در دل هوای بهاری مشهد، جایی که حرم مطهر امام رضا (ع) در نور میدرخشد و قلبهای مشتاق از سراسر ایران برای زیارت و طلب رحمت به سوی این بارگاه ملکوتی روانه میشوند، در مجتمع دانشجویی امام رضا (ع) یکی از مهمترین رویدادهای آموزشی کشور در حال برگزاری است. "دوره تربیتی احیا" که از اوایل فروردین ماه آغاز شده، به مدت 16 روز میزبان حدود ۲۵۰ دانشپژوه از نقاط مختلف ایران است.
«احیا»، دانشگاهی معنوی برای تربیت جوانانی توانمند در عرصه تبلیغ دینی
به گزارش آستان نیوز، این دوره که با هدف تربیت مربیان جوان و توانمند در عرصه تبلیغ دینی و پاسخگویی به شبهات اعتقادی برگزار شده، کانونی برای نسل جدیدی از کنشگران فرهنگی، دینی و اجتماعی است که به دنبال پاسخگویی به چالشهای فکری و اعتقادی عصر خود هستند؛ فضایی شبیه به یک دانشگاه معنوی که در آن علم و ایمان به هم آمیختهاند و برای رسیدن به اهداف بلند مدت علمی و دینی تلاش میشود.
فضایی دل انگیز برای تفکر و بحث علمی
مجتمع دانشجویی امام رضا (ع) با طراحی خاص و فضایی آرام، محیطی مناسب برای تحصیل و تفکر فراهم کرده بود.حوضی زیبا که دور آن صدا ها نجوا های علم آموزی با ندای دلنشین آب تلفیق می شد و محوطهای آرام و دلانگیز را به وجود آورده بود و در کنار آن اتاقکهایی برای مطالعه و بحثهای علمی در ایام تعطیلی ابتدای سال شلوغ از نوجوانی دهه هشتادی شده بود. این مکان، که همانند قلبی تپنده در میان فضای آموزشی و پرورشی است، دانشپژوهان را به چالشهای فکری و یافتن پاسخ برای آنها دعوت می کرد. در این فضا، جوانان از سراسر ایران دور هم جمع شده بودند تا دانش جدیدی را در عرصه تبلیغ دینی و پاسخگویی به شبهات اعتقادی کسب کنند.این دوره که با هدف آمادهسازی جوانان برای مواجهه با چالشهای فکری روز برگزار می شد، از طریق روشهایی مانند مباحثه، مناظره و مطالعه کتابهای متنوع، آنان را به یک کنشگر فکری تبدیل میکرد. در این فضای علمی و فرهنگی، هر دانشپژوه با دقت و تمرکز به مطالعه و بحثهای گروهی پرداخته و از مباحث استادان برجستهای همچون حجتالاسلام ابراهیمی، کرامتی، شریعتپناه بهرهمند می شد.
آنچه بر دانش پژوهان گذشت...
در میانه تب و تاب یادگیری و یافتن کلیدهایی برای باز کردن کورترین گره های ذهنی، چند نفر از دانش پژوهان وقت خود را به من دادند تا مختصری در خصوص سرگذشت و تجربه ۱۴ روزه خود در رویداد احیا به گفت و گو بنشینیم. این جوانان با شور و اشتیاق در مورد تجربیات خود از این دوره صحبت میکردند و نشان دادند که این رویداد نه تنها برای آنها یک دوره علمی، بلکه یک تجربه معنوی و فکری جذاب و به یاد ماندنی خواهد بود.
مهدی سرابیار، دانشآموز پایه یازدهم ریاضی از دبیرستان امام رضا(ع) مشهد، در گفتگو با ما اظهار کرد: در ابتدا که تصمیم گرفتم به این دوره بیایم، هدفم این بود که محتوایی مناسب برای نشریه دانشآموزی که قصد ایجادش را داریم به دست آورم و همچنین موضوعاتی چون خداشناسی که برای بسیاری از بچههای هم سن و سالم سوالبرانگیز است، مورد بحث قرار گیرد تا در آینده بتوانم برای خودم و بعد دوستان و همکلاسی هایم، پاسخی روشن و آگاه کننده داشته باشم، این دوره توانست به من کمک کند تا پاسخهای روشنتری برای این مسائل پیدا کنم و قطعا من به هدف خود از شرکت در این رویداد رسیدم.
