پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی بنام آستان نیوز شامل اخبار آستان قدس رضوی،تصاویر آستان قدس رضوی و رویدادهای موقوفات امام رضا

در گفت‌وگو با مسئول امور ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی عنوان شد
۱۴۰۴-۰۱-۱۰

ترویج فرهنگ مطالعه در کتابخانه حرم رضوی با ارائه خدمات نوین و متنوع

کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، با استفاده از ظرفیت‌های بخش امور ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی خود، خدمات ارزشمندی به مخاطبان مختلف، به‌ویژه اهل کتاب و کتاب‌خوانی، ارائه می‌دهد. 

 مهم‌ترین فعالیت‌های هدفمند این بخش در قالب 6 برنامه و خدمت اصلی شامل برگزاری زنگ کتاب، مشاوره کتاب درمانی به‌صورت فردی و گروهی، قصه‌گویی خلاق، مسابقات مختلف فرهنگی، علمی و کتاب‌خوانی، نشست‌های نقد ادبی شمس، رونمایی و خوانش کتاب و تولید و انتشار محتوا در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، اجرا می‌شود. 
به گزارش آستان نیوز، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از سال 1398 اقدام به ایجاد بخش جدیدی به نام «امور ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی» در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، کرده است. 
جامعه هدف فعالیت‌های این بخش شامل جمع گسترده‌ای از مخاطبان از جمله کودکان، دانش‌آموزان، دانشجویان، طلاب، بسیجیان، مربیان، خانواده‌ها، بانوان خانه‌دار، سالمندان و بازنشستگان، می‌شود.
 در ادامه، پای صحبت‌های راحله شاه مرادی‌زاده، مسئول امور ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی این سازمان می‌نشینیم و منتخبی از فعالیت‌های این بخش را در سال گذشته، مرور می‌کنیم:
 

از برگزاری زنگ کتاب تا نشست و نمایشگاه
بخش امور ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی به‌منظور گسترش فرهنگ كتاب‌خواني و مطالعه هدفمند و در راستای کمک به توسعه علمی، فرهنگی و اجتماعی مخاطبان و اعضاء (با اولویت خدمات‌رسانی در مناطق محروم و کم‌برخوردار در حاشیه شهرها)، همچنین باهدف آموزش و توانمندسازی مراجعان و حتی متقاضیان و مخاطبان خارج از کتابخانه‌ها، فعالیت‌های فوق‌برنامه متنوعی را در طول سال 1403، انجام داد. 
در سالی که گذشت، 215 برنامه زنگ کتاب، 813 جلسه کتاب درمانی در قالب مشاوره فردی و گروهی حضوری و همچنین کتاب درمانی مجازی در قالب تولید محتوا و محصول، 206 نمايشگاه‌ كتاب و منابع موضوعي و مناسبتي به‌صورت حضوري و مجازي، 214 مسابقه كتاب‌خواني، علمي، فرهنگي و هنري حضوری و مجازی و 42 نشست شمس، خوانش متون ادبي و دفاع مقدس، برگزار شده است.    
 

