کلر ژوبرت، با تأکید بر لزوم نگارش داستانهایی با مضامین دینی برای کودکان میگوید: معرفی کلام ائمه اطهار (ع) مسئلهای نیست که کهنه بشود یا بچهها بینیاز از آن شوند؛ اما انتخاب سنجیده حدیث، بسیار مهم است: این که هم مضمونش مناسب کودکان باشد، هم از مسائل روز آنها باشد.
باید داستانهای دینی متناسب با نیاز روز کودکان نگارش شود
به گزارش آستان نیوز، کلر ژوبرت نويسندهاي فرانسوی مقیم ایران است و از حدود 40 سال پيش که مسلمان شد به همراه همسرش در ايران زندگي ميکند.
او قبل از آغاز نويسندگي، قصهگوي خلاقي بود. داستانهايي ذهني در موضوعات متعدد ميساخت و براي فرزندانش تعريف ميکرد.
بعدها تصميم گرفت قصههايي که براي کودکان خود ميگويد را با همان ذوق و مهارتي که دارد بهصورت داستان براي ساير کودکان نيز بنويسد و در قالب کتاب، منتشر کند.
او علاوه بر داستاننويسي در هنر تصويرسازي نيز خوش درخشيده است. اغلب دوست دارد به دليل اهميت القاي حس کلمات و داستان، توسط تصاوير و لزوم ارتباط متن و تصوير، تصويرسازي داستانهايش را نيز شخصاً انجام دهد.
او کارشناسي رشته علوم تربيتي و کارشناسیارشد ادبيات و کودکان و نوجوان است و بهصورت حرفهاي داستان کودک مينويسد. کتابهايي که نوشته است در چندين جشنواره ادبي مهم حائز رتبه شدند و در بازار نشر ايران مورد توجه و اقبال والدين و کودکان، قرار گرفته است.
مجموعه «ماجراهای جنگل بلوط» از جدیدترین آثار اوست. این مجموعه شامل ۸ جلد کتاب است که تاکنون ۵ عنوان «یک فکر باحال»، «بلوط دوم»، «راه سوم»، «عنکبوتهای عجیبوغریب» و «پیکنیک ننه خرگوشه»، در انتشارات به نشر منتشر شده است.
او در هریک از این آثار، داستانی آموزنده و اخلاقی بر مبنای احادیثی از ائمه معصومین (ع) را برای کودکان بازگو میکند که کودک ضمن شنیدن و یا خواندن داستان هر کتاب، با شخصیتهای قصه همراه میشود و کار خوب و بد هر کدام را میسنجد و رفتار صحیح را، فرامیگیرد.
درباره این مجموعه داستانی با این نویسنده گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید:
ایده نگارش این مجموعه داستانی
او درباره ایده نگارش مجموعه ماجرای جنگل بلوط میگوید: هر کدام از این داستانها را بر اساس یکی از احادیث معصومین (ع) نوشتهام و چون فضای همه آنها جنگل بود و حجم مشابهی هم داشتند، تصمیم گرفتم بهعنوان یک مجموعه به انتشارات به نشر ارائه کنم.
نوشتن این داستانها حدود یک سال یا بیشتر طول کشید و سعی کردم برای تک تک آنها بازخورد بگیرم و چند بار، بازبینیشان کنم.
ژوبرت با تأکید بر اینکه هدف از نگارش این داستانها، ارائه داستانهای آموزشمحور نبوده است، تصریح میکند: معرفیکردن کلام امام معصوم (ع) به کودکان و ملموس کردن بعضی مفاهیم دینی مانند ترجیح عشق به خدا بر ترس از خدا، پرهیز از خساست در انتقال دانستهها یا میانهروی در مصرف و پرهیز از اسراف، از جمله هدفهای من، برای نگارش این داستانها بود.
وی با اشاره به اینکه هر کتاب بر مبنایی حدیثی نوشته شده است، اظهار میکند: برای انتخاب این احادیث دو معیار قابل درک بودن مضمون حدیث برای مخاطب کودک، و دیگر منطبق بودن این مضمون با زندگی روزمره بچهها را، در نظر داشتم.
وی میافزاید: در انتخاب حدیث باید دقت کرد که چه حجمی و تفصیلی را میطلبد تا با رعایت شرایط مخاطب، مضمون بهخوبی دربیاید.
بهعنوانمثال، یکی از احادیث از امیرالمؤمنین (ع) که در یکی از داستانها بهکاررفته، این است: «علم گنج بزرگی است که با بخشیدنِ آن به دیگران تمام نمیشود.» به نظرم آمد در جامعهای که بعضی افراد بهخاطر منافع شخصی در انتقال معلومات یا مهارتهای بهدستآمده، محدودیت قائل میشوند، روایتی کاملاً بهروز و مناسب کودکان باشد.
او در پاسخ به این سؤال که آیا این نوع نوشتن و سادهسازی مفاهیم دینی بهویژه سخنان امامان معصوم (ع) را کاربردی و امروزی میدانید؟ میگوید: معرفی کلام ائمه معصوم مسئلهای نیست که کهنه بشود یا بچهها بینیاز از آن شوند، اما انتخاب سنجیده حدیث بسیار مهم است: این که هم مضمونش مناسب کودکان باشد، هم، از مسائل روز آنها باشد.
نگارش داستان کودکانه باتوجهبه احادیث
او در آثار جدیدش نیز به سراغ نگارش داستانهای کودکانه باتکیهبر احادیث میرود و میگوید: تعداد زیادی داستان ناتمام دارم و معمولاً همزمان روی چند داستان کار میکنم.
از جمله داستانهایی که در حال حاضر روی آنها تمرکز کردهام، داستانی در باره زندهیاد طوبی کرمانی است.
یک مجموعه 14 جلدی با شخصیتی فانتزی به نام پوپوف دارم که داستانهایش توسط بهنشر تأیید شدهاند و قرار است اینها را تصویرگری کنم.
یک مجموعه 3 جلدی هم دارم با عنوان موقت، «داستانهای من و ببریکو»، که از زبان یک دختربچه روایت میشود و قرار است، نشر رود آبی، آن را، چاپ کند.
ژوبرت با اشاره به ظرفیت استفاده از احادیث برای نگارش آثار داستانی برای کودکان ادامه میدهد: داستانها را میشود بدون اشاره به حدیث نوشت؛ اما قید آن در آخر کتاب از نظر من، دو حسن دارد: اول اینکه بچهها را بهصورت ضمنی با کلام معصومین آشنا میکند و دوم، خیلی وقتها حدیث، روشنگر مضمون داستان است.
او در پایان با ابراز خرسندی از چاپ مجموعه "ماجرای جنگل بلوط" در انتشارات به نشر یادآور میشود: تاکنون 5 جلد از این مجموعه 8 جلدی منتشر شده است و کتابها هم قطع خیلی خوبی دارند، هم از کیفیت چاپ مناسبی برخوردارند، در ضمن خیالم راحت است که به خوبی هم توزیع خواهند شد.