وی ادامه داد: کلاسهای دشمنشناسی با تدریس استاد باقرزاده بسیار مفید بود و در مجموع این کلاسها به ما کمک کرد تا با نگرش انتقادی و دقیقتری به مسائل نگاه کنیم، در خط زمانی کنون کشور و انقلاب اسلامی دشمنشناسی ارزش کمتری از مسائل اعتقادی همچون خود شناسی و خدا شناسی ندارد و در امتداد آنها محسوب می شود.
آقا مهدی از دوست و همراه های جدیدی که در رویداد احیا پیدا کرده بود هم گفت و سعی کرد با لهجه اصفهانی که از بچه ها یاد گرفته بود بگوید: من واقعاً خوشحالم که اینجا توانستم در واقع به گوشه گوشه ایران سفر کنم؛ چرا که از هر شهر و دیاری که فکر کنید یک دانش پژوه حضور داشت و شرکت کنندگان از بعضی شهرها به قدری زیاد بودند که روی لهجه ما تاثیر گذاشتند مثل رفقای اصفهانی عزیزمان.
علی رحیم زاده، یکی دیگر از دانش پژوهان مشهدی، یک دهه هشتادی طلبه بود، او هم در ابتدای صحبتش گفت: شرکت در این دوره برای من فرصتی بود تا نه تنها به رشد فکری خود بپردازم، بلکه به عنوان یک طلبه، مسئولیت خود را در قبال جامعه و خانوادهام بهتر درک کنم. این دوره فرصتی بود تا جوانان با دغدغههای فکری و فرهنگی خود، همراستا با مباحث دینی، دیدگاههایشان را بهروز کنند.
او همچنین اضافه کرد: نکته برجسته این دوره این بود که شرکتکنندگان از تمام نقاط ایران با دغدغههای مشابه در کنار هم جمع شده بودند. این برنامه با تمام تفاوتهای فرهنگی و زبانی، نشان دهنده قدرت وحدت در عین تنوع است. ما در کنار هم نه تنها از استادان بلکه ا ز همدورهایهای خود نیز یاد گرفتیم، مهم نبود که ترک، لر، کرد یا حتی بلوچ باشیم اینجا همه با هم دوست و همراه در مسیر بی نهایت شده بودیم این واقعاً برام به یادگار از راه وصل خواهد ماند.
اما بعد از این همه تعریف و صحبتی که در خصوص اصفهانی ها شده بود پای صحبت های آقا مهدی اشجع نشستیم، دانشجوی روانشناسی اصفهان، که همان اول گفت: درست است که ما اصفهانیها خیلی بودیم و من به هیچ عنوان احساس غریبی نمی کردم گویی اینجا شهر خودم بود و حیاط مجتمع هم میدان نقش جهان، البته برای بقیه بچه ها هم همینطور بود و همه از حضور در رویداد احساس راحتی و خوبی داشتند، چراکه موسسه را مثل خانه خودشان میدانستند.
آقا مهدی اصفهانی در ادامه با لهجه شیرین خود ادامه داد: ابتدا فکر نمیکردم این دوره اینقدر تاثیرگذار باشد، اما دیدم که بچهها با شور و شوق زیادی در این برنامه شرکت میکنند. این دوره واقعاً به من نشان داد که جوانان ایرانی علاقهمند به رشد فکری و فرهنگی خود هستند. ما در اینجا نه فقط درسهای علمی بلکه دوستیهای جدید و ارتباطات انسانی را نیز به دست آوردیم.
