مصاحبه/ 15 ماه از عملیات طوفان الاقصی گذشت و در نهایت پس از فشارهای حداکثری بر دولت نتانیاهو، توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس شکل گرفت تا جنگ در غزه به مدت شش هفته متوقف شود. رویداد تاریخی که حدود ۴۷۰ روز به طول انجامید و در نهایت پس از 15 ماه مقاومت مردم فلسطین، اسرائیل مجبور به پذیرش آتش بس در ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵(۳۰ دی ۱۴۰۳) شد و به هیچکدام از اهداف مدنظر شامل نابودی حماس، تغییر حاکمیت در غزه و الحاق آن به اسرائیل، نرسید.
زیان های هنگفت اجتماعی، اقتصادی، نظامی و سیاسی صهیونیست ها از عملیات طوفان القصی
به گزارش آستان نیوز، در گفتگویی که با دکتر حسین رویوران معاون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین داشتیم، ابعاد مختلف این عملیات نظامی علیه اسرائیل و آتش بس جنگ غزه مطرح شد که آنچه میخوانید ماحصل این گفتگوست.
شاید یکی از سوالاتی که در ذهن مخاطب ایجاد شود این باشد که هدف اصلی و دلایل انجام عملیات طوفانالاقصی توسط حماس چه بود؟
فلسطین سالهاست که توسط رژیم اسرائیل اشغال شده؛ در قطعنامه ۲۴۲ سازمان ملل که خواستار پایان دادن به این جنگ و عقبنشینی نیروهای این رژیم از کرانه باختری، نوار غزه، صحرای سینا و بلندیهای جولان سوریه است، ما شاهد هستیم که رژیم صهیونیستی کاملا برخلاف و ناقض مفاد این قطعنامه عمل کرده است.
از زمان اشغال و محاصره این منطقه، روزانه بین ۱۰ تا ۴۰ نفر به دلیل سوء تغذیه یا نبود دارو میمردند و یا به صورت آهسته قتل عام میشوند، در چنین شرایطی مردم غزه چه انتخابی غیر از عملیات طوفان الاقصی داشتند؟ طبیعی است که هر جامعهای در دنیا در مقابل این همه ظلم و جنایت ناچار است از خودش دفاع کند و دفاع از خود یک امر طبیعی است.
طوفان الاقصی یک اتفاق کاملا هنجار برای دفاع از موجودیت جامعهای است که سال هاست در محاصره و محرومیت از زندگی بهسر میبرند. در سالهای ۲۰۰۸ ، ۲۰۱۲، ۲۰۱۴ جنگهای بزرگی اتفاق افتاد و در سالهای ۲۰۱۹، ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ تخریبهای زیادی صورت گرفت و دشمن اجازه نداد حتی یک آجر برای بازسازی وارد غزه شود.
از جمعیت 5 میلیونی نواز غزه، نزدیک به یک و نیم میلیون فلسطینی در زندان بودند و با این شرایط جامعه باید از خودش دفاع میکرد از همین رو طوفانی که به پا شد یک حق طبیعی برای دفاع از مردم بود.
دستاوردهای این عملیات برای حماس چه بود و چه پیامدهایی داشت؟
مقاومت میخواست ثابت کند زمینی که اشغال شده قابل آزادسازی است، از همین رو نیروهای حماس تا ۲۰ کیلومتر داخل سرزمینهای اشغالی پیشروی کردند و نشان دادند که میشود زمین غصب شده را آزاد کرد. اسرائیل نیز که احساس کرد اگر این باور تقویت شود کل معادلاتش تغییر میکند به این اقدام واکنش نشان داد و ویرانی و جنایات زیادی انجام داد.
تلاش دشمن این بود که این اتفاق رخ ندهد، اما نتایج ثابت کرد، مقاومت پیروز صحنه است، مقاومت از ابتدای جنگ با هدف آزادی اسرای فلسطینی چند اسرائیلی را به اسارت گرفتند تا اسرای خود را آزاد کنند و امروز شاهد تحقق این هدف هستیم که نشان دهنده پیروزی و موفقیت مقاومت است.
روزی که آتش بس اعلام شد مردم فلسطین به نفع مقاومت شعار دادند و اعلام کردند ما با مقاومت هستیم و مقاومت را حامی خود میدانند، که به اعتقاد بنده یکی از بزرگترین دستاوردهای این رویداد است.
