رئیس سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی از صرفهجویی ۹۰ میلیارد تومانی پروژه جابه جایی گلدسته صحن جمهوری اسلامی حرم مطهر امام رضا(ع) خبر داد.
صرفهجویی ۹۰ میلیاردی در جا به جایی گلدسته صحن جمهوری اسلامی
به گزارش آستان نیوز، چند روز پیش بود که گلدسته صحن جمهوری اسلامی حرم مطهر رضوی با تلاش شبانهروزی و تخصص مهندسان ایرانی طی یک عملیات پیچیده و بیسابقه با موفقیت به محل جدید خود در ایوان شمالی صحن جمهوری منتقل شد.
این جابه جایی همزمان با ماه مبارک رمضان و در آخرین روزهای سال ۱۴۰۳، توسط سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی و با استفاده از فناوریهای داخلی انجام شد.
در همین زمینه، خلیلالله کاظمی، رئیس سازمان عمران و نگهداری حرم مطهر رضوی اظهارداشت: در مبانی توسعه حرم رضوی، مواردی مانند حفظ و حراست از اموال موقوفه اهمیت بسیاری دارد. به عنوان مثال در پروژههای پیشین، حتی بنای حوض در صحن جمهوری اسلامی جمعآوری و به فضای دیگری منتقل شد.
وی افزود: در موضوع جابه جایی گلدسته حرم رضوی نیز اولین نکته ما همین مبانی ثابتی بود که خود را مجاز به تخریب گلدسته نمیدانستیم زیرا هر بنایی که در حرم مطر ساخته میشود حس تعلق و خاطرهای را در ذهن زائران تداعی میکند. قداست گلدسته و احساس تعلق به این بنا موجب شد تا به جای تخریب گلدسته، تصمیم بر جابجایی آن گرفته شود.
جابجایی گلدسته طی 63 روز
کاظمی ادامه داد: نکته دیگر، امور هنری گلدسته است. به واسطه احترام به هنرمندان و زحمات آنها، تخریب و دوباره برپا کردن آن برای ما نیز سخت بود. علاوه بر این نیز رعایت توالی زمان بندی اجرای پروژهها یکی از مواردی است که برای آستان قدس رضوی اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه طبق برنامه زمانی، رواق امیرالمومنین (ع) تا پایان سال 1404 به بهرهبرداری خواهد رسید، تصریح کرد: در صورت تخریب گلدسته حرم مطهر، حدود400 روز برای ساخت دوباره آن زمان نیاز داشتیم؛ علاوه بر این که تا پایان ساخت گلدسته، عملا امکان احیای ایوانها و فضای اطراف گلدسته وجود نداشت. این در حالی است که جابجایی گلدسته حدود 63 روز زمان برد و اجرای آن طبق برنامه انجام شد.
کاظمی تصریح کرد: این گلدسته به نقطهای منتقل شده که سه گلدسته دیگر نیز قرار دارد. امکان این که گلدسته جدید، دقیقا شبیه گلدستههای دیگر باشد، وجود نداشت و با وجود همه طراحیها یک تفاوت در ساخت آنها دیده میشد.
وی افزود: علاوه بر اینها طلای گلدستههای قدیمی مربوط به 40 سال پیش است و طلای نو در گلدسته جدید، تفاوت ظاهری را بین گلدستهها نمایان میکرد. این مستلزم تغییراتی در گلدستههای قدیمی و اضافه شدن هزینههای بیشتری بود.
ساخت گلدسته 123 میلیارد، جابجایی 30 میلیارد
وی تاکید کرد: هزینه ساخت گلدستههای جدید هم از مواردی بود که با جابجایی آن، صرفه جویی زیادی در هزینه هایمان شد. طبق برآوردها ساخت گلدسته جدید، مبلغی در حدود 123 میلیارد تومان هزینه داشت، چون بیشتر هزینه ساخت گلدسته در قسمت ماذنه و طلای روی این بناست. این در حالی است که طبق بررسیهای ما روی گلدسته قدیمی چیزی حدود 10 کیلو طلا وجود دارد.
کاظمی گفت: طی این سالها طلای روی گلدسته به مرور زمان با شرایط آب و هوایی و... نازک شده است و برای ساخت گلدسته جدید علاوه بر طلای گلدسته قدیمی حدود 20 تا 24 کیلو طلای جدید نیاز داشتیم. این در حالی است که هزینه جابجایی گلدسته حدود 30 میلیارد تومان شد.
وی اضافه کرد: بنابراین با در نظر گرفتن همه نکات زمان بندی اجرای پروژه رواق امیرالمومنین (ع) احساس تعلق مردم، صرفهجویی در هزینه ها و.. تصمیم بر این شد تا آستان مقدس حضرت رضا (ع) به جای تخریب و ساخت گلدسته جدید نسبت به جابه جایی آن اقدام کند.
تولیت آستان قدس رضوی