معرفی فعالیت‌های شاخص

از جمله شاخص‌ترین فعالیت‌های فوق‌برنامه این بخش می‌توان به مواردی چون مشارکت و همکاری با موکب‌های مردمی و هیئت مذهبی در برگزاری برنامه‌های فرهنگی در دهه کرامت و دهه ولایت، برگزاری کلاس‌های آموزشی اوقات فراغت در مدارس، مساجد و مراکز متقاضی نظیر کارگاه‌های نویسندگی، شاهنامه‌خوانی و...، اجرای برنامه‌های قصه‌گویی خلاق ویژه هفته کودک در مراکز پیش‌دبستانی و مهدکودک‌های متقاضی، حضور فعال و اجرای برنامه‌های کافه کتاب در موکب‌های فرهنگی آستان قدس رضوی در دهه آخر صفر و همچنین برگزاري برنامه‌هاي ويژه هفته كتاب در قالب «چله كتاب»، از اول آبان‌ماه تا اواخر آذرماه 1403، به درخواست مدارس و مراكز متقاضي، اشاره کرد. 
همچنین می‌توان از دیگر فعالیت‌های این بخش، از همکاری و مشارکت در برگزاری برنامه‌های زنگ کتاب و قصه‌گویی در رواق کتاب حرم مطهر رضوی در هفته کتاب، اجرای طرح دانش‌آموز - کتاب‌یار در کتابخانه‌های مدارس از جمله دبستان دخترانه حیات طیبه و دبیرستان فرهیختگان و برگزاري نشست‌هاي شاهنامه‌خواني و حافظ خوانی با درخواست مدارس و مراكز فرهنگي از جمله روستاي عشق‌آباد و كتابخانه‌هاي متقاضي نهاد كتابخانه‌ها، نام برد. 
برگزاری نشست کتاب هفته در روزهای پنجشنبه‌، بعد از اقامه نماز مغرب و عشا در نمازخانه آقایان کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی و برپایی کارگاه‌های آموزشی آشنایی با تحقیقات کتابخانه‌ای در هفته پژوهش در مدارس متقاضی، از دیگر فعالیت‌های شاخص این بخش در سال گذشته، به شمار می‌آید.  
 

حضور فعال در فضای مجازی

فلسفه ایجاد این بخش نهادینه‌کردن فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی و گسترش آن در سطوح مختلف جامعه، خارج از دیوار کتابخانه‌ها است؛ بنابراین به همان اندازه که ارائه خدمات حضوری ضرورت دارد، تولید محتوا در فضای مجازی و انتشار آن به روش‌های مختلف نیز بسیار حائز اهمیت است. 
 در این راستا، توليد و انتشار بيش از 670 محصول فرهنگي مورد نياز مخاطبان در كانال‌های فعال پاتوق فرهنگی در پيام‌رسان‌ ایتا و سایت آپارات در فضای مجازی در سال گذشته، صورت‌گرفته است، چنان‌که، توليد محصول و اطلاع‌رسانی در كانال ایتای بخش امور ترويج فرهنگ مطالعه و كتاب‌خواني (پاتوق فرهنگي) شامل تولیدات فرهنگی از جمله نمايشگاه مجازي، نماهنگ، كليپ معرفي كتاب، اينفوگرافي و...، بوده است.
دراین‌بین، بیش از 540 محصول تولید شده نیز در کانال پاتوق فرهنگی در سایت آپارات به نشانی اینترنتی «aparat.com/patoghfarhangi» منتشر و آرشیو، شده است . همچنین، افزون بر چهار هزار و 200 فايل و پُست تبليغي، مذهبي، ترويجي، علمي و آموزشي متنوع در ساير كانال‌هاي تحت پوشش سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و مرتبط از جمله کانال‌های كوي رضوان، گنجينه رضوي، همفكري كتابداران كودك، رواق كتاب، كتابداران مدارس امام رضا(ع)، منتظران ظهور، سه‌شنبه‌های علمی- فرهنگی این آستان مقدس و...، منتشر شده است.
گفتنی است، مؤسسات و مراکز فرهنگی و آموزشی نظیر مهدکودک‌ها، مدارس، مساجد، پایگاه‌های بسیج و مراکز بهزیستی علاقه‌مند به استفاده از خدمات این بخش کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی در مشهد مقدس، می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره‌تلفن 32281484، تماس بگیرند. 
همچنین افراد علاقه‌مند به همكاري با این سازمان در حوزه توسعه و گسترش فرهنگ مطالعه كتاب و كتاب‌خواني از جمله مربيان مهد كودك‌ها، معلمان، دانشجويان و طلاب، مشاوران و روانشناسان و ...، مي‌توانند از طريق مراجعه به واحد امور خادمياري سازمان، واقع در طبقه همكف كتابخانه مركزي این آستان مقدس، اقدام کنند.

گفت‌وگو: آرزو مستأجر حقیقی

افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید

تولیت آستان قدس رضوی

 مصرف بهینه انرژی باید به یک ارزش اجتماعی تبدیل شود
تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به محدودیت منابع انرژی و تأکید بر ضرورت ایجاد احساس مسئولیت در افراد جامعه در جهت کاهش…

تلویزیون اینترنتی