آیا جریان مقاومت از عملیات طوفان الاقصی اطلاع داشت یا خیر؟
داستان مبادله اسرا در جنگ 33 روزه هم رخ داد و این موضوع مطرح بود که آیا این اقدام حزبالله با هماهنگی صورت گرفته است یا خیر. مقام معظم رهبری در این خصوص فرمودند: ما از این اقدام حزبالله خبر نداشتیم زیرا ضرورتهای جنگ ایجاب میکند که عملیاتی به این گستردگی لو نرود، حق آنها بوده و هر اقدامی میکنند از آن حمایت میکنیم و نیازی نیست ما در جریان باشیم.
چه عواملی موجب پیروزی فلسطینیان در عملیات طوفان الاقصی بود؟
در عملیات طوفان الاقصی رژیم صهیونیستی ضربه کاری متحمل شد و تعادل خودش را از دست داد از همین رو به سمت اتحاد با غرب رفت و ائتلاف اسرائیل با رهبران غرب شکل گرفت. غرب از اسرائیل حمایت کرد و هواپیماها، جنگندهها و تجهیزات و امکانات جنگی بسیاری برای پایان دادن به جنگ به سمت اسرائیل سرازیر کرد بهطوری که با بیش از ۴۰۰ پرواز، برای این رژیم سلاح آورده شد.
اما از آن سو، وحدت یکی از مولفههای محور مقاومت بود که در عملیات طوفانالاقصی اهمیت زیادی داشت. در قرآن کریم هم آمده است: «إنما ٱلمؤمنون إخوة فأصلحوا بين أخويكم وٱتقوا ٱلله لعلكم ترحمون» آنان مگر برادران ما نیستند، پس ما هم باید از برادرانمان حمایت کنیم. باید گفت، امروزه مدل دولتها تغییر کرده و هر کشوری برای خودش اسمی انتخاب کرده و خودش را از سایر دولتها جدا کرده است و آنچه که در حال فراموشی است، فرهنگ اصیل اسلامی است.
به طور کل مدل نظام اسلامی، ایران شهروندی و اسلام شهروندی است که بر خلاف کشورهای عرب منطقه، این دو را با هم پیوند زده است، هدف اصلی ما از حمایت فلسطین، به دلیل هویت دوم ماست تا از اسلام شهروندیمان حمایت کنیم.
نکته قابل توجه در این است که انقلاب اسلامی ایران موفق شد فرهنگ اسلامی را زنده کند شاید هنوز کل جهان اسلام به این سمت حرکت نکرده است اما محور مقاومت این فرهنگ را پذیرفته و قطعا الگویی برای جهان اسلام خواهد بود.
آینده این آتش بس چه خواهد شد. آیا اسرائیل به این آتش بس پایبند میماند یا خیر؟
اگر اسرائیل نیاز نداشت قطعاً آتشبس را قبول نمیکرد، اسرائیل تحت فشارهای داخلی و مشکلات فراوان اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، مشکلات نظامی و امنیتی قرار دارد و طی یک سال و 4 ماه جنگ قادر به کسب پیروزی نشد و از همین رو مجبور بود تا آتش بس را قبول کند. در واقع همان دلیلی که وادارش کرد آتش بس را قبول کند، وادارش میکند که این آتش بس استمرار داشته باشد.
در حال حاضر بسیاری از فعالیتهای اقتصادی رژیم صهیونی متوقف شده است، هزینههای سرسامآور جنگ، زیان 500 میلیاردی مراکز پژوهشی، یک میلیون مهاجرت معکوس و همه این عوامل اسرائیل را وادار میکند که جنگ را متوقف کند. اسرائیل مدعی بود ۹۰ درصد نیروهای قسام از بین رفته است اما در آتش بس معلوم شد که این سازمان وجود دارد و با لباسهای منظم یکنواخت و با ماشینهای خود در حال فعالیت هستند.
اسرائیل دچار سرخوردگی شده است، او میخواست روز بعد از جنگ، حماس روی کار نباشد و حاکمیتی نداشته باشد، اما در حال حاضر حماس تبدیل به یک درخت تنومند و ریشهدار در جامعه شده است از همین رو تصورات اسرائیل به هم ریخته.
اسرائیل غزه را شخم زد اما نتوانست با ترفندهای گوناگون به تونلهای زیرزمینی که مخصوص خود حماس بود دست یابد، مقاومت موفق شده است ابتکار جنگی خود تحت عنوان تونل را بسازد، این نشان دهنده اراده یک ملت است، جوانانی که با رشادتها و ایثارگریهای خود خالق پیروزی هستند.
گفت وگو از اکرم صاحب علم
تولیت آستان قدس رضوی
