه‌ای‌تر شدن پیش می‌رود، ازاین‌رو، سواد رسانه‌ای، ابزاری برای مدیریت صحیح این تهدید است.  

این کارشناس رسانه با بیان اینکه زندگی هر انسانی، به سه بخش ۷ساله تربیتی تقسیم می‌شود، ادامه داد: هفت سال نخست، سال‌های خوشایند سازی است، هفت سال دوم، سال‌های آماده‌سازی و بالاخره هفت سال سوم نیز فرصت آگاه‌سازی است. 

 هفت سال اول و دوم نظارت مستقیم والدین را می‌طلبد تا رفتارها در کودک‌ونوجوان ما شکل بگیرد، ولی در هفت سال سوم، نیازی به نظارت‌های مستقیم و پرسش‌وپاسخ نیست. 

این سال‌ها، سال‌های شخصیت دادن به فرزند ماست؛ به معنای رهاکردنش نیست، اما خود فرد بیشتر تصمیم‌گیرنده و تعیین‌کننده است. 

وی یکی از مهم‌ترین خطرات عصر ارتباطات و اطلاعات را شکاف دیجیتالی عنوان و در ادامه ابراز کرد: وقتی والدین سواد رسانه‌ای ندارند و در مقابل فرزندان سواد اطلاعاتی به معنای مهارت استفاده از ابزارهای نوین ارتباطاتی را دارند، به‌تدریج در فرایند ارتباط ‌گیری آن‌ها، فاصله می‌افتد. 

مدبر با تأکید بر اهمیت بالا بردن سواد رسانه‌ای والدین، برای حفظ سلامت روحی، روانی و تربیتی فرزندان، در ادامه با ذکر مصداقی، اظهار کرد: پشت جعبه بازی‌هایی را که برای فرزندان‌تان خریداری می‌کنید، باید بخوانید و نسبت به آن‌ها آگاهی داشته باشید وگرنه به او،صدمه می‌زنید. 

وی با هشدا درباره مضرات بازی‌های خارجی برای کودکان و نوجوانان، خاطر نشان کرد: در جریان این بازی‌ها، ناسزاگویی، خشونت شدید، استفاده از اسلحه، کشتار و خونریزی، مصرف مواد مخدر و مسائل غیر اخلاقی نمایش داده می‌شود که در صورت بی‌اطلاعی اولیا، نه تنها فرزندان، بلکه همه خانواده گرفتار صدمات جبران ناپذیر آن، خواهند شد.

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

تولیت آستان قدس رضوی

اتحاد ملی و جهاد تبیین رمز مقابله با تفرقه افکنی‌های دشمن است
تولیت آستان قدس رضوی اتحاد ملی و جهاد تبیین را رمز مقابله با تفرقه افکنی های دشمن دانست.

تلویزیون اینترنتی