رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی با بیان اینکه، زیارت تنها یک عمل مناسکی نیست، به اهمیت پرداختن به موضوع «حکمرانی زیارت»، در کشور، تأکید کرد.
لزوم پرداختن به موضوع «حکمرانی زیارت» در کشور
به گزارش آستان نیوز، دکتر عبدالحمید طالبی رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در آئین اختتامیه دومین «رویداد ملی سقاخانه» که با حضور نمایندگانی از اعتاب مقدسه ایران اسلامی در راستای توسعه گردشگری مذهبی و بهرهمندی از ایدهها و طرحهای مختلف گردشگری با محوریت زیارت، شهرهای شیراز، مشهد، قم و طبس برای انتخاب و حمایت از برترین ایدهها در شیراز برگزار شد، با تأکید بر ارزشمندبودن برگزاری چنین رویدادی بیان کرد: مسئله زیارت و پرداختن به آن بهاندازهای مهم است که در روایات متعدد اسلامی، به این موضوع، تأکید شده است.
اهمیت معرفت زائر
وی افزود: در موضوع زیارت، بحث معرفت زائر اهمیت بسیاری دارد و زیارت تنها یک عمل مناسکی نیست، بلکه در کنار آن باید نسبت به امامی که زیارت میشود معرفت کسب کنیم تا زیارت متعالی تحقق یابد.
طالبی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب، در دیدار با اعضای کنگره جهانی حضرت رضا (ع) گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدار فرمودند که در سه بُعد در موضوع ائمه اطهار (ع) باید گام برداریم، نخست بُعد قدسی و عرشی، دیگری درسگفتارها و پیامهای ائمه معصومین (ع) و سوم توجه به هدف اصلی فعالیت ائمه اطهار (ع) که مسئله سیاست و ایجاد حاکمیت اسلامی، بوده است.
وی تصریح کرد: رهبر انقلاب همچنین فرمودند: این سه بعد مهم باید از طریق استخراج مفاهیم، پرهیز از زیادهگوییها و سخنان غیر متقن و زبان روز، به طور مناسب و قابلفهم برای مخاطب شیعه و غیرشیعه، بیان شود.
حکمرانی زیارت باید برای زائران تأثیرگذار باشد
به گفته رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، آنچه که امروز مورد غفلت واقع شده، مسئله «حکمرانی زیارت» است.
اگر به زیارت توجه شود، بسیاری از چالشها حل میشوند. در حکمرانی زیارت باید برای زائران، زیارت آسان و تأثیرگذار باشد و با روشها و ابزارهای مختلف در سطوح گوناگون این مسئله را دنبال کنیم و بسترسازی و پایدارسازی زیارت اثربخش، فراهم شود.
طالبی افزود: رویکرد حکمرانی زیارت و بهویژه آستانهای مقدس باید تسهیل ارتباط روحی و معنوی با امام (ع) در تمامی مکانها و زمانها باشد و این به معنای، امتداد اجتماعی زیارت است.
وی با اشاره به اهداف برگزاری این رویداد گفت: باید زیارت را برای زیست انسان معاصر در دو سطح فردی و اجتماعی فراهم کنیم.
با اقدامات فناورانه میتوانیم یک نگاه فرامکانی و فرازمانی برای بقاع متبرکه و حرم ائمه معصومین علیهمالسلام را، فراهم کنیم و این مسئله، بهنوعی، امتداد اجتماعی زیارت، گفته میشود.
ویژگیهای صنایع خلاق فرهنگی
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در بخش دیگری از سخنان خود به ویژگیهای صنایع خلاق فرهنگی اشاره کرد و گفت: پشتیبانی دانش بنیانانه و خلاقیت و نوآوری در تولید محصول و اثر فرهنگی، از مهمترین این ویژگیهاست.
وی همچنین به الزامات دیگری چون پیوند صنعت با حکمت (حکمت عملی و پشتوانه خرد)، تقویت دانشبنیانها، حفظ مالکیت معنوی و حمایت از تجاریسازی محصولات فرهنگی در راستای رونق صنایع خلاق فرهنگی در امر زیارت، تأکید کرد.
طالبی در ادامه به مسئله «امتداد اجتماعی زیارت» نیز اشاره و تأکید کرد: زیارت باید در زیست انسان معاصر محقق شود و بهصورت عام جریانسازی نماید تا در همه شئون زندگی قرار گیرد و ما باید در حوزههای کلیدی همچون بازیهای رایانهای، اسباببازی و سرگرمی، ایدههای نوآورانه در هنرهای دیداری و شنیداری، واقعیت افزوده، نرمافزارهای کاربردی حتی مد و پوشاک، بهویژه در زیستبوم کودکونوجوان، تولید و حمایت نماییم.
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، گفت: در همین راستا جشنواره ملی صنایع خلاق فرهنگی عالم آل محمد (ص) را در دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) طراحی و اولین دوره را با اهدافی چون (توسعه و ترویج فرهنگ و اندیشه رضوی، خدمت رضوی و خدمت کریمانه، ادب حضور، توسعه فرهنگ وقف و نذر) برگزار کردیم.
وی افزود: دومین جشنواره این رویداد فرهنگی را نیز قرار است در سال ۱۴۰۴ و با محورهای همچون ایدههای خلاقانه در طراحی و معماری اسلامی با تمرکز بر توسعه محیطهای زیارتی، بازی، اسباببازی و سرگرمیهای فرهنگی با رویکرد ترویج فرهنگ زیارت، نرمافزارهای فرهنگی و کاربردی مثل اپلیکیشنهای مرتبط با خدمات زائران و تجربه زیارتی و ایدههای فناورانه در بستهبندی چاپ و نشر بهویژه در حوزه سوغات زائر و تولیدات فرهنگی، برگزار نماییم.