حضرت عیسی بن مریم(ع)، پیامبر بزرگ الهی و اولوالعزم، در روز ۲۵ دسامبر سال اول میلادی، ۶۲۲ سال قبل از هجرت پیامبر بزرگ اسلام(ص)، در بیت لحم واقع در سرزمین فلسطین به دنیا آمد. درصورتی که تاریخنویسان، معتقدند تولد ایشان ۴ یا ۶ سال قبل از آن بوده است اما این تاریخ به عنوان عید میلاد مسیح(ع) برگزیده شده است.
بررسی زوایای مختلف شخصیت عیسی مسیح(ع) در کلام رضوی
به مناسبت میلاد حضرت مسیح(ع) برای بررسی زوایای مختلف شخصیت عیسی مسیح در کلام رضوی، با اکبری چناری، پژوهشگر گروه ادیان و مذاهب بنیاد پژوهش های اسلامی، گفت وگویی صورت گرفته که درادامه میخوانیم.
در مسیحیت کنونی بسیاری از فرقه های مشهور مسیحیت همچون کاتولیک و ارتدوکس، بر الوهیت عیسی مسیح تأکید می کنند.
به عنوان اولین سؤال بیان فرمایید که حضرت رضا(ع) بر چه بُعدی از شخصیت عیسی مسیح بیشتر تأکید کرده اند؟
حضرت رضا(ع) در مناظره معروف خود در مرو، بیشتر بر بُعد انسانی و بشری بودن عیسی مسیح(ع)، تأکید کردهاند و با استناد به خود اناجیل و در برخی موارد آیات قرآن عیسی مسیح را نبی دانسته است که پیامبری حضرت موسی(ع) را تصدیق و به آمدن پیامبر اکرم(ص)،بشارت داده است.
لطفاَ در این باره بیشتر توضیح دهید؟
حضرت رضا(ع) در مناظره با جاثلیق بر رد خدا بودن عیسی از منظر مسیحیان، غذا خوردن و روزه گرفتن عیسی را دلیلی بر بنده بودن او دانستند.
در مناظره با رأس جالوت نیز، امام با استدلال ثابت کردند که عیسی مسیح(ع) نبی خداوند متعال است و در این باره به «کتاب مقدس» استشهاد کردند.
بر طبق آیات قرآن کریم، تورات و انجیل موجود، تحریف شده اند، لطفا بیان بفرمایید آیا استناد امام به همان اناجیل تحریف شده بوده است؟
بله؛ طبق سخنان امام و گفت وگوی ایشان با جاثلیق، امام به همان اناجیل موجود استناد کردهاند وهمان متن موجود را مورد استناد قرار داده اند.
امام در مناظره با جاثلیق دلیل اختلاف در اناجیل موجود را گم شدن نسخه اصلی، ذکر کردهاند.
امام خطاب به جاثلیق درباره دلیل اختلاف در اناجیل موجود، فرمودند: «چون انجيل اول مفقود شد نصارى اجتماع كردند به سوى علمای خود و گفتند كه عيسى بن مريم (ع) كشته شد و ما انجيل را مفقود کرديم و گم كرديم و شما علمای ما هستيد،پس چه كنيم و نزد شما چقدر است از اين انجيل. لوقا و مرقُس گفتند كه انجيل در سينه ما نقش است و ما آن را برای شما دوباره می نویسیم. پس لوقا و مرقس و يوحنا و متى نشستند و اين انجيل را از براى شما ساختند، بعد از اين كه انجيل اول از نظر شما مفقود شده بود و اين چهار نفر، شاگردهاى عالمان پيشينيان بودند».
آیا در روایات امام رضا(ع) به نقطه همگرایی و اتحاد بین مسلمانان به ویژه شیعیان و مسیحیان، اشاره شده است؟
یکی از نقاط اشتراک و باورهای مشترک مسیحیان و مسلمانان، اعتقاد به رجعت عیسی مسیح(ع) است. امام رضا(ع) در پاسخ به این سؤال مأمون که چرا به رجعت عیسی مسیح اعتقاد داری؟ فرمودند: رجعت حق است و در امت هاى پیش از ما نیز بوده است.
باید به این نکته نیز اشاره کنم که دربرخی روایات امام رضا(ع)، حضرت عیسی(ع)، با امام علی(ع) مقایسه شده و ایشان در حدیثی می فرمایند: همان طور که گروهی در دوستی عیسی مسیح(ع) افراط کردند و او را خدا دانستند، يهود او را دشمن داشتند تا كافر شدند، برخی دوستداران و دشمنان علی(ع) نیز همین گونه عمل کردند.
امام رضا(ع) اوصیای عیسی مسیح را دوازده نفر برشمرده اند و امام علی(ع) را، بر طریق عیسی دانستهاند.
همچنین امام رضا(ع) در این خصوص که تمام انبياء، رسل و اوصياء بعد از آدم از پدر و مادر خلق شدهاند و در اين ميان فقط عيسى (ع) بدون پدر خلق شده باشد، فرمودند: خداوند عزّ و جلّ خواسته او را آيه و نشانهاى قرار دهد تا دانسته شود كه او بر هر كارى تواناست.