به همت موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، هفتمین دورهمی «ماه هنر» با حضور هنرمندان حوزه موسیقی خراسان رضوی، در نگارخانه رضوان مشهد، برگزار شد.
لزوم ساخت آثار امام رضایی با استفاده از ظرفیت موسیقی خراسان رضوی
به گزارش آستاننیوز، مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در این برنامه گفت: موسیقی در جامعه ما مرزبندی شده است و به دلیل وجود سیاستگذاریهای غلط ذائقه مردم نیز، تغییر کرده است.
امیر مهدی حکیمی، ادامه داد: موسیقی سنتی بار فرهنگی جامعه را به دوش میکشد و با به کار گیری اشعار برجسته شعرای بنام در دل خودش فرهنگ ایرانی اسلامی را دارد.
ضرورت توجه به مرز موسیقی سنتی و مدرن
وی با تاکید بر اینکه باید در بخش کلان مدیریت فرهنگی به مرز موسیقی سنتی و مدرن توجه کرد، افزود: بخش بزرگی از سبد فرهنگی جامعه ما را موسیقی تشکیل می دهد و نمیتوان نسبت به آن بی توجه بود.
با توجه به اینکه نمیتوان در مدت کوتاهی ذائقه مردم را در بخش موسیقی تغییرداد، باید تلاش کرد تا موسیقیهای فاخر گذشته در کنار موسیقی مدرن احیا شود.
حکیمی با اشاره به تاکیدات تولیت آستان قدس رضوی به هنر ادامه داد: مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در سالهای اخیر به صورت جدی به مسئله موسیقی ورود کرده است و طی این سالها نیز آثاری تولید شده است.
ما در مؤسسه تلاش میکنیم از ظرفیت هنرمندان استان خراسان رضوی در حوزه موسیقی برای ساخت آثار امام رضایی بهره ببریم. در این راستا نیز بحثهایی برای ساخت سمفونی و اوپرای امام رضا(ع) با برخی بزرگان موسیقی ایران مطرح شده است.
مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه هنر زبان انتقال مفاهیم دینی است، ادامه داد: حضرت رضا(ع) در تمامی مسائل زندگی اخلاق، معارف، تربیت و خانواده و... صحبت کردهاند، موسیقی این ظرفیت را دارد که همه این مفاهیم را در جامعه انتقال دهد.
در بحث موسیقی الزاما مسئله زیارت مطرح نیست؛ بلکه موسیقی میتواند آدمها را به هم مرتبط کند؛ به طور مثال گاهی موسیقی میتواند انسان را به امام رضا(ع) و زیارت متصل کند؛ همانند موسیقی "آمدم ای شاه پناهم بده" و در بخشی دیگر میتواند روابط اجتماعی را سامان ببخشد .
حرم مطهر، جلوهگاه هنر دینی
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی نیز با اشاره به اینکه حرم مطهر رضوی مهم ترین مرکز معنوی و جلوه گاه برجسته هنر دینی است، اظهار داشت: از زمان شهادت امام رضا (ع) و دفن ایشان در مشهد، هنرمندان بهترین آثار خود را بر مبنای ارادتی که به حضرت دارند و با بهرهمندی از معانی برآمده از کلام و سیره این امام بزرگوار به این بارگاه ارائه کرده اند.
در نتیجه امروز شاهد یک گنجینه بزرگ و باشکوه و سراسر معنا هستیم که در جهان نظیر ندارد.
کوشش ما بر این است تا با بازخوانی این گنجینه ارزشمند، مکتب هنر رضوی را، به عنوان کلان الگویی برای امتداد اجتماعی زیارت و فرهنگ رضوی، پیگیری کنیم.
محمد جواد استادی، استمرار آفرینش هنرهای اسلامی در دورههای مختلف و تنوع و تکثر هنرها را از جمله ویژگیهای خاص هنر اسلامی ایرانی به کار رفته در حرم رضوی عنوان کرد و افزود: هنرمندان وظیفه دارند مفاهیم و معانی انتزاعی را به فرم تبدیل کرده و به جامعه عرضه کنند تا مخاطبانی که در معرض این آثار قرار میگیرند، از این معانی به شکل درونی بهرهمند شوند.
در ادامه، هنرمندان حاضر در نشست، نکاتی را درباره توجه به موسیقی سنتی به مثابه یک فرهنگ و توجه به اصل و ریشه آن، استفاده از تجربیات همه هنرمندان، تداوم برگزاری ویژه برنامه «ماه هنر»، به روزرسانی سازها، فرم و ساختار نقارهخانه حرم رضوی، بهرهگیری از تجهیزات سیستم صوتی و تصویری در حرم و لزوم حمایت از هنرمندان ایرانی در حوزه موسیقی سنتی، عنوان کردند.
تولیت آستان قدس رضوی