وی افزود: اصفهانی های رویداد احیا از همان اول رویداد فرهنگ خوبشان را با آوردن گز سفید اصفهان به بچه ها نشان داده و همه رو عاشق خود کرده بودند.
آقا علیرضا عبداالله زاده هم یک دانش پژوه دیگر در رویداد ملی احیا،طلبه تهران و متولد استان زیبای گیلان بود، آقا علیرضا که متاهل جمع دانش پژوهان بود، از سرگذشت خودش در این رویداد اینطور گفت: من هر مرتبه که در برنامه های موسسه جوانان آستان قدس رضوی شرکت کردم فایده و سود آن را به طور واضح و آشکار درک کردم و هیچگاه موجب پشیمانی من نشده است، چه در برنامه های اعتکافی ویژه که خانواده من هم در آنها شرکت کردند و چه همین برنامه ۱۴ روزه احیا که اگر دوباره به قبل برگردم، باز هم در این دوره حتی مصصمتر، شرکت میکنم.
این دانش پژوه موسسه جوانان در خصوص ویژگی های ممتاز رویداد احیاء گفت: در این رویداد که رویکرد مباحثه مناظره و مطالعه در آن بسیار مفید و کار آمد اجرا شد.
علیرضا یادگاری شیرین خود از رویدا احیا هم داشت که درباره اش اینگونه توضیح داد: قطعا خاطره ای شیرین که برای من طلبه از اینجا به یادگار میماند، زیربنای مومنانه و پاکی است که در نوجوانان بی نهایتی دیدم، چراکه چند مرتبه ای با بعضی بچه ها سعی به ایجاد ارتباط و تشویق جهت تحصیل در حوزه داشتم که خب الحمدالله به لطف نگاهی که بی نهایت شو از مسائل اعتقادی در نوجوانان ایجاد کرده بود با استقبال خوبی رو به رو شدم که برام جالب و به یادماندنی بود.
برنامههای جانبی و فرهنگی
در کنار برنامههای آموزشی، برنامههای جانبی مختلفی نیز برای دانشپژوهان در نظر گرفته شده بود. از جمله این برنامهها، میتوان به تماشای فیلم "موسی کلیمالله" در راستای مباحث یهودشناسی و دشمنشناسی اشاره کرد. به قول یکی از دانش پژوهان، این فیلم به عنوان ابزاری قدرتمند برای فهم بهتر تاریخ و دشمنان ادیان مختلف الهی محسوب میشد که کمک بسیاری در فرایند کلاس دشمن شناسی هم داشت.
همچنین، زیارت حرم مطهر امام رضا (ع)، برگزاری هیئتهای مذهبی و برنامه های معنوی ، کلاسهای اخلاق و اردوی نیم روزه در اردوگاه امام رضا(ع)، برنامههای ورزشی مانند فوتبال، والیبال و پینگپنگ و ... فرصتی برای استراحت و تقویت روحیه گروهی فراهم آورد. با توجه به تنوع این برنامهها، شرکتکنندگان توانستند در کنار یادگیریهای علمی، از تجربیات فرهنگی و معنوی بهرهمند شوند و روحیه گروهی خود را تقویت کنند. این مجموعه برنامهها به نوعی مکمل همدیگر بوده است.
دوره ملی احیا، نه تنها یک برنامه آموزشی بلکه یک تجربه معنوی و تربیتی بود که توانست در دل جوانان ایرانی انگیزه و تواناییهای فکری و فرهنگی و معرفتی ایجاد کند. با آموزشهایی که در این دوره دریافت کردند، این جوانان به مربیان و کنشگران فکری و فرهنگی تبدیل شدند تا در مواجهه با شبهات اعتقادی و چالشهای فکری همنسلهای خود و هدایت آنان نقش موثری ایفا نمایند. این رویداد، علاوه بر موفقیتهای علمی، نمادی از قدرت همبستگی و تلاش مشترک برای ساختن جامعهای آگاه و متعهد محسوب میشود.
گزارشگر: امیرعلی مقدم