رییس دانشگاه علوم اسلامی رضوی در جمع طلاب و دانشجویان معتکف در مسجد علمیه میرزاجعفر، به تبیین مبحث فلاح و رستگاری انسان، از منظر آیات قران و روایات ائمه اطهار(ع)، پرداخت.
در قرآن ملاک رستگاری انسان مبارزه با نفس اماره است
به گزارش آستان نیوز، حجت الاسلام والمسلمین، دکتر جهانگیری در جمع معتکفین مدرسه علمیه سطح چهار میرزا جعفر، وابسته به دانشگاه علوم اسلامی رضوی، با اشاره به اینکه واژه «افلح» در قرآن در سه سوره مومنون، اعلی و شمس با «قد» آمده است، اظهار داشت: نکته بسیار مهم در این سه آیه برای رسیدن انسان به فلاح و رستگاری این است که بتواند خود را از دست نفس اماره، نجات دهد.
نفس اماره ،دشمن بسیار خطرناکی است که هرچه به او توجه کنید و آسان بگیرید خواستههایش بیشتر می شود و هرچه سخت بگیرید رامتر میشود و مثل دشمنی معمول انسان ها نیست که وقتی محبتی ببیند کم کم تغییر کند، زیرا طبع بشر در مقابل محبت، نرم می شود.
شیوه دشمنی نفس اماره
وی افزود: دشمنی نفس با انسان به اینگونه است که هرچه بیشتر با او راه بیایید، خواستههای بالاتری از شما میخواهد؛ بنابراین تعداد کسانی که به فلاح میرسند کمتر است، زیرا وقتی خواسته دل را برآورده می کنید مثل خواب یا غذای بیشتر، عادت به این حس سبب میشود بیشتر مطیع نفس شود و سخت است که بخواهد در مقابل نفس، مقاومت و ایستادگی کند.
رئیس دانشگاه رضوی تاکید کرد: همین روزه شما معتکفین، یکی از راههای مبارزه با نفس و شیطان است.
نخوردن، نیاشامیدن و تا مقداری کم شدن استراحت و به دعا پرداختن، سبب کنترل نفس می شود.
وی افزود: بنابر آیات قرآن، کسی که خدا را باور کرده و او را ناظر و حاضر بر اعمالش می بیند جرات نمی کند در محضر او گناه کند، اما اگر کسی ایمان حقیقی ندارد خدا را باور نکرده و نمی تواند در مقابل خواسته های نفس، مبارزه کند.
جوانی، بهترین دوران برای تزکیه نفس
استاد سطح عالی مدرسه علمیه میرزا جعفر با اشاره به فرمایش پیامبراکرم(ص) که قبول ولایت امام علی(ع) را ملاک رستگاری مومنان دانسته است، تاکید کرد: قبول ولایت یعنی مطابق با خواست و نظر ولی خدا عمل کند و این امر، با گناه ممکن نیست.
رئیس دانشگاه رضوی بیان داشت: کسی که هرچه نفس می خواهد عمل کرده و با نفسش نرم برخورد می کند گرفتار محرومیت و گناه می شود و باید تزکیه کند تا به فلاح و رستگاری برسد.
وی با اشاره به اینکه فرمول قرآن و روایات حرکت به سمت تزکیه و لازمه تزکیه هم علم است، تاکید کرد: اگر علم هم بدون تزکیه باشد در مقابل انسان حجاب می شود.
دکتر جهانگیری جوانی را بهترین دوران برای تزکیه نفس دانست و خاطر نشان کرد: خدا هم در این راه به انسان کمک می کند و قدرت مقابله و ایستادگی او را در مقابل نفس اماره افرایش میدهد.
تولیت آستان قدس رضوی
