سومین نشست تخصصی، "نقد حقوق بشر سکولار و لزوم توجه به آموزههای رضوی در عصر حاضر"، با حضور اساتید بینالمللی، در رواق ملل حرم مطهر رضوی، برگزار شد.
سومین نشست تخصصی "نقد حقوق بشر سکولار و لزوم توجه به آموزههای رضوی" برگزار شد
به گزارش آستان نیوز، در این نشست که ظهر امروز ۱۰ بهمن با حضور اساتید و جمعی از پژوهشگران داخلی و خارجی در رواق بینالملل حرم مطهر رضوی برگزار شد،حجتالاسلام علیرضا رضوی، پژوهشگر مرکز پژوهشی بینالمللی مطالعات اسلامی، در سخنانی به بررسی و نقد حقوق بشر غربی و سکولار پرداخت.
وی با اشاره به مبانی فکری اینگونه از حقوق بشر اظهار کرد: تمدن غرب، در تعریف انسان، نگاهی محدود و نادرست دارد و او را صرفاً یک پدیده و مادی میبیند.
این نگاه ناقص، موجب میشود که حقوق و وظایف انسانی نیز بهدرستی تبیین نشود.
پژوهشگر مرکز پژوهشی بینالمللی مطالعات اسلامی با اشاره به اینکه در مقابل، تعالیم اسلام و آموزههای اهلبیت (ع) بهویژه امام رضا (ع) قرار دارد، گفت: در معارف اسلامی، همه انسانها، عام از مادی، فردی، اجتماعی، معنوی و عاطفی، بهروشنی تبیین شده است.
بر همین اساس، فقه اسلامی و معارف دینی، حقوق بشر را بهگونهای مترقی، ترسیم میکند.
وی همچنین به تناقضهای موجود در اجرای حقوق بشر غربی اشاره کرد و افزود: علاوه بر ضعفهای نظری، این حقوق بشر، نه بر اساس اصول واقعی، بلکه بر اساس سیاستهای قدرتهای جهانی، به کار گرفته میشود.
حجتالاسلام علیرضا رضوی با اشاره به فاجعه غزه و لبنان، این عمل را تناقض دانست و بیان کرد: قتلعام، ۵۰ هزار انسان، از جمله زنان، کودکان و سالمندان و بمباران بیمارستانها، نمونههای دردناکی از اجرای سیاستهای غیرواقعی حقوق بشر غربی است.
سکوت مجامع سیاسی غربی در برابر این جنایات، سقوطی شرمآور برای این مدعیان حقوق بشر است.
وی تصریح کرد: وقتی بنیانهای فکری یک نظام حقوقی اشتباه باشد، نتیجه آن چیزی جز یک حقوق تشریفاتی و بیارزش نخواهد بود که صرفاً در جهت استفاده از سیاستهای قدرتهای غربی، به کار میرود.
در این نشست دکتر رضا باقری نیز به بررسی ویژگیهای نظام کمونیستی چین و تأثیر آن بر وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی این کشور پرداخت.
وی با اشاره به اصول کمونیسم اظهار کرد: در این نظام، همه چیز برای همه است و این اصل در چین به طور کامل اجرا شده است و در طول ۸۰ سال گذشته، مهمترین چالش مردم، فقر بوده است و تنها دو درصد مردم این کشور زیر خطفقر زندگی میکنند.
دولت چین هزینههای تحصیل را برای دانشآموزان دبیرستانی فقیر به طور کامل رایگان کرده و از افراد کمدرآمد مالیاتی دریافت نمیکند.
دکتر باقری همچنین درباره حقوق برابر در چین بیان کرد: در این کشور، زنان از تمامی حقوق اجتماعی مشابه مردان سهیماند و در صورت طلاق، اموال به طور عادلانه بین طرفین تقسیم میشود.
وی همچنین در خصوص امنیت اجتماعی چین عنوان کرد: چین یکی از امنترین کشورهای جهان به شمار میرود،در این کشور، مردم بدون نگرانی از ناامنی زندگی میکنند و زنان میتوانند حتی در ساعات پایانی شب به ورزش بپردازند.
این پژوهشگر در بخش دیگری از سخنان خود، به موضوع قومیتها در چین اشاره کرد و افزود: قومیت افراد در کارت ملی ثبت میشود، اما طبق قوانین چین، هیچ تبعیضی بر اساس قوانین مجاز نیست و نهادهای دولتی نیز برخورداری از امکانات برای همه افراد را فراهم کرده و بر اساس دین یا قومیت برخورد تبعیضآمیزی ندارند.
وی در مورد دین در چین عنوان کرد: تبلیغ ادیان در فضای اجتماعی محدود است، اما افراد در مساجد و معابد خود، آزادانه میتوانند مناسک دینیشان را، انجام دهند.
دکتر باقری در بخش دیگری از سخنان خود به کمکهای چینی به مردم غزه اشاره کرد و گفت: چین در طول یک سال و نیم گذشته، یکی از بزرگترین مشتریان مایحتاج مردم غزه بوده است و برخی از مردم چینی حتی برای کمکرسانی مستقیم به این منطقه، رفتهاند.
وی به موضوعات مرتبط با مسائل اجتماعی در چین پرداخت و گفت: تحصیل، درمان و مسکن برای اقشار ضعیف جامعه رایگان است و از مالیات معاف هستند. چین در هنگام وقوع بحران، مانند زلزله، اقدام به ایجاد مناطق آسیبدیده در کوتاهترین زمان ممکن میکند.
این پژوهشگر به علاقه و ارادت مردم چین به اهلبیت(ع) اشاره کرد و افزود: مردم چین، بهویژه در سلسلههای عرفانی و خانقاههای خود، ارادت ویژهای به اهل بیت(ع) دارند.
در بسیاری از محافل نام و جایگاه حضرت مهدی (ع) موردتوجه قرار میگیرد.
وی با اشاره به روندگرایش به تشیع در چین گفت: افرادی که به این مکتب مشرف میشوند، پس از آن به دنبال شناخت بیشتر و آگاهی از مسیر پیشروی خود هستند. بااینحال، پرداختن به این موضوع در فضای عمومی، پررنگ نیست.
دکتر باقری افزود: مسائلی مانند احادیث مرتبط با وقایع سوریه و شام برای این افراد مهم است و سؤالات متعددی در این زمینه مطرح میکنند و شناخت نسبت به اهلبیت (ع)، در میان برخی از مردم چین در حال افزایش است و این موضوع بهویژه در میان تازهمسلمانان،دیده میشود.
تولیت آستان قدس رضوی
