به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، هشتمین نشست از سلسلهنشستهای علمی تخصصی فلسفه زمانه اندیش، با موضوع «در چه زمانه و چگونه جامعه و جهانی زندگی کنیم؟»، برگزار شد.
لزوم حفظ هویت ایرانی و اسلامی مشهد در ساختوسازهای شهری
به گزارش آستان نیوز، دکتر حکمتالله ملا صالحی، استاد تمام دانشگاه تهران و مدرس مدعو دانشگاه آتن در این نشست که با حضور دکتر احد فرامرز قراملکی، رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی و جمعی از محققان و پژوهشگران در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، عنوان کرد: حس و کششی در لایههای زیرین هستی ما را بهسوی دوستداشتن و دوست داشته شدن سوق میدهد که هر بار در درون ما حرکتی ایجاد میکند و چنان حس سرور و شادی ایجاد میشود که تصور میکنیم معنای واقعی زندگی، همان لحظه است.
وی در ادامه به موضوع فلسفه هنر و مقوله زیباییشناسی پرداخت و گفت: زیباییشناسی مقولات زیادی دارد؛ اما زیبایی و جلال دو عنصر اصلی آن هستند و هر دو مقوله زیبایی و جلال، با ظرافت خاصی در معماری بارگاه امام رضا (ع) دیده میشود، علاوه بر اینکه، این تقابل و تناسب در موسیقی ایرانی هم وجود دارد.
این پژوهشگر فلسفه باستان، به موضع قرآن نسبت به طبیعت اشاره و تصریح کرد: قرآن كريم همواره از طبيعت و شناخت آن از آسمان، زمين، خورشيد، ماه، ستارگان، جلوههاي گوناگون رنگ و وزش باد، تا... سخن ميگويد و دست ما را برای آشنایی و دوستی با طبیعت، بازکرده است.
اشاره به شگفتيهاي طبيعت در قرآن
وی، اشاره به آيات و شگفتيهاي عالم طبيعت را، يكي از ويژگيهاي شاخص در قرآن كريم دانست و گفت: در قرآن کریم آیاتی وجود دارد که به موضوع محیط زیست و نحوه برخورد با آن میپردازد و در بسیاری از آیات، انسان را به مطالعه طبیعت، شناخت و احترام به عناصر آن، دعوت میکند.
ملا صالحی، ادامه داد: باتوجهبه حساسیتی که قرآن کریم نسبت به طبیعت دارد، ما مجاز نیستیم آبهای زلال چشمههای طبیعت را به فاضلاب تبدیل کنیم و میتوانیم با احترام به طبیعت، فناوریهای سبزتری داشته باشیم، در واقع این چیزی است که بشریت به آن نیاز دارد، فشار تاریخ بر شانه بشر، سنگین است لازم است این فشارها را، کم کنیم.
وی همچنین با اشاره به اینکه، قناعت، مناعت میآورد، افزود: مؤمنان عالم در هر جای جهان آینه هم هستند، معماری شهرها و فضاهای شهری، نباید زشت و ناپسند باشد و باید میراث و هویت اسلامی، حفظ شود.
مشهد یک شهر معمولی نیست
استاد دانشگاه تهران، ادامه داد: شهر مشهد مقدس، یک شهر معمولی نیست، بلکه لایه به لایه این شهر یک تاریخ است و باید در ساختوسازها، معماری و...، هویت ایرانی و اسلامی این شهر تاریخی، حفظ شود.
وی، خاطرنشان کرد: متأسفانه ما در اقتصاد، معیشت، اخلاق و... راهحل نداریم و با میراثمان، ارتباط درستی، برقرار نکردهایم.
وی افزود: نباید قوت ایمان را دستکم بگیریم، زیرا با این قوت میتوانیم جهانی فکر کنیم و جهان را، تغییر دهیم. امیدواریم از این بحران جهانی عبور کرده و جهانی انسانیتر را، تجربه کنیم.