در دویست و بیست و نهمین برنامه سهشنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، از مجموعه عکسهای ارزشمند اهدایی محمدرضا وحیدی به مرکز اسناد این آستان مقدس، با موضوع حوادث و وقایع انقلاب اسلامی سال 1357 در مشهدمقدس، رونمایی شد.
رونمایی از عکسهای اهدایی به مرکز اسناد آستان قدس رضوی با موضوع انقلاب اسلامی
به گزارش آستان نیوز، این مراسم به مناسبت بزرگداشت سالگرد ایام پرافتخار مبارزات انقلاب اسلامی در 10 دی 1357 و روز انقلاب اسلامی مشهد و به همت سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان این آستان مقدس و همچنین محمدرضا وحیدی، 11 دیماه 1403، در محل موزه قرآن و هدایای مقام معظم رهبری حرم مطهر رضوی، برگزار شد.
مجموعه عکس اهدایی وحیدی شامل 426 قطعه سند تصويري نفيس بهصورت نگاتيو و عكس آنالوگ است که در سال جاری به مرکز اسناد این آستان مقدس اهدا شده است.
شعارها و تبليغات انجام شده بر روي ديوارها و پرچمها، استفاده از تصاوير مربوط به امام خميني(ره) و شهداي انقلاب در مسير راهپيماييها و تظاهراتها، از موضوعات مهم این مجموعه اهدایی است. همچنین این تصاویر اهدایی از حضور فعال روحانيون و علما و همراهي بانوان در مسير انقلاب اسلامي در مشهد، حکایت دارد.
عکسهای این مجموعه اهدایی روایتگر اطلاعات ارزندهای نیز مرتبط با اماكن مختلف شهر مشهد از جمله بافت قديمي شهر مشهد، ميدانها و خيابانهاي اصلي در مسير راهپيمايي مردم در دوران انقلاب اسلامي است.
حضور مردم پيرامون حرم مطهر امام رضا(ع) و خيابانهاي منتهي به حرم مطهر رضوی، مراسمهای سخنراني رجال و روحانيون برجسته از جمله شهيد هاشمينژاد و آيت الله واعظ طبسي و مقام معظم رهبری، از تصاویر برجسته این مجموعه اهدایی به شمار میآید. دراینمیان، تصویر تشيیع شهداي انقلاب اسلامي، از جمله اسناد غیرمکتوب تأثیرگذار این مجموعه است.
مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی با ساماندهی بیش از 38 هزار سند مکتوب و دیجیتال، دو هزار و 600 قطعه عکس، 200 ساعت سخنرانی، دو هزار و 300 ساعت مصاحبه با فعالان انقلابی و نیز 200 دقیقه از حوادث روزهای انقلاب مشهد، بستر مناسبی برای احیای هویت انقلابی مشهد فراهم کرده است.
اهدای منابع جدید از سوی علاقهمندان به این حوزه نیز بر غنای این مرکز بهعنوان یکی از مهمترین مراجع پژوهشی در زمینه انقلاب اسلامی افزوده است.
حضور اقشار مردم در راهپیماییهای دوران انقلاب
در این مراسم رونمایی، محمدرضا وحیدی، اهداکننده این مجموعه عکس به مرکز اسناد آستان قدس رضوی، اظهار داشت: این عکسها توسط پدرم، مرحوم احمد وحیدی گرفته شده است. پدرم با وجود آنکه در حوزه فنی کار میکرد، اما بهدلیل علاقه شخصی، دوربینی خریده بود و از مراسم راهپیمایی دوران انقلاب اسلامی نیز عکسبرداری میکرد.
وی افزود: حدود 10 سال قبل، پس از فوت پدرم، بهصورت اتفاقی نگاتیو این عکسها را در خانه پدریام پیدا کردم. سپس پیگیر شدم و این مجموعه عکس را در یکی از عکاسیهای قدیمی مشهد برای خودم چاپ کردم. البته پدرم نیز در همان دوران، این عکسها را چاپ کرده بود، اما از آن عکسهای اولیه، تعداد محدودی باقی مانده است که کیفیت خیلی خوبی ندارد.
وحیدی تصریح کرد: عنایت امام رضا(ع) موجب شد تا به واسطه آشنایی نزدیک با یکی از کارشناسان مرکز اسناد آستان قدس رضوی، این مجموعه عکسها را به این آستان مقدس اهدا کنم. این مجموعه عکس روایتگر حضور اقشار مردم در راهپیماییهای دوران انقلاب اسلامی است.
ثبت صحنههای ناب انقلاب اسلامی
همچنین در این مراسم، علیرضا خالقی، طراح پوستر و عکاس انقلاب اسلامی گفت: در دوران انقلاب اسلامی، جوان بودم و علاوه بر اینکه در حوزه نقاشی و خطاطی فعالیت میکردم، به فیلمبرداری نیز علاقه بسیاری داشتم.
وی با اشاره به نقاشیهایی که ویژه انقلاب اسلامی و راهپیماییها کشیده است همچون تصویر امام خمینی(ره) در ابعاد 10 در 6 مترمربع، افزود: در دوران انقلاب من نیز همراه با سایر اقشار مردم در راهپیماییها شرکت میکردم و دوربین فیلمبرداری هشت میلیمتریام را نیز با خود برده و به ثبت صحنههای انقلاب میپرداختم.
در ادامه، خالقی به بیان برخی از خاطرات خود در 10 دیماه 1357 پرداخت و تصریح کرد: این روز، یکی از ایام خاص انقلاب اسلامی بود و خیابانهای مشهد نیز مملو از جمعیت مردم بود. من نیز دوربینم را همراهم برده بودم و به فیلمبرداری از راهپیماییها، درگیریها و مجروحان در بیمارستان امام رضا(ع) پرداختم.
وی با تأکید بر اینکه خاطراتش در مرکز اسناد آستان قدس رضوی در قالب انجام مصاحبه تاریخ شفاهی ثبت شده است، خاطرنشان کرد: من از صحنههای ناب دوران انقلاب اسلامی که تکرار نشدنی بودند، فیلمبرداری کردم. بیشک این صحنههابرای نسلهای آینده باقی خواهد ماند.
در پایان مراسم نیز با اعطای هدایایی به رسم یادبود از سوی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از محمدرضا وحیدی و علیرضا خالقی، تقدیر شد.
گفتنی است، مرکز اسناد آستان قدس رضوی، پذیرای اسناد مکتوب و غیرمکتوب تاریخی اهدایی از مجموعهداران و فرهنگدوستان